Hun var gift med en av verdens farligste menn

Sto ved hans side til han ble skutt. NB! Denne artikkelen inneholder spoilers.

ESCOBAR-FAMILIEN: Pablo Escobars kone Maria Victoria Eugenia Henau. I dag bor hun i Argentina.
ESCOBAR-FAMILIEN: Pablo Escobars kone Maria Victoria Eugenia Henau. I dag bor hun i Argentina. Foto: Ho (AFP)
Publisert

(SIDE2): Maria Victoria Henao Vellejo var bare 15 år gammel da hun giftet seg med sin 26 år gamle ektemann. Hun gikk inn i et ekteskap som førte med seg enorme rikdommer. Hun fikk bo på eksklusive herregårder og nyte av private fly og biler.

Hun godtok utallige elskerinner, og mannens brutale livsstil.

Maria Victoria Henao Vellejo var kona til mannen som hadde kallenavnet «Plata o plomo», som betyr «sølv eller bly» - enten sa man ja til en bestikkelse av Medellínkartellet, ellerså ble man skutt.

María var kona til Pablo Escobar.

Pablo Escobar, hans kone Victoria Eugenia Henau og sønnen Juan Pablo Escobar.
Pablo Escobar, hans kone Victoria Eugenia Henau og sønnen Juan Pablo Escobar. Foto: Ho (AFP)

Verdens mest kjente kokainsmugler

De fleste kjenner historien om den colombianske narkotikakongen Pablo Escobar.

Likevel er det en del detaljer rundt livet hans som ikke er like kjent, derfor advarer vi om spoiler - fordi mange er kanskje ikke ferdig med å se den aktuelle sesong 2 av Netflix-serien «Narcos».

LES OGSÅ: Netflix bekrefter: To nye sesonger av «Narcos»

Serien handler om Escobar, som omtales som en av verdens historiens mest kjente kriminelle og rikeste menn. Side3 har tidligere skrevet om historien om Pablo Emilio Escobar Gaviria som starter 1. desember i 1949, da han blir født som nummer tre i en søskenflokk på syv. Escobar hadde mange fiender, og gikk fra å være elsket av folket til å bli hatet - men hele veien sto to kvinner ved hans side; Hans mor, og hans kone.

Screen9v2

Hvem var egentlig Maria Victoria Henao Vellejo?

I Netflix-serien heter Maria Victoria Henao Vellejo «Tata Escobar». I virkeligheten traff Maria sin Pablo allerede i tenårene. Det skrives noe ulikt, men de møttes angivelig da hun bare var 15 år gammel. Da var Pablo 26 år. Familien til Maria skal ikke ha likt forholdet deres, likevel giftet de seg i 1976. De fikk to barn sammen, Juan (senere byttet han navn til Sebastián Marroquín) og Manuela Escobar.

Maria sto ved Pablos side - fra begynnelsen hvor han var elsket av det colombianske folket fordi han hjalp de fattige, bygde skoler og kirker. Også da han bombet et passasjerfly (hensikten var å drepe presidenten) og 107 mennesker mistet livet, samt tre personer på bakken som blir truffet av brennende vrakdeler, var hun der. Hun ble med på hans utallige flukter fra politiet. Maria sto ved hans side helt til han ble skutt og drept på et hustak 2. desember 1993.

Pablo Escobar ledet Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA gjorde han til en av verdens rikeste menn.
Pablo Escobar ledet Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA gjorde han til en av verdens rikeste menn. Foto: Wikipedia

I den aktuelle TV-serien er det tydelig at Pablos kone elsker sin mann høyt, tross hans brutale rykte. I virkeligheten er det lite kjennskap til hvordan forholdet deres egentlig var. I tiden før Pablo døde, var ikke familien samlet, men han jobbet iherdig med å få en utveksklingsavtale for kona og de to barna for å beskytte dem mot politiet og hevnlystne rivaler. Etter at han ble skutt, ble de fleste av eiendelene beslaglagt av den colombianske regjeringen. En del av rikdommen ble også delt med den amerikanske regjeringen som hadde hjulpet med å fange ham.

Derfor sto Maria igjen med svært få midler, og valgte å flykte fra Colombia i frykt for represalier. Familien på tre fikk til slutt asyl, og en avtale ble inngått mellom Argentina og Colombia. De fikk også skjult identitet.

Maria Victoria Henao Vellejo endret navn til Maria Isabel Santos Caballero da hun kom til Argentina, Buenos Aires.
Det tok derimot ikke lang tid før familien ble avslørt. I 2000 ble Maria og sønnen, Juan, arrestert for hvitvasking av penger. Angivelig samarbeidet de med narkobaroner i Uruguay. De fikk en fengselsstraff på 15 måneder, men ble løslatt tidligere på grunn av mangel på bevis.

Screen9v2

Skjuler seg i Buenos Aires

I senere tid har Juan sluppet en dokumentar om sin far kalt «Pecados de mi padre» («Min fars synder» red anm). Mens både han og moren har dukket opp i medias søkelys med jevne mellomrom, også fordi de har stilt opp på intervjuer, har Pablos datter Manuela, holdt en lav profil. Hun skal ha endret navn til Juana Manuela Marroguin Santos da hun flyttet til Argentina. Hun gikk på offentlig skole og svært lite er kjent om kvinnen som i dag er blitt 32 år gammel.

Foto: Netflix

Slakter Narcos

Det aller «siste» man har hørt fra Escobar-familien, er et intervju Juan har gjort hvor han slakter TV-serien «Narcos». Han hevder serien, som er basert på faren Pablo Escobar, er full av fakta-og historiske feil. En av tingene han reagerer på er at det i serien fortelles at det ble smuglet narkotika til Europa.

- Det trengte han ikke. Hvorfor skulle han ha reist så langt når han kunne selge nærmere? På den tiden var det underskudd av narkotikalangere, og det var ikke nok narkotika til å tilfredsstille amerikanerne. Alt faren min sendte ble kjøpt opp i løpet av sekunder, sier han til The Mirror.

Juan tar også sin mor i forsvar i det nyere intervjuet, og hevder hun ikke var medskyldig i Escobars kriminalitet. Maria bor i dag i Argentina.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

(Kilder: Wikipedia, Dailyentertainmentnew, xpatnation, Inquister, BBCNews)

Denne saken ble første gang publisert 11/09 2016.

Les også