Tom Stiansen

– Savner henne enormt på jobb

I snart 15 år har Tom Stiansen ledet TVNorge-suksessen «71° nord», og i år er også sønnen Bo en del av crewet. Han stortrives på jobb i vakker natur, men kjenner ofte på savnet etter kona Hanne.

<b>KONA HANNE STIANSEN:</b> Eksalpinisten har vært sammen med kona Hanne Eline Stiansen i over 20 år. De møttes i 1991 – før Internett, som Tom spøkefullt forteller.
KONA HANNE STIANSEN: Eksalpinisten har vært sammen med kona Hanne Eline Stiansen i over 20 år. De møttes i 1991 – før Internett, som Tom spøkefullt forteller. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

– Selv om jeg elsker programlederjobben, må jeg innrømme at det kan være tøft å være borte fra familien i lange perioder, sa Tom Stiansen (52) til Her og Nå i 2021.

Den tidligere verdensmesteren i slalåm har vært sammen med kona Hanne Eline siden 1991. Sammen har de sønnene Tinus (21) og Bo (19).

– Jeg hadde aldri kunnet gjøre denne jobben uten min fantastiske kone. Hun er klippen og tar vare på barna mens jeg er ute og reiser. Jeg har fartet mye mer enn henne gjennom årenes løp. Hun har vært basen hjemme. Etter mange uker på opptak, er det alltid så utrolig godt å komme hjem til kona og familien. Jeg savner henne enormt på jobb, fortalte Tom åpenhjertig.

Født: 3. september 1970

Alder: 52 år

Fra: Asker

Yrke: Tidligere alpinist og verdensmester i slalåm

Jobber nå som programleder.

Høyde: 1,82 m

Ektefelle: Hanne Eline Stiansen

Barn: Tinius (21) og Bo (19) Stiansen

Se mer

På spørsmål om hva som er nøkkelen til et godt samliv, svarte den alltid positive 52-åringen at det handler mye om å være raus.

– Det er viktig med en stor dose respekt og raushet overfor hverandre. Jeg tror man heller ikke skal undervurdere betydningen av tålmodighet, og det må være en god base i bunn, nemlig et godt hjem og barn, sa han.

Les også: (+) Dag Otto og Ellen har holdt sammen i over 40 år: – Vi har vokst litt sammen

TRENER SAMMEN: Tom og Bo trives godt i hverandres selskap. De trener mye sammen, men Tom innrømmer at han noen ganger må se seg forbigått av sønnen. – Ting forandrer seg, slår Tom fast.
TRENER SAMMEN: Tom og Bo trives godt i hverandres selskap. De trener mye sammen, men Tom innrømmer at han noen ganger må se seg forbigått av sønnen. – Ting forandrer seg, slår Tom fast. Foto: Marius Gulliksrud

Borte åtte uker i året

Når Tom er hjemme, vil han gjerne tilbringe mest mulig tid med familien.

<b>BORTE BRA, HJEMME BEST:</b> Tom Stiansen tilbringer mange uker på veien i forbindelse med opptakene av «71° nord». Etter endt innspilling setter han stor pris på å komme hjem til kona Hanne.
BORTE BRA, HJEMME BEST: Tom Stiansen tilbringer mange uker på veien i forbindelse med opptakene av «71° nord». Etter endt innspilling setter han stor pris på å komme hjem til kona Hanne. Foto: VG

– Jeg er borte fra familien i lange strekk to ganger i året. Det er åtte uker til sammen. Jeg føler jeg klarer å ta igjen det tapte når jeg kommer hjem. I og med at jeg jobber frilans, er det ikke sånn at jeg er «låst» når jeg er hjemme. Jeg er godt vant med hjemmekontor. Det var ikke noe nytt for meg i år. Jeg føler meg veldig privilegert, fortalte han, og la til:

– Det er nok ikke mange fedre som har fulgt barna like mye til skolen og barnehagen som meg opp gjennom årene.

Tom innrømmet likevel at det til tider er utfordrende å være far til så store barn.

– Det er en hårfin balanse mellom å være pappa og kompis. Jeg prøver å være så mye kompis som mulig. Ettersom de oppfører seg så bra, føler jeg at jeg ikke trenger å være så mye pappa for dem, hvis du skjønner. Det er i alle fall målet mitt. Jeg vet ikke om de er enige da, humret han.

– Har du gitt barna noen råd fra ditt innholdsrike liv? Hva er ditt beste tips for et godt liv?

– Jeg er ordblind og dyslektisk, og slet veldig på skolen. Det var ikke mitt spesialfelt, men så ble alpint min greie. Jeg var egentlig ikke noe kjempetalent da jeg var yngre, men jeg har alltid forsøkt å gjøre så godt jeg kan. Jeg lærte veldig mye av å være en del av et prestasjonsmiljø: uansett hva man gjør, så skal man gjøre så godt man kan, og da pleier det å bli bra uansett.

Sønnene er nå i ferd med å tre inn i de voksnes rekker.

– Barna er snart 20 og 18 år. Det føles litt merkelig at det er snart voksne. Årene har gått så himla fort. Hvor ble de av? spurte han den gang.

Den eldste sønnen, Tinus, har valgt samme karrierevei som sin far.

– Han var med meg på innspillingen av kjendisversjonen av «71° nord» som en del av crewet, og det var kjempehyggelig å tilbringe ekstra tid med ham. Det er morsomt at Tinus følger i mine fotspor.

– Jeg har et lite håp om at yngstesønnen også gjør det samme. Kanskje han blir en produksjonsassistent på serien i fremtiden? Det hadde jo vært gøy, sa Stiansen i 2021.

Les også: (+) Jeg vet ikke hvem som er far til sønnen min, men jeg har aldri sagt det til noen

<b>FAMILIELIV: </b>Som frilanser er Tom godt vant med å jobbe hjemmefra. Når han er hjemme, liker han å tilbringe mest mulig tid med sønnene Tinus og Bo. Her er de sammen på premiere i 2017.
FAMILIELIV: Som frilanser er Tom godt vant med å jobbe hjemmefra. Når han er hjemme, liker han å tilbringe mest mulig tid med sønnene Tinus og Bo. Her er de sammen på premiere i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Produksjonsassistent for «71° nord»

Sesong 14 av «71° nord - Norges tøffeste kjendis» vises på TV Norge torsdager og søndager kl. 20.30.

Se full TV-guide her.

Du kan også se programmet på Discovery+.

Se mer

I 2022, ett år senere, møtte Her og Nå Tom og yngstesønnen Bo under golfturneringen Wright Invitational på Vestfold Golfklubb.

Der kunne de avsløre at det nettopp er sønnen Bo som har inntatt stillingen som produksjonsassistent under innspillingen av den populære realityserien «71° nord».

– I dag er Bo caddien min så jeg «pisker» ham litt rundt, til høsten skal jeg «piske» ham rundt i «71° nord». Denne turneringen er oppvarming til det. «Bo, hent en kopp te», sier Tom spøkefullt.

Tom er ikke en mann som er glad i å sitte stille, så gjennom Bos oppvekst har han introdusert sønnen til ulike aktiviteter. Resultatet har blitt en aktiv 19-åring som liker å gjøre mye av det samme som faren.

– Bo og jeg tjuvstartet ferien før resten av familien. Vi har vært en tur på hytta i Nesbyen og en tur til hytta på Portør i Kragerø. I går syklet vi en lang tur, og vi har spilt en del golf. Vi farter rundt, er aktive og koser oss. Det er veldig hyggelig å ha store barn, da har du gode kompiser i ungene dine, sier en smilende Tom til Her og Nå.

Når vi spør om hvordan Tom er som pappa, nøler ikke Bo.

– Jeg kunne ikke bedt om en bedre far, sier han oppriktig.

Tom smiler. Han er fornøyd med Bo, familien og hvordan livet hans er i dag. Fremdeles gir også programlederrollen i «71° nord» ha en enorm glede.

– Jeg har det helt topp. Nå skal jeg bare surfe inn mot pensjonsalderen jeg, sier han med et smil, før den sporty far- og sønn duoen fortsetter golfrunden. En av dem med frie hender, den andre bærende på en velfylt golfbag.

Les også: Trine Lise Olsen fra «71° nord – Norges tøf­feste kjen­dis»: – Det går bra, men det er kjipt og trist

<b>BO STIANSEN: </b>Bo var farens caddie da han deltok i turneringen til inntekt for Stiftelsen organdonasjon. Tom ertet sønnen med at det er god forberedelse for når han skal jobbe som produksjonsassistent for TVNorges flaggskip «71 grader nord».
BO STIANSEN: Bo var farens caddie da han deltok i turneringen til inntekt for Stiftelsen organdonasjon. Tom ertet sønnen med at det er god forberedelse for når han skal jobbe som produksjonsassistent for TVNorges flaggskip «71 grader nord». Foto: Marius Gulliksrud

Skrekkopplevelser i «71° nord»

Tom har ledet «71° nord» siden 2006, og han har vært vitne til flere dramatiske hendelser som har gjort inntrykk på ham.

– Vi hadde en deltager – den tidligere skiinstruktøren Henning Hoff Wikborg – som brakk nakken i Sunnmørsalpene. Han ble hentet med luftambulanse. Det må jeg si var en veldig ubehagelig opplevelse å være vitne til. Jeg husker også godt at vi hadde en bilulykke for noen år siden. Det var skikkelig ekkelt, fortalte han til Her og Nå i 2021.

<b>71 GRADER NORD: </b>Tom elsker å være ute i naturen og beskriver seg selv som en friluftsmann. Nå er han igjen aktuell med en ny sesong av «71° nord – Norges tøffeste kjendis».
71 GRADER NORD: Tom elsker å være ute i naturen og beskriver seg selv som en friluftsmann. Nå er han igjen aktuell med en ny sesong av «71° nord – Norges tøffeste kjendis». Foto: Produsentene

– Det var også en alvorlig hendelse hvor et av crewmedlemmene ble liggende under en snøskuter etter å ha veltet ned en skråning. I forbindelse med opptakene til den nederlandsk-belgiske versjonen av programserien, mistet programlederen livet i en bilulykke oppe ved Leirvassbu. Det var sjokkerende å få vite om det. Alle disse hendelsene har gjort dypt inntrykk, sa han ettertenksomt.

Han påpeker likevel at det i det store og det hele går svært bra under innspillingene.

– Med tanke på at vi er 60 personer som forflytter oss mye, jobber døgnet rundt og holder på sånn som vi gjør, er forholdene veldig trygge. Vi har et veldig bra sikkerhetsteam. Det er de samme folka som står bak sikkerheten på James Bond-filmene og «Mission: Impossible», så de gutta stoler jeg hundre prosent på, sa den «71° nord – Norges tøffeste kjendis»-aktuelle programlederen.

Denne saken ble første gang publisert 29/01 2021, og sist oppdatert 09/11 2022.

Les også