Hellstrøm: - I Kongsvinger spiser de bare kebab og pizza
Hellstrøm prøver å få folk i Kongsvinger til å spise på «skikkelig» restaurant.
(SIDE2): Restauranten og baren Bastian konkurrerer med «pizzagata» i Kongsvinger og opplever at de kun har gjester i helgene.
- Her er det pizza- og kebabsteder på hvert eneste hjørne, sier mesterkokk Eyvind Hellstrøm når han tar seg en tur rundt i byen.
Og lokalbefolkningen innrømmer at det går mest i pizza og kebab når de skal ut å spise.
- Vi er vel det siste spisestedet som er igjen, en truet rase kan du si. Men det er nok ikke bare i Kongsvinger det er slik, sier Kai Øverby til Side2.
Er selv kokk, daglig leder, kjøkkensjef og dørvakt
Det vil mesterkokk Eyvind Hellstrøm gjerne gjør noe med og han finner ut at restauranten Bastian kan hjelpes ved hjelp av enkle grep som å fornye og forenkle rettene litt, markedsføre stedet og ikke minst gi innehaver Kai Øverby (53) en pust i bakken.
- Når er du hjemme om kveldene?
- Ofte sover jeg bare på sofaen på bakrommet, innrømmer Kai.
Kona Lillian er bekymret for mannen sin, som er overarbeidet og servitørene på stedet forteller at han ikke har vært borte fra restauranten mer enn et par dager på to hele år.
Kai er både daglig leder, kokk, kjøkkensjef og dørvakt på sitt eget sted og er helt utslitt.
- Jeg trodde jeg kom hit for å redde en restaurant, men nå skjønner jeg at jeg kanskje må redde deg istedenfor, sier Hellstrøm.
- Jeg liker jo å være mye på restauranten også, sier Kai til Side2.
Han har en ekte pasjon for mat og hadde sin første sommerjobb på kjøkkenet da han bare var 13 år gammel.
- Nå har jeg holdt på i 40 år og det er fortsatt like gøy, det å lage et produkt, å skape noe er moro. Dessuten blir man aldri utlært i faget, det er mye å holde seg oppdatert på hele veien, sier han.
Hellstrøm forteller Kai at han hadde vært mektig imponert over slitet hans dersom det faktisk hadde gitt resultater.
Men tallene for restauranten er røde, og Kai går i minus hver eneste måned.
- Slitet gir deg bare problemer, og livet er kort. Derfor er det viktig å ta de riktige beslutningene, sier Hellstrøm.
-Må fri seg fra pizza-kebab og pølsesyndromet
Hellstrøm mener Kai og kona Lillian må bestemme seg for om de ønsker å fortsette driften av stedet, når det koster så mye, både økonomisk og helsemessig. Hellstrøm håper også at folk i Kongsvinger vil få øynene opp for noe annet enn fastfood .
- Jeg håper virkelig folk i Kongsvinger kan fri seg fra pizza- kebab- og pølsesyndromet.
Hvordan det går med Kai og Lillians restaurantdrift kan du se på TV3 klokken 21.30 i kveld.