sommerprat med Hans Andreas Solbakken

– Jeg havna på sykehus med brukket arm og måtte sy ti sting i øyebrynet

Journalist og programleder Hans Andreas Solbakken (32) sykler ruten i «Sykkelsommer» som går fra Elvesæter til Aulestad i Innlandet fra 19.–23. juli.

<b>HANS ANDREAS SOLBAKKEN: </b>Hans Andreas Solbakken er med i «Sykkelsommer» 2023.
HANS ANDREAS SOLBAKKEN: Hans Andreas Solbakken er med i «Sykkelsommer» 2023. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Sykkel- og sommerprat med syklist i «Sykkelsommer» Hans Andreas Solbakken:

Hva slags forhold har du til sykkel?

– Jeg sykler til og fra jobb, men ikke noe mer enn det. Så jeg har ikke erfaring med å sitte syv timer på sykkelsetet slik jeg skal i sommer.

Hva gleder du deg til når du skal sykle i «Sykkelsommer»?

– For meg er høydepunktet å møte folk. Jeg skal sykle gjennom der jeg vokste opp i Lom. Jeg gleder meg voldsomt og fortelle om det. Jeg holder på å bunkre opp historier som kan egne seg på TV. Da har jeg noe å klamre meg fast til om vi går tom for ting å prate om. Det blir kjempeartig, sier han.

– Toraderen blir med. Den må være med. Det er et lite hjelpemiddel når det eventuelt ikke er noe annet å gjøre. Jeg gleder meg til å få innesluttede Gudbrandsdøler til å skinne på TV. Å få frem de rå typene som absolutt finnes der.

– Jeg har skjønt at vi må være forberedt på masse lokalmat. Så får vi se hvordan det går. Men jeg har et kjærlighetsforhold til de fleste av plassene vi skal innom. Jeg gleder meg til å la folk få skryte litt. Er det noe folk elsker så er det å skryte av sin egen hjemplass.

Les også: Else Kåss Furuseth om «Sykkelsommer»: – Jeg må nok sparkes i gang

Kjæresten Ragnhild Olstad

Hva skal du ellers i sommer?

–I ferien skal jeg være mye hjemme i Lom. Dama og jeg skal også gå fra Torfinnsbu til Årdal, via Olavsbu, Gjendebu og Skogadalsbøen. Også skal jeg i svigermors 60 årsdag.

Hva er ditt beste ferieminne?

– En kompis og jeg kjørte fra St Petersburg til Nord-Korea en sommer. Det var helt rått. Den råeste ferieturen. Og for fire år siden møtte jeg dama mi. Det var også helt rått. Selvsagt.

Sommeren du aldri glemmer?

– Den første sommeren jeg drakk sprit. Jeg var 14 år. Vi var på vorspiel hos en kompis på Øvergrend, også kalt Golanhøydene i Lom. Vi drakk sprit, etterpå syklet vi om kapp til Lom sentrum. Jeg kom først ned og skulle snu meg og se hvor mange meter jeg vant med. Da jeg snudde meg dro jeg med meg styret og falt.

– Jeg havna på sykehus med brukket arm og jeg måtte sy ti sting i øyebrynet. Mamma var svært «stolt» da hun kom hjem fra ferie i Geiranger og fant sønnen sin «vodkafull» med brukket arm.

Les også: (+) Jeg følte meg avvist av sønnen min. Forklaringen kom i et håndskrevet brev

Fakta om stedene i «Sykkelsommer»

Periode: 19. – 23. juli. Ruten går fra Elvesæter til Aulestad i Innlandet.

Onsdag 19. juli: Elvesæter – Vågåmo 57 km

Elvesæter er en bygd i Lom kommune i Innlandet fylke. Elvesæter ligger 669 meter over havet. Det lille bygdeområdet ligger i Jotunheimen, like nord for Jotunheimen nasjonalpark.Vågåmo er et tettsted og administrasjonssenteret i Vågå kommune i Innlandet.

<b>TELEMARK: </b>Den store stavkirken fra cirka år 1220 er landets nest største etter Heddal stavkirke i Telemark
TELEMARK: Den store stavkirken fra cirka år 1220 er landets nest største etter Heddal stavkirke i Telemark Foto: Istock

Tettstedet har 1 496 (2022), og ligger ved Vågåvatnet i Ottadalen. Vågåmo ligger 375 meter over havet. Området er et av de tørreste i Norge.

Torsdag 20. juli: Vågåmo – Otta 32 km

Otta er ein tettsted i Sel kommune i Innlandet. Tettstaden er ifølge SSBs definisjon 2,2 km², og har 2288 innbyggjarar (2022). Otta ligger 287 meter over havet og er administrasjonssenteret i Sel kommune.

Fredag 21. juli: Otta – Ringebu 57 km

Ringebu er en kommune i Gudbrandsdalen i Innlandet. Den grenser i nord og øst til Stor-Elvdal, i sør mot Øyer og Gausdal, og i vest mot Sør-Fron. Ringebu kommune har 4385 innbyggere (2021). Den store stavkirken fra cirka år 1220 (bildet) er landets nest største etter Heddal stavkirke i Telemark. Ringebu ligger 199 meter over havet.

Lørdag 22. juli: Ringebu – Gålå 45 km

Gålå er en setergrend i Sør-Fron kommune i midtre del av Gudbrandsdalen. Gålå ligger midt i Peer Gynts rike på et fjellplatå 930 meter over havet. Det bor omkring 100 mennesker på Gålå. søndag 23. juli:

Søndag 23. juli: Gålå – Aulestad 52 km

Aulestad er en gård i Gausdal kommune, i Follebu, beliggende cirka 18 kilometer nord for Lillehammer. Gården var Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons hjem. Her på Aulestad bodde Bjørnson med familien. Han var en stor forfatter og samfunnsdebattant og en av våre tre nobelprisvinnere i litteratur.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev romaner, skuespill og en mengde dikt, i tillegg til tusenvis av brev, artikler og taler. Bjørnson har også skrevet nasjonalsangen vår «Ja, vi elsker.» Aulestad er et av Norges best bevarte kunstnerhjem.

Kilder: Wikipedia, Det store norske leksikon og DNT.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2023.

Les også