Han er FBIs nye «Most Wanted»

Bankraneren Victor M. Gerena er den siste av FBIs millionkriminelle.

Foto: Faksimile (Mediehuset Nettavisen/FBI)
Publisert

På nettsiden til Federal Bureau of Investigation (FBI) finner du en liste over de ti mest ettersøkte kriminelle i landet. På relativt kort tid er FBIs to mest ettersøkte personer i en årrekke enten drept eller fanget.

I april 2011 toppet Osama bin Laden listen med en dusør på 25 millioner dollar. Han er, som kjent, død. Med en dusør på to millioner dollar fikk dermed gangsterbossen James J. «Whitey» Bulger (82) den tvilsomme æren som USAs mest ettersøkte kriminell.

Men 22. juni 2011 ble den gamle sjefen for Winter Hill-gjengen pågrepet sammen med sin kjæreste Catherine Greig i en bolig i Santa Monica.

Det skorter imidlertid ikke på hardkokte kriminelle i USA, og den siste personen på topp 10-lista med milliondusør på hodet, er Victor Manuel Gerena (53).

Foto: (FBI.gov)

Lengst på lista

11. april 2010 passerte Victor Manuel Gerena Donald Eugene Webb som personen som har vært lengst på lista. Gerena har vært en av USAs mest ettersøkte siden 14. mai 1984.

Som en digresjon kan det nevnes at drapsmannen Billie Austin Bryant er personen som har vært kortest tid på lista - kun to timer. Han ble ført opp den 8. januar 1969 klokken 17.00 lokal tid, for drapet på to FBI-agenter. Innen 19.00 var han fanget.

Gerena er ettersøkt for ranet av en Wells Fargo-filial i West Hartford i 1983. Ifølge FBI ble utbyttet på mer enn syv millioner dollar, og ranet regnes fremdeles som et de største i USAs historie.

Foto: (Wikimedia Commons)

Ett uvanlig ønske

Gerena var 25 år gammel da han gjennomførte Wells Fargo-ranet, og han jobbet da i pengetransportselskapet. 12. september 1983 startet som hvilken som helst morgen, bortsett fra én ting.

- Kan jeg be deg om en stor tjeneste? spurte han vakthavende sjef, Timothy Girard.

- Er det mulig at jeg kan parkere bilen min her inne, ved port fem?

Etter litt diskusjon får Gerena tillatelse, under løfte om at det ikke måtte gjenta seg. Lite visste sjefen at han aldri skulle få se 25-åringen igjen.

- Victor brukte en 1973-modell Buick LeSabre den dagen. Det er en stor bil, som kan ta en stor last, forteller spesialagent Jeff Rovelli til programmet «America's Most Wanted».

Satt sprøyte i kollegaene

Gerena og kollegaens hans, James McKeon, jobbet hele dagen, og samlet inn over tre millioner dollar fra banker og firmaer. Fra før av fantes det mer enn fire millioner dollar i hvelvet til Wells Fargo.

Da klokken nærmet seg ni om kvelden, var Gerena alene sammen med kollegaen og sjefen som motvillig hadde tillatt at han parkerte bilen inne i bygget. I hvelvet fantes det nå over syv millioner dollar i kontanter.

Kollegaene hadde sjekket inn sine våpen, og det var nå Gerena grep sjansen. Han presset en pistol mot sjefen, og truet kollegaene til å legge seg ned på gulvet. Så tapet han bena og armene sammen.

Deretter fikk de jakker over hodet slik at de ikke kunne se hva som foregikk. Og for å være på den sikre siden, ga Gerena de to en sprøyte med et middel som skulle få dem til å sove.

Et merkelig trekk når gislene utmerket godt visste hvem som ranet dem...

Ikke alene?

Det er nå den virkelige jobben for Víctor Manuel Gerena starter. Han flytter pengene fra hvelvet til bilen, rundt et halvt tonn, sekk for sekk. Det tok nærmere halvannen time å fullføre oppgaven.

Myndighetene har ikke klart å fastslå hva Gerena sprøytet i de to mennene, men det fikk dem ikke til å sove. Da Gerena er ferdig, hører de hornet på bilen.

- Etter at bilen var ferdig lastet tror vi at han sendte et signal til noen på utsiden som hjalp ham. Han tutet med hornet, og åpnet porten til inngang fem. Det antas at det nå kommer en annen person inn i bygningen, og kjører bilen ut av terminalen, forteller FBI-agenten Rovelli.

Myndighetene tror Gerena sto i ledetok med den militante organisasjonen Los Macheteros, «Machete-fekterne». FBI beskriver gruppen som en terrororganisasjon. Los Macheteros kjemper for å fri Puerto Rico fra hva de mener er et amerikanske kolonistyre.

Det antas at Machetero-lederne Filiberto Ojeda Rios og Juan Segarra Palmer kjente til Gerena, blant annet gjennom morens engasjement for frihetskampen i hjemlandet, og overtalte ham til å hjelpe i kampen ved å rane Wells Fargo-terminalen. FBI tror at pengene i hovedsak gikk til «Machete-fekterne».

Flyktet til Mexico

Det antas videre at Gerena flyktet til Mexico, hvor han så fløy fra Mexico City internasjonale flyplass til Havana på Cuba. Her blir sporet kaldt. I 2000 forsøkte Gerenas fetter sammen med journalisten Edmund Mahoney. De fant ham ikke.

Her kan du kan lese Mahoneys artikkel om jakten, «Chasing Gerena».

Ifølge FBI må Víctor Manuel Gerena anses som ekstremt farlig, og det antas at han bærer våpen. Personer som kommer med opplysninger som fører til at Gerena blir arrestert, belønnes med én million dollar, rundt 5,6 millioner kroner.

Her kan du se «America's Most Wanted» sitt innslag om Victor Manuel Gerena.

Kilder: FBI, Wikipedia, «America's Most Wanted»

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2011.

Les også