– Jeg prøver hele tiden å holde en håpsfakkel oppe for ungdommene

Til daglig jobber Fatima Deria som miljøterapeut for unge lovbrytere i Oslo fengsel, men denne har vi blitt kjent med henne som en ærlig, tydelig og direkte «Spillet»-deltager.

STRATEGISK: Fatima lot seg ikke pille på nesen under «Spillet» – heller ikke da hun spilte sjakk mot Erlend Mørch.
Publisert Sist oppdatert

«Oslo fengsel» hadde bare rullet over TV-skjermene i knappe ti dager da Fatima Deria (39) fikk telefonen. 

Kunne hun tenke seg å kaste seg ut i intriger, drama og konflikter i andre sesong av TV 2s «Spillet?». 

Å bli stengt inne i en luksuriøs villa i Asker har kanskje lite til felles med jobben som miljøterapeut blant unge lovbrytere i Oslo fengsel, men Fatima var aldri i tvil. Denne utfordringen måtte hun ta.

– Jeg fikk sjokk da de ringte, men dette er en serie som jeg og familien min har sittet og sett sammen. Jeg sa spontant «ja» og tok det som en måte å utfordre meg selv på. Det første jeg gjorde etterpå, var å bestille meg flettetime, ler Fatima, og peker mot sin mørke hårmanke.

Var det noe hun ikke skulle la seg begrense av underveis i TV-innspillingen, så var det nemlig håret. På skjermen har vi sett at Fatimas lange fletter var i skjønneste orden til enhver tid.

– Det var håret jeg så for meg ville bli den største utfordringen underveis. Som afrikansk jente styrer håret hvordan jeg har det. Hvis håret mitt er klart, så er jeg klar, ler Fatima hjertelig når vi møter henne i forbindelse med lanseringen av programmet.

KREVENDE JOBB: Hver dag jobber Fatima med rehabilitering av unge lovbrytere i Oslo fengsel. Hun ble først kjent gjennom TV 2-serien med samme navn. 

«Gammel dame»

For mange dukket Fatima opp som et frisk pust i TV-sammenheng. Det var kun Triana Iglesias som kjente henne gjennom felles venner, samt Bjarte Hjelmeland som hadde rukket å få med seg «Oslo fengsel». 

– Det så jeg både som en fordel og en ulempe. For meg ble det viktig å være meg selv, holde ordet mitt og være en god rollefigur. Men alle trodde jeg var yngre enn jeg er, der inne. Dermed ble jeg plassert i samme bås som de unge spillerne på «Spillet». Det tok litt tid for dem å skjønne at jeg var en «gammel dame» som satt der og observerte dem, flirer 39-åringen.

FAMILIETID: – Fra å følge serien med familien min i fjor til og være med selv, det er en litt sånn «Twilight»-opplevelse, ler Fatima, som ser årets sesong med niesene, søstrene, kusiner og mamma.

Fatima forteller at det føltes som en frigjørelse å være der inne som privatperson, samtidig var det en test på hvordan hun opptrer i en lukket institusjon hvor hun ikke visste hvem hun skulle bo med.

– Det er jo slik mine ungdommer har det i fengselet, forteller Fatima, som hele tiden prøvde å bruke erfaringer fra sin egen jobbhverdag til sin fordel.

Les også: Slik svarer Hedda Skaug på det «alle» lurer på

Trygg på seg selv

Etter hvert som tiden har gått i «Spillet», har Fatima vist seg om en tydelig, smart og ærlig spiller som ikke er redd for å arrestere utspekulerte hensikter underveis. Hun satte seg tidlig i respekt – både blant deltagerne i huset og, antar vi, blant seerne hjemme i de norske stuene.

– Det er som Hanne Krogh sa til meg: «Du er så godt sentrert i din egen personlighet». Det skal mye til for å vippe meg av pinnen. Jeg er god til å kjempe for meg selv og veldig god til å kjempe for andre. Skader noen noen jeg bryr meg om, går jeg rett i «warrior mode»!

Triana Iglesias ble en god støttespiller og venninne for Fatima da de fikk dele rom og kjempet sammen i «Spillet». Hun tror det var det som holdt motet hennes oppe gjennom dagene i huset.

– Relasjonen vår fra utsiden ble forsterket under innspillingen. I dag er vi veldig glade i hverandre og takknemlige for den reisen vi fikk sammen.

Les også: Siri Kristiansen: – Jeg foretrekker å bli baksnakket

GOD STØTTE: Fatima kjente Triana fra før av, og de var en god støtte for hverandre under innspillingen.

Barnevernspedagog

Egenskapene som kommer til synet på skjermen, er egenskaper som også trakk Fatima mot yrket hun har i dag.

– Jeg liker mennesker, og jeg liker å bli utfordret. Jeg har en sterk personlighet og tør å stå i kamper. Jeg har alltid tenkt at jeg vil være en stemme for de sårbare i samfunnet. Det har vært viktig for meg å ivareta barn og unge som faktisk trenger bistand fra voksne, understreker Fatima, som i dag jobber med rehabilitering av unge lovbrytere i Oslo fengsel, og har bakgrunn som barnevernspedagog.

I 17 år har Fatima jobbet med sårbare mennesker. I løpet av den tiden har hun blitt godt kjent med sin egen psyke – på godt og vondt. For når hun har pushet for hardt over for lang tid, kjenner hun igjen signalene. For henne er det viktig å ivareta seg sel og ikke blir det hun kaller «hjelpetrøtt».

– Det innebærer at du mister pågangsmotet og den medmenneskeligheten som er avgjørende når du ivaretar andre mennesker. Har jeg ikke det, har jeg ikke noe der å gjøre. Så jeg har faktisk gått fra stillinger og tatt en pause fra bransjen når jeg har havnet der, deler hun.

Hva anser du som det tøffeste med jobben du har i dag?

– Det er å ikke la seg bli dratt med ned i håpløsheten. Jeg prøver hele tiden å holde en håpsfakkel oppe for ungdommene.

Les også: (+) Jeg ble utrolig nært knyttet til datteren hans, men så kom samtalen som endret alt

FLERKULTURELL OPPVEKST: Fatima kom til Norge fra Somalia som 3-åring og har vokst opp på Fjell i Drammen. 

Brobygger

Selv kom Fatima til Norge fra Somalia som 3-åring. Hun vokste opp på Fjell i Drammen, i en tid hvor Therese-saken preget nyhetsbildet. På en av Norges første flerkulturelle skoler, Fjell skole, bygget hun fundamentet for det menneske hun er i dag.

– Jeg kalte det bare «FN-skolen». Å vokse opp et slikt sted, har vært en styrke for meg. Der var jeg tett på de fleste kulturer og jeg ser på den bagasjen jeg tar med meg derfra som en viktig rikdom jeg har – som de fleste andre ikke har.

SPØRSMÅL: – I dag er jeg på premierefest og i morgen skal jeg på kveldsvakt i fengselet. Det blir morsomt å høre kommentarene på deltagelsen fra de 240 innsatte, innrømmer Fatima, som allerede har blitt pepret med spørsmål. 

Det var et perspektiv Fatima også anså som viktig å ta med seg inn i «Spillet».

– For meg har det vært en spennende reise å integrere seg i samfunnet. Det har det for meg, vært viktig å vise og være åpen om. Det var ikke et tidspunkt hvor jeg følte meg utenfor under «Spillet», med bakgrunn i min nasjonalitet og min kultur. De var nysgjerrige, og det er jeg glad for!