Fagansvarlig i Røde Kors: - Det er dessverre mange eldre som blir sittende helt alene

- Man blir nedbrutt og passiv av å sitte alene, sier Einar Grøndalen.

Publisert

(SIDE2): Ifølge den veldedige organisasjonen Campaign to End Loneliness, lider én million briter av «akutt ensomhet».

- Jeg føler meg så tom

I den sammenheng har Channel 4 laget en hjerteskjærende, men viktig video, som nå spres på sosiale medier. I videoen intervjuer de to eldre mennesker, Margaret Nickless og Roy Croucher.

- Hvis du aldri har vært ensom, så forstår du heller ikke hvordan det føles. Det går mange timer uten at jeg snakker med noen. Jeg føler meg så tom, sier Margaret (91), som mistet ektemannen sin for to år siden.

Siden har hun blitt sittende alene. Barnebarnet stikker innom av og til, men hun savner daglig kontakt med andre mennesker.

Roy Croucher er også ensom. Han har mistet både kona og deres eneste sønn, og sitter mye alene i stua si.

- Jeg håper hele tiden at kona mi vil komme gående inn døra, men det gjør hun aldri. Hvis jeg går ut, kommer jeg hjem til et tomt hus. Og da er jeg ensom igjen. Jeg venter hele tiden på at noen skal ringe, sier Roy.

(se videoen øverst i saken)

Lite eller ingen menneskelig nærhet

Ensomhet blant eldre er mindre utbredt i Norge enn i resten av Europa, skriver Forskning.no. Analyser av 30.000 personer i alderen 60–80 år viser at én av ti norske 70-åringer er ensomme, noe som er færre enn mange andre europeiske land.

Det betyr likevel ikke at ensomhet blant eldre ikke er et problem i Norge, sier Einar Grøndalen, fagansvarlig for besøkstjenesten i Norges Røde Kors.

- Det er dessverre ganske mange eldre som ikke har noen, og som blir sittende helt alene. Kanskje har de aldri fått barn, eller har barn som bor i andre deler av landet, sier Grøndalen.

Besøkstjenesten i Røde Kors består av 7.000 frivillige som til sammen besøker rundt 12.000 mennesker, hvorav det store flertallet er eldre. Noen ganger kommer forespørselen om besøk fra pårørende, men ofte er det de eldre selv som har tatt kontakt og spurt om de kan få besøk.

- Dette er mennesker som har få eller ingen relasjoner til andre, og altfor lite menneskelig nærhet. At det kommer en frivillig fordi man har lyst til å gjøre det, er veldig viktig og fint. Det er noe helt annet enn når en offentlig ansatt haster innom for å gjøre et oppdrag. Når en person av ren og fri vilje stiller opp for et annet menneske, så har det en helt annen betydning. Det er magisk, sier Grøndalen.

- Blir nedbrutt og passiv av å sitte alene

Grøndalen får stadig tilbakemeldinger fra eldre som setter enorm pris på besøksvennene sine.

- Vi har et godt samarbeid med kommuner og helsemyndigheter, og de er enige med oss i at det å ha besøksvenner er med på å styrke folkehelsa. Det er ikke sunt å sitte alene, man blir nedbrutt og passiv av det. Har du en frivillig besøksvenn, så holder du på helse og humør.

I utgangspunktet blir de frivillige bedt om å dedikere to timer hver uke til oppdraget, men dette kan avtales nærmere med hver sin besøksvenn.

- Det er ikke sånn at relasjonen er bygd på en sterk frivillig som tar seg av en svak, ensom gamling. Den frivillige får ofte like mye utbytte av det som den som får besøk. Det fine er at man som frivillig får bety noe for et annet menneske, og det er svært meningsfullt, avslutter Grøndalen.

Har du lyst til å være besøksvenn? Få mer informasjonher!

LES OGSÅ: Hjelpepleier: - De eldre er det fineste vi har
OG: Vil du bli gammel her?