Vil du bli gammel her?

Os kommune bygger sykehjem med tropisk hage for de eldre.

TROPISK SYKEHJEM: Slik skal den tropiske hagen i sykehjemmet til Os kommune bli, der de eldre skal kunne møtes i det tropiske miljøet.
Publisert

Vestlandskommunen Os går utradisjonelle veier, og skal nå bygge ut sykehjemmet sitt med en stor tropisk hage.

- Vi har et omsorgssenter fra før av, og det skal vi nå bygge ut med 96 nye plasser med heldøgns pleie. Det vi da har tenkt, er at vi må skape noe nytt og spennende, sier Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) til Nettavisen.

- Kan brukes året rundt
Den tropiske hagen skal bygges innendørs, og planen er at det skal bli et  møtested for beboerne, både demenspasienter og andre eldre beboere.

BYGGER UT: Os-ordfører Terje Søviknes (Frp), som onsdag var gjesteredaktør i Nettavisen, mener en tropisk hage i sykehjemmet vil blir et bra møtested for eldre og demente beboere.

- Vi har planlagt dette som en firkant som omkranser en stor tropisk hage på 1300 kvadratmeter. Det blir et høyt glasstak, og vi vil beplante hagen både med trær, blomster og kanskje en liten kjøkkenhage, sier Søviknes.

Han forteller at det også skal være rennende vann i hagen.

- Vi skal ha gode sosiale møteplasser i denne hagen, både for fysisk aktivitet, men også bare for å treffes. Beboerne vil få utgang til hagen og kan gå fritt, også de demente, sier ordføreren, og fortsetter:

- Dette skal de kunne gjøre året rundt, fordi vi borer oss ned og henter jordvarme fra grunnen, slik at vi skal greie å holde en temperatur i denne tropiske hagen på minimum 13-14 grader året rundt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under tegningen)

BYGGER STORT: Os skal bygge 96 nye sykehjemsplasser i tilknytning til dagens sykehjem, Luranetunet bo- og behandlingssenter. Midt i bygget blir det en 1300 kvadratmeter stor tropisk hage med glasstak.

- Første gang i Norge
I tilknytning til hagen vil det også bli etablert en kafé/restaurant.

- Slik at vi legger til rette for besøk av familie og venner, at de kan få et naturlig samlingssted i denne hagen eller restaurantområdet. Forhåpentligvis får vi også lagt inn litt fasiliteter for unger som også er på besøk, som gjør at det blir trivelig for familiene, sier han.

Det skal i tillegg lages en utendørs sansehage.

Os-ordføreren tror sykehjemmet bli unikt i norsk sammenheng.

- Dette er første gang tror jeg i Norge at noe slikt blir bygget. Det vi har hentet inspirasjon fra er et svensk seniorkonsept. Vi syntes ideen om denne tropiske hagen var så spennende at vi valgte å legge det inn i vårt sykehjem, sier Søviknes.

Byggestart blir i høst, og det nye bygget skal stå ferdig i april 2017.

Kostnad: 250 millioner
Den totale kostnadsrammen for bygget, som skal bygges inntil dagens sykehjem med 80 plasser, er 250 millioner kroner.

Men regningen for Os blir langt mindre.

- Vi er så heldige at vi har en regjering som yter vel 50 prosent i tilskudd, og så har vi momsrefusjon, så vår andel blir på om lag 70 millioner, sier han.

Som Nettavisen skrev onsdag, er det nå er rush av søknader til Husbanken fra kommuner som ønsker å bygge sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Etter at regjeringen økte tilskuddet i fjor, har søknadsbunken økt.

Les også: Rush for å bygge nye sykehjemsplasser

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRÆR OG BLOMSTER: I den tropiske hagen skal de eldre kunne gå fritt, forteller ordfører Terje Søviknes.

- Ingen grunn til å la være
- Har dere så manko på sykehjemsplasser i dag?

- Vi har hatt en fantastisk folkevekst i Os, og vi opplever at mange godt voksne også flytter hit. Dermed er behovet at vi må utvide, og da velger vi å bygge såpass stort med en gang, sier Søviknes.

Han sier de vil klare å fylle alle plassene, og mener flere kommuner nå bør gjøre som dem.

- Med de tilskuddsordningene som er nå, er det ingen grunn til at kommunene skal la være å bygge sykehjemsplasser og omsorgsplasser, men utfordringen blir driftskostnadene, sier Søviknes, og legger til:

- Skal man virkelig få fart på eldreomsorgen, burde det også vært et statlig driftstilskudd for plassene. For det er ofte det kommunene har utfordringer med, sier han.