Få batteriet til å vare lenger

Fem tips til mobilen og nettbrettet.

Foto: KIM HONG-JI (Reuters/NTB Scanpix)
Publisert

Lange flyturer, hytteturer uten strøm eller lange dager på skole og jobb. Batteriet er oftest det som setter en stopper for arbeid eller moro på nettbrettet. Her er fem enkle tips som gir deg ekstra timer på nettbrettet når du trenger det.

1. Skjermen

Skjermen er den mest batterisultne komponenten på de fleste nettbrett og mobiler. Det er ikke uvanlig at skjermen står for 30–40 prosent av batteriforbruket.

Det eneste du kan gjøre selv er å manuelt justere ned lysstyrken for å spare på batteriet. Normalt bør du overlate dette til nettbrettets automatiske funksjon, men noen ganger kan det lønne seg å overstyre denne funksjonen.

Sene kvelder på dunkelt belyst hytte eller i et mørkt fly, kan forlenge batterilevetiden en god del ved å skru ned lysstyrken. Jo mindre lys, desto lenger varer batteriet. På Android finner du denne innstillingen her: Innstillinger -> Skjerm -> Lysstyrke.

På iPad er stien Innstillinger-> Lysstyrke og bakgrunn.

2. Skru av kommunikasjon

Sitter du på et fly, må du som regel sette nettbrettet ditt i flymodus, om du ikke flyr i et nyere fly med trådløst nett. Med nettbrett eller mobil i flymodus sparer du batteriet.

Men flymodus-trikset kan du også bruke på landjorda. Skal du for eksempel i et område uten nettdekning (eller ikke ønsker å ha det), kan du sette nettbrettet ditt i flymodus – eller offline modus som det ofte heter.

Er du i utlandet, kan dette også være en metode for å sikre seg mot uønskede mobilkostnader, om man har et nettbrett med SIM-kort installert.

På iPad går du til Innstillinger -> Flymodus – skru av.

På Android-nettbrett går du til Innstillinger -> Offline modus – skru på.

Trikset kan også brukes delvis, der du for eksempel skrur av det trådløse nettverket om du vet du ikke får nettilgang likevel, men kun ønsker å bruke det mobile bredbåndet – eller omvendt – om du kun ønsker tilgang til et trådløst nettverk. Husk også å skru av Bluetooth og eventuelle IR-funksjoner om du har et nettbrett med IR-sender, slik som du finner på Sony Tablet S.

Dersom du ønsker datatilgang, bør du velge trådløst nett fremfor mobilnettet, siden WiFi-tilkoblingen bruker mindre strøm enn mobilt bredbånd.

3. Autosynk

Programmer som e-post, Facebook, Twitter og andre som til stadighet trenger påfyll av data, bidrar også til å tappe batteriet ditt.

Her kan du enten velge å slå av all synkronisering eller du kan justere hvert program/applikasjon til et nivå du er komfortabel med.

På Android går du til Innstillinger -> Kontoer og synkronisering. Her kan du normalt skru av alle, eller gjøre innstillinger for hvor ofte ting skal synkroniseres. På e-post kan du for eksempel velge manuelt. Da må du riktignok manuelt oppdatere innboksen, men sparer deg samtidig for at mobilen går på nett for å laste ned data.

Mange Android-mobiler og nettbrettt har dessuten en snarvei der du kan skru av synkroniseringen direkte. Normalt finner du denne snarveien i en nedtrekksmeny.

4. Fra 3G til 2G

Har du først skrudd av muligheten for dataoverføring – for å spare batteri, kan du også skru av muligheten for 3G. 2G holder til tale og 2G skal være mindre batterikrevende enn 3G.

På Android gjør du dette under Trådløst og nettverk-> Mobile nettverk. Her Krysser du av for at du kun skal bruke 2G-nettverk.

På iOS går du til Innstillinger -> Generelt -> Mobilnett - og så slår du av Aktiver 3G.

5. Ubrukte og ubrukelige apper

De fleste appene du har installert på nettbrettet ditt gjør lite eller ingen skade. Men om du har apper eller aktive skrivebordselementer (på Android) som ofte går på nett for å laste ned data, så bør du ta en kritisk gjennomgang av disse – og fjerne dem du aldri bruker.

På iOS (Apple) holder du inne en finger på appen du vil fjerne, til den begynner å «skjelve». Da trykker du på krysset og appen forsvinner for godt.

På Android går du til Innstillinger -> Programmer. Her velger du programmet du vil avinstallerer, trykker på programikonet og velger «Avinstaller».

På Android kan du også gå til Innstillinger -> Batteri. Her kan du se hva som faktisk bruker batteri. Den informasjonen kan hjelpe deg til å se om det er apper eller aktiviteter som bruker unormalt mye batteri.

Artikkelen er først publisert på klikk.no/teknologi. Les også:

Disse snarveiene gir WIndows 8 mening

Test av Google Nexus 7 - bra og billig nettbrett

40 julegaver alle ønsker seg

Test av iPad mini

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2013.

Les også