Er dette en date, eller bare henger vi?

Studier viser at 69 prosent ikke vet ...

Foto: Landmark Media/All Over Press
Publisert

Så du er interessert i en jente du nettopp har møtt, og du tekster henne om hun vil ”henge”. Hun svarer til din fornøyelse «ja, hyggelig!» En date med en pen jente. Bra for deg. Vel ...

Det er ikke sikkert hennes intensjoner er like som dine til tross for et positivt svar. Det er faktisk ikke sikkert hun i det hele tatt er klar over at du nettopp har spurt henne ut på en date.

Uklar definisjon

Nylige studier gjort av USA Today viser at hele 69 prosent av single mennesker i alderen 18-59 er usikre på hva man kan definere som en date.

Problemet viser seg å stamme fra flere faktorer:

  • Uklarhet /tvetydig språk
  • Den skiftende meningen om hva en date egentlig er
  • Formen av kommunikasjon

Man kan enkelt resonnere seg frem til at spørsmålet ”å henge” generelt tolkes som en date, både om en mann spør en jente, og omvendt. I følge studiene sier 80 prosent seg enige akkurat dette. Det er bare det at 24 prosent også mener en avtalt kveld med flere venner er en form for date. 22 prosent føler at hvis de blir spurt ut – uansett hvilken fremgangsmåte, vil det defineres som en date.

Ifølge terapeuten Rachel Sussman er en planlagt kveld mellom to mennesker fremdeles en uklar setting.

Men hva om den du spør ut fra før av er en venninne?

- Det er vanlig å date venner, men det kan være noe forvirrende. Ofte vet man ikke hva det betyr å henge som to vanlige venner ved ulike anledninger og settinger. Med en gang et vennskap gror til å bli noe mer, finnes det ingen av/på-knapp, sier en av de 2647 menneskene som var med på undersøkelsen.

Hvor mange ganger har du ikke spurt deg selv; er jeg på en date nå?

Kanskje er det en date, kanskje er det ikke en date. Hvem vet. Det som er åpenbart er at hvis du skal overbevise både deg selv og jenta du nettopp har spurt ut på date, er det ordet "date" som må brukes i spørsmålet.

Foto: thedatereport.com

Likevel er det ikke alle som er tro til den gammeldagse måten å gjøre det på. Tinder har gjort det stort i Norge siden dens lansering i fjor, og har blitt en plattform for å hurtig komme i kontakt med det motsatte kjønn. Datingtjenester som Match.com og Sukker.no er også alternative nettsteder hvor du kan finne din fremtidige date.

Skal han betale?

Undersøkelsen dreide seg også om mer enn bare om det er en date eller ikke. Skal mannen betale for seg ved den første daten?

Av alle mennene som svarte sa 69 prosent av dem at det er mannen som skal betale. Bare 55 prosent av kvinnene sa seg enig.

- Om jeg spør ut en jente på date, er det jeg som betaler, sier Aaron Atkins til den amerikanske avisen.

23 prosent blant de som deltok på undersøkelsen mener at det er den som tar initiativ til daten som skal betale, mens 18 prosent mente at regningen skal deles likt.

(Kilder: USA Today, GQ)

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2014.

Les også