En skikkelig oppsiktsvekkende bil
Dette er bilen for deg som vil bli sett - og føle deg bra.

BMW Z3 var bilen som virkelig skulle spakes i gang som en tøff roadster i den maskuline James Bond-verdenen, men trass sin inntredenen i Golden Eye, mer eller mindre samtidig som bilen ble lansert, ble den ikke helt det store ikonet. Det skortet ikke på gode omtaler, men det var liksom noe som ikke helt stemte - den ble litt feminin.
Etter knappe ti år var det slutt for Z3, og BMW introduserte den mer maskuline oppfølgeren Z4 - og i 2009 kom andre generasjons Z4. Denne gangen var tøytaket borte, og designerne hadde kastet stort sett alt østrogenet ut a vinduet. Erstatningen var en solid dose med hissig testosteron.
Får en ansiktsløfting
Og nå er vi altså kommet til sommeren 2013, og BMW har bestemt seg for å oppgradere herligheten igjen. Denne gangen er det ikke en splitter ny bil, men en såkalt facelift. Tanken er å gjøre den allerede dopede bilen enda tøffere.

Endringene er ikke veldig store, men det trengte den heller ikke. LED-lys er i vinden, og er selvsagt på plass. Det er også gjort endringer bak. Felgene har blitt enda barskere - og en har nå også introdusert en temafarge som vi garanterer at gjør at bilen ikke sklir inn i omgivelsene. På interiørsiden er det også gjort småting som forfrisker.
Tilgjengelig for flere
Men minst like viktig nå er at den en gang så dyre bilen nå kan leveres med en nedskalert utgave av bensinmotoren, eller sDrive18i som BMW liker å kalle det. Vi snakker nå altså om en motor som gjør at Z4 nå har en startpris som ligger 80.000 kroner lavere enn hovedkonkurrenten Mercedes SLK. Da skiller det også 28 hestekrefter.
SLK er en bil vi forøvrig liker ganske så godt.

Nå skal det selvsagt sies at i en sportsbil er mye krefter alltid velkomment, og mindre motor er ikke derfor nødvendigvis noe pluss, men vi tar oss selv ofte i å kose oss i cruiserhastigheter når vi kjører i biler med bare blå himmel over hodet.
Men 156 hestekrefter er jo ikke direkte puslete - og det er det Mercedes kaller «200» - ikke «180» - på blant annet nye CLA.
Og etter å ha kjørt bilen i noen dager, så er vi rett og slett overbevist: Bilen trenger ikke å ha overveldende mange hestekrefter for å gi gode kjøreopplevelser i bøttevis.
Drivlinjen gjør jobben
Ved å kutte ut de 28 hestekreftene som skiller sDrive18i og sDrive20i, sparer en i utgangspunktet nesten 33.000 kroner, mens motoren som sitter under panseret egentlig er den samme 2-liters turbobensinmotoren som er tunet litt ned.
Som vi tidligere har påpekt på BMWs nedtunede motorer, så kan en bli sittende igjen med en liten følelse av at motoren er i stand til å by på mer – og det er nettopp sant – men samtidig er det så mye der i utgangspunktet at du bare tenker på det hvis du leter etter forskjellene. Riktignok mister du litt akselerasjon, men den er bare 0,6-sekunder tregere fra 0-100 enn SLK 200.
Og ja: Om du vil, så kan den danse litt med rumpa - selv med de enorme dekkene.

Og resultatet er at du blir sittende igjen med en litt billigere bil, som rett og slett er engasjerende å kjøre. Vi har sagt det gang etter gang, og vi gjentar det gjerne igjen: Biler med litt mindre motorer kan være vel så morsomt å kjøre som biler med stor motor, fordi en alltid må pålegge seg så mange begrensninger om effekten blir hinsides. Med litt mindre motorer kan en få mer følelse av å presse bilen innenfor forsvarlige rammer.
Det er nettopp her Z4 sDrive18i gjøre det så bra: Bilen vil så gjerne at du skal dra på litt og den har mer enn nok krefter til at det blir engasjerende!
Når en i bunn har BMWs perfekte vektfordeling, direkte styrefølelse og en direkte og presis manuell girkasse, blir resultatet som det bare må bli.

Noen vil kanskje påpeke at med dekk der gummien nærmest fremstår påmalt felgene, i kombinasjon med et sportslig understell, så blir det litt stivt. Det er vanskelig å ikke være litt enig i det, men om en holder bilen unna sportsmodus, fremstår den overraskende tolerant for ujevnheter.
At bilen har litt mye innvendig støy med taket oppe, blir som en bisetning å regne, når den gode følelsen slår inn av taket nede.
Bråtøff utvendig – diskret innvendig
Vi har allerede vært inne på at Z4 er bråtøff utvendig, og med M-sportpakken som vår testbil er utstyrt med, så vil en oppleve svært mange lange blikk når man er ute og kjører. Bilen er rett og slett oppsiktsvekkende – selv uten den nye oransje spesialfargen.

De 19 toms felgene understreker naturligvis også bilens barkse uttrykk, og selv med taket ser bilen bra ut, noe som ikke er en selvfølge for toppløse biler. At de har klart å gi den likhetstrekk med Mercedes SLS når taket er oppe, er ganske imponerende.
Innvendig er det en litt annen historie, hvor BMW har prioritert å lage et veldig førerfokusert interiør. I fokus står iDrive-systemet og et svært tykt og godt multifunksjonsratt. Resten vil mange kanskje kalle litt traust, men det er utrolig funksjonelt. Er en usikker på hvor noe er, kan en nesten være sikker på at en finner det akkurat der en forventer at det skal være.

Ingen plassmester
Nå er det vel ingen som kjøper en roadster fordi en skal reise på lange ferier, men vi tar oss likevel tid til å påpeke at med taket oppe så kan Z4 skilte med 310 liter bagasjeplass, som er fordelt på en måte som ikke er helt lett å utnytte optimalt.

Legger du ned taket, så er denne plassen begrenset til 180 liter – noe som er 45 liter mindre enn i hovedkonkurrenten SLK.

Konklusjon
Z4 var i utgangspunktet en både tøff og morsom bil å kjøre, og i ny utgave forbedrer en bare på det en allerede hadde.
Den virkelig store nyheten med Z4 nå er egentlig at den begynner å bli en bil som er overkommelig i pris med sin nye innstegsmodell. Den klart nærmeste konkurrenten er SLK, som nå koster 20 prosent mer før en legger på ekstrautstyr. Audi TT Roadster har også en startpris som ligger nesten 20.000 kroner høyere med en tilsvarende motor.
Faktisk er det slik at Z4 nå er innenfor 10 prosent prisforskjell mot en 2-liters Mazda MX-5, men det skal sies at vektforskjellen på 300 kg mellom de bilene gjør at kjøreopplevelse og komfort ikke ligger i samme kategori.

Resultatet er at det aldri har vært så overkommelig å realisere den litt påkostede roadsteropplevelsen.
Når det er sagt så har ikke ekstrautstyret blitt billigere av at innstegsprisen er satt ned, og som med alle tyske premiumbiler, så må du regne med å i alle fall legge på 100.000 kroner for å få bilen slik du egentlig vil ha den.