Denne gir deg bilgleden tilbake

Den toppløse har kastet feminiteten på dør. Igjen står bare kjøreglede.

Publisert

TENERIFE (Nettavisen): Fotobokser. Lavere fartsgrener. Absurd høye bilavgifter. Årsavgift. Forsikring. Dårlige veier.

Det er mange grunner til å kunne hevde at bil i Norge først og fremst er et fremkomstmiddel, ikke noe som gir en glede lenger. Faktisk kan en argumentere for at det i mange tilfeller er et ganske lite effektivt fremkomstmiddel - både økonomisk, tidsmessig og miljømessig.

De siste par årene har jeg flere ganger kjørt flotte biler, med store motorer, som jeg rett og slett har tenkt at er totalt idiotiske investeringer fordi de først tømmer lommeboka di i avgifter, og så kan du nesten banne på at du mister førerkortet første uka hvis du utnytter bilens egenskaper.

Men når nå Mercedes har lansert sin nye roadster SLK, så er det liten tvil om at det er én ting som er mye viktigere enn noe annet: Kjøreglede.

Lever opp til forhåpningene
For et år siden kjørte jeg rundt i den nye E-klasse kabriolet, som jeg rett og slett sliter litt med å forstå poenget med. Den er mindre enn en vanlig E-klasse, har ikke nok plass i baksetene – og har uansett for mye vindstøy bak til at det er særlig moro. Konklusjonen den gang var at du skulle ha svært spesielle behov for de ekstra to seteplassene før du valgte en mye billigere SLK.

Når nye SLK nå er på plass, føler jeg at hele poenget mitt har blitt forsterket. Samtidig har jeg stilt meg et helt annet spørsmål: Hva i alle dager skal man med storebror SL?

Den nye SLK har nemlig blitt en skikkelig råtass. Designmessig har den hentet mye inspirasjon fra den etter hvert aldrende SL, og kanskje viktigere den nydelige SLS.

Hovedforskjellen er at den har blitt betydelig mindre feminin. Spesielt fronten har blitt på grensen til vulgær, og det passer den helt perfekt.

Vekker oppsikt
Jeg lyver ikke når jeg sier at jeg under sniktitten flere ganger møtte biler som stakk ut kamera og tok bilde av bilen i fart når vi kjørte, og flere som stoppet opp når vi sto og fotograferte. Antall personer som snudde seg etter bilen, stakk tommelen opp – og skrek positive ting var rett og slett for mange til å telle. Det kan ikke være noen tvil om at de har truffet med designet!

På interiørsiden får du omtrent det du betaler for i ekstrautstyr, noe som betyr alt fra en overkommelig startpakke, til det nærmest overdådige som det ikke er verdt å betale for.

Men SLK handler først og fremst om opplevelsen du selv har bak rattet, og det er sjelden en kan være så enig med skryteuttalelsene på pressekonferanser. Før vi fikk vår sniktitt på bilen, sto produktsjefen og fortalte oss at vi hadde drøye fire timer med «ren kjøreglede» foran oss. Ofte er slike uttalelser i beste fall å pynte på sannheten, men nye SLK lever virkelig opp til hypen.

Vi har med all ærlighet ikke prøvekjørt den billigste utgaven av bilen, men V6-utgaven med drøyt 300 hestekrefter – men når det er sagt så er det rimelig meningsløst å kjøpe en slik bil med dieselmotor. Så meningsløst faktisk, at vi ikke engang vet hva prisen vil bli på dieselutgavene.

Bilen ligger knallgodt på veien, selv om en føler at bilen ikke har det stiveste chassiset i kabrioletverden. Styrefølelsen er direkte og fin – og vindstøyen i kupeen med taket nede fremstår som det perfekte kompromiss mellom å kjenne vinden i håret, samtidig som det ikke er mye turbulens. Det går fint an å føre en normal samtale til opp til 120 km/t. Kjører du i lange periode fortere enn det så har du både misforstått kabrioletkosen, og trolig befunnet deg på veier i et helt annet land.

Girkasse med humørskifte
Når det kommer til ren kjøreglede, er det liten tvil om at manuell girkasse er å foretrekke foran automatisk, men vi fikk dessverre bare testet den med 7-trinns automat. Heldigvis var dette en positiv opplevelse.

Automatkassene fra Mercedes har en tendens til å være litt late og trege, men den som sitter i SLK er behagelig og fin i «økonomimodus». Samtidig gjør den så godt den kan med å tilpasse seg kjørestilen din om du setter den i sportsmodus. Jo hardere du kjører, jo gladere blir den i høye turtall og raske skift. Kjører du litt inkonsekvent, bommer «intelligensen» av og til på de ideelle valgene, men det var overraskende sjelden.

Tar den livet av sin storebror?
Den nye SLK fremstår rett og slett så bra at vi sliter litt med å forstå hvordan Mercedes skal argumentere for behovet for SL. I sistnevnte får et litt røffere design, men etter at SLK nå har mistet sin femininitet, skal det godt gjøres å argumentere for at det er riktig å betale et betydelig antall hundre tusen mer for storebror.

På stående fot klarer vi bare å finne to halvgode argumenter: Det ene er at SLK kunne hatt litt bedre plass i kupeen til å strekke seg (ideell seteplassering skaper litt gnikking mellom skinnoverflater på grunn av at bilen beveger seg noe), og at plassen i bagasjen ikke er all verden. Mercedes fremhever selv litt ekstra finish og større motorer, men til gjengjeld er SL også betydelig tyngre. Vi får se om de klarer å fremheve forskjellen når den nye SL-en kommer om et år.

Ingen feil av betydning
Så er det ingenting å utsette på bilen? Jo da, det er det selvsagt, men det er primært småting som i det store og hele ikke betyr noe. Taket åpner seg raskt, men nektet plent å gjøre det mens bilen var i fart. Flere av konkurrentene lar deg ta taket både opp og ned i opp til 50 km/t.

Det er heller ikke mulig å få ut større ting fra bagasjen når taket ligger nede. Men vi klarer ikke helt å irritere oss over dette, for ser vi for eksempel på den betydelig større Lexus 250 IS-C, så har den knapt bagasjeplass i det hele tatt når taket er tatt ned.

Ingen billig kos
Den eneste reelle ulempen med bilen er selvsagt at den for de aller fleste vil være uoverkommelig. Om du ikke er i den heldige situasjonen at penger er et ikke-tema, skal det godt gjøres å argumentere for å betale rundt millionen for en bil som i bunn og grunn er et veldig morsomt leketøy – hvis du velger den motoren du egentlig har lyst på.

Mercedes sier at du får en godt utstyrt bil (SLK 200) med skinnseter og litt andre småting for rundt 600.000. Som en påkostet «nummer to»-bil er det definitivt interessant.