NRK-serie «Helsekost Furuseth»

Else Kåss Furuseths store livsstilforandringer: – Mat har blitt en trøst

Da fastlegen advarte Else Kåss Furuseth om at hun måtte begynne med pustemaske, var det på tide å gjøre noe med vekten. Hvordan det har gått, kan du se i det nye NRK-serien «Helsekost Furuseth».

<b>ELSE KÅSS FURUSETH:</b> Else får klar beskjed av fastlegen om at hun må ned i vekt, ellers ender hun opp med pustemaske om natten.
ELSE KÅSS FURUSETH: Else får klar beskjed av fastlegen om at hun må ned i vekt, ellers ender hun opp med pustemaske om natten. Foto: Teddy TV/NRK
Sist oppdatert

I februar vekket det oppsikt da «Kåss til kvelds» med programleder Else Kåss Furuseth (42) i spissen ble tatt av skjermen.

Nå er hun imidlertid tilbake med NRK-serien «Helsekost Furuseth», hvor hun skal ta seerne med på sin reise mot et lettere og sunnere liv.

Les også: (+) Else Kåss Furuseth: – Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde fått laktoseallergi, endte det med at jeg spiste fire ganger så mange boller som vanlig

«Helsekost Furuseth»

På sin egen Instagram forteller Else at hun har strevd med mat og vekt hele livet, men at hun har nektet å skamme seg for at hun er tykk.

Sannheten har imidlertid vært en helt annen, for innerst inne har hun ønsket at hun hadde bedre kontroll på matinntaket og at hun var lettere.

Alder: 42 år

Yrke: Komiker og programleder.

Bosted: Oslo.

Kjent fra: Tv-programmer som «Torsdag kveld fra Nydalen» og teatermonologene «Kondolerer» og «Gratulerer».

Priser: Else har vunnet tre Gullrutenpriser i kategorien «Beste programleder».

Se mer

– Mat har blitt en trøst. Mat er kanskje svaret på alle problemer, små og store. For meg har kosen på kveldene blitt de mørke timene. En litt hemmelig del av livet. Jeg har spist meg slik jeg ser ut, fordi jeg ofte er lei meg på kvelden, forteller Else i et intervju med NRK.

<b>FELLESSKAP:</b> Else Kåss Furuseth vil vise hvorfor det kan være så vanskelig å slanke seg for å ta bort skam, selvforakt og vise at folk ikke er alene.
FELLESSKAP: Else Kåss Furuseth vil vise hvorfor det kan være så vanskelig å slanke seg for å ta bort skam, selvforakt og vise at folk ikke er alene. Foto: Teddy TV/NRK

Programlederen forteller at det ikke er slik at mat alltid er forbundet med trøst. Hun er også ærlig på at mat er en måte å koble av på. At hun bor alene, tror hun også påvirker matvanene.

– Jeg har ingen andres blikk på meg. Og da gir jeg flatt faen, sier hun til NRK.

Les også: Karin (55) hadde leddsmerter og veide 94 kilo da hun tok grep: – Det var helt sprøtt!

Ende opp med pustemaske

I første episode er Else hos fastlegen. Her får hun den alvorlige beskjeden om at hvis hun ikke gjør livsstilsendringer, ender hun opp med pustemaske.

– Så sammen med fire andre flotte folk, Pernille Kallestad (29), Bahador Bayani (29), Benedichte Fugle-Kaarikstad (36) og Johan Voldrønning (38), som av helt ulike grunner vil ned i vekt, prøver jeg å endre livet, skriver hun på Instagram.

<b>HELSEKOST FURUSETH:</b> Else har fått med seg vennene Pernille, Bahador, Johan og Benedichte som også ønsker å gå ned i vekt.
HELSEKOST FURUSETH: Else har fått med seg vennene Pernille, Bahador, Johan og Benedichte som også ønsker å gå ned i vekt. Foto: Jørgen Bull/Teddy TV/NRK

I serien ønsker også Else å få frem hvorfor det kan være så vanskelig å slanke seg. Hun håper at hun kan være med på å fjerne skam og selvforakt – og vise seerne at de ikke er alene, skriver NRK i en pressemelding.

«Helsekost Furuseth» har premiere på NRK 1 torsdag 20. april kl. 20.00.

Du kan også se programmet her på NRK TV.

Se mer

– Jeg merker at jeg blir litt skuffet når jeg som kvinne på 42 år sitter og sier at jeg er misfornøyd med egen kropp. Det er på en måte så forventet. Det irriterer meg, så jeg prøver veldig hardt å være fornøyd. Men jeg vet jeg vil få det bedre hvis jeg klarer å ha litt mer kontroll. Ikke liksom sovne på en seng av potetgull, sier hun til NRK.

Hos legen måles Elses BMI til 37,5 – den neste høyeste graden av fedme. Med så høy BMI står man i fare for å utvikle sykdommer som blant annet diabetes, pustestopp, hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.

– Dette er jo informasjon alle store mennesker selvfølgelig er klar over, men man vet mindre om hvorfor ting er blitt som det er blitt. Dette handler ikke bare om kosthold og trening, men mer om å få hjelp til å håndtere utfordringer, understreker Else, som også har flere fagfolk med seg i serien.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2023, og sist oppdatert 20/04 2023.

Les også