Dette skal de gjøre i Norge

Tettpakket besøk når britene kommer neste uke.

Foto: John Stillwell (AP/Scanpix)
Publisert

(SIDE2): Førstkommende tirsdag kommer prins Charles, prinsen av Wales, og hans kone Camilla, hertuginnen av Cornwall, på offisielt besøk til Norge – og det er et omfattende program som er snekret sammen for anledningen.

Kong Harald og dronning Sonja er selvsagt vertskap når prinseparet kommer på sitt første besøk til Norge sammen. Prins Charles har flere ganger tidligere gjestet landet, både sammen med sine foreldre og alene.

Den offisielle delen av besøket starter tirsdag med kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning, og deretter går ferden til Nobels Fredssenter hvor de kongelige får møte overlevende fra Utøya og andre ungdomsledere fra norsk organisasjonsliv.

Tirsdagen avsluttes med offisiell middag på Slottet, hvor også kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid deltar.

Bryggen og Troldhaugen
Dagen etter går turen til Bergen, hvor kong Harald og prins Charles besøker forskningsskipet M/V Brennholm i Bergen havn mens dronning Sonja og hertuginne Camilla tar turen til Granebo/Radiostasjonen naturbarnehage, Bergen.

Senere på dagen er alle de fire til stede under en konsert med påfølgende mottakelse i Haakonshallen, før det blir omvisning på Bryggen. Deretter splitter følget lag igjen: Kongen og prins Charles besøker den britiske fregatten HMS Liverpool som ligger ved havn i Bergen, mens dronning Sonja tar med seg Camilla til Troldhaugen, Edvard Griegs hjem utenfor Bergen.

Torsdag er hele det kongelige følget tilbake i Oslo, hvor kvinnene starter dagen med å besøke kreftsenteret ved Ullevål sykehus, Oslo.

Nære familiebånd
Den offisielle delen av norgesbesøket avsluttes med at kongeparet og prinseparet besøker Kunstindustrimuseet i Oslo, hvor utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005» for tiden vises.

I utstillingen inngår flere objekter som viser de nære familiebåndene mellom det norske og britiske kongehuset. Kong Haralds farmor, dronning Maud, var datter av britiske kong Edward VII – som er prins Charles’ tippoldefar. Kong Harald og dronning Elizabeth er tremenninger, og Charles er dermed firmenningen til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise.

Etter at besøket i Norge er over, drar de britiske kongelige videre til Sverige og Danmark. Prinseparets rundreise er del av markeringen av at det i år er 60 år siden Elizabeth II ble britisk dronning.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2012.

Les også