Dette er nordmenns nye favorittrett

Den har ikke en gang rukket å få et norsk navn.

«REVET SVINEKJØTT»: Den amerikanske trenden med «pulled pork» har gått verden over de siste årene. Nå er den på full fart inn i nordmenns matvaner.
«REVET SVINEKJØTT»: Den amerikanske trenden med «pulled pork» har gått verden over de siste årene. Nå er den på full fart inn i nordmenns matvaner. Foto: Pjrstudio / Alamy
Publisert

(SIDE2:) Har du hørt om «pulled pork»?

Populært med svinekjøtt

På rekordtid har nordmenn fått en ny favorittrett, skriver Matprat.no, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

- For få år siden var det nesten ingen nordmenn som hadde hørt om «pulled pork». Nå er det den mest populære retten av svinekjøtt for mange unge som er ute og spiser, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i opplysningskontoret.

«Pulled pork» består av svinekjøtt (gjerne svinenakke) som er tilberedt ved lav temperatur over trekull på grill. Normal grilltid er 12-15 timer. Kjøttet er marinert i en krydderblanding før grilling. Navnet kommer av at kjøttet blir så mørt at en kan rive det fra hverandre i tynne stykker/strimler, ifølge Matprat.no.

RØFF MAT: «Pulled pork» kan for eksempel servers i burgerbrød sammen med bbq-saus.
RØFF MAT: «Pulled pork» kan for eksempel servers i burgerbrød sammen med bbq-saus. Foto: Brent Hofacker / Alamy

Trendy å lage mat

En undersøkelse gjort av YouGov for opplysningskontoret viser at hele 62 prosent svarer de ville bestilt «pulled pork» hvis de skulle spise en rett av svinekjøtt på spisesteder som gastropubs og diners.

Retten er først og fremst mest populær blant de som er mellom 20 og 34 år.

- De unge er opptatt av at maten skal føles hjemmelaget. De finner også fram gamle oppskrifter, gjerne fra oldemors arkiv. Lokalmat er også en viktig trend. Sånn sett er det naturlig at svin er blitt så populært, mener Åse Kringlebotn.

Flere matbloggere har også fått opp øynene for pulled pork og andre matretter som skal putres og stekes i flere timer.

Helle Valebrokk, som står bak bloggen Helleskitchen.org, er én av dem som er enig i at «pulled pork» er blitt en ny trendrett.

- Det har blitt mer populært å bruke de litt tøffe stykkene på kjøttet, kjaker, høyrygg, skank og de billigere stykkene som trenger mer tilberedningstid. De smaker nydelig. «Pulled pork» har det blitt mer av, det er trendy, sier Helle Valebrokk til Matprat.no.

Hun forteller at kjøttet gjerne serveres litt røft.

- Maten serveres på store fat, eller på en fjøl. Det handler om raushet, bruke tid og hente fram den gode søndagsmiddagsfølelsen.

Om undersøkelsen

MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt spurte folk i alder 20 – 60 hvilke retter de vil bestille på spisesteder.

Hvis du skulle valgt en rett med svinekjøtt, hvilke av disse rettene med svinekjøtt kunne du da tenke deg å velge? 

Totalt svarte 62 prosent «pulled pork», mens 64 prosent svarte spareribs. 47 prosent ville valg svinebiff eller svinefilet.

Pulled pork er mest populært hos de mellom 20 og 34 år, mens i aldersgruppen 35 til 49 år er det spareribs som ligger på topp, tett fulgt opp av pulled pork. De over 50 år velger svinebiff- eller filet, dernest spareribs og egg & bacon, kommer det fram av spørreundersøkelsen.

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2014.

Les også