- Det var fryktelig skummelt
Karla stiller til kamp mot noen av landets mest erfarne kokker.
(SIDE2): - Det var fryktelig skummelt med konkurransene, sier Karla Siverts (26) til Side2.
- Jeg ble veldig nervøs under den første konkurransen, og det innvirket veldig på hvordan jeg gjennomførte den. Nervene hadde mye å si. Men samtidig så betydde det at jeg ble kastet rett ut i den første fuellen, så da jeg slapp jeg jo grue meg lenge.
Nytt kokkeprogram
Siverts er en av ti kokker som er å se i TV2s nye storsatsing, Kokkenes Kamp, som hadde premiere tirsdag kveld. De ti er i tillegg til Karla, Bent Stiansen, Trond Moi, Kari Innerå, Lars Erik Underthun, Heidi Bjerkan, Gunnar Hvarnes, Tom Victor Gausdal, Geir Skeie og Karl Erik Pallesen. På sensommeren flyttet de ti kokkene inn på en herregård i Horten, der de i løpet av tre uker blant annet konkurrerte mot hverandre i hurtighet og nøyaktighet.
Alle kokker som har vunnet en rekke priser her til lands og internasjonalt - flere av dem med de gjeve prisene fra Bocused'Or, det uoffisielle kokke-VM.
- Det var veldig kult å kunne få være del av den gjengen, forteller Karla, som gikk inn i konkurransen med innstillingen at at hun neppe kom til å vinne, men ville se hvor langt hun klarte å komme.
- Jeg var litt i tvil da jeg ble spurt, men hvem som er med hadde mye å si for hvorfor jeg sa ja. Det gjør jo ikke noe å bli satt i samme bås som den gjengen.
Fra før kjenner hun Tom Victor - han er en av eierne av restauranten Smalhans på St.Hanshaugen i Oslo, der Siverts er kjøkkensjef. Hun har også jobbet sammen med Kari, mens hun konkurrerte mot Karl Erik i «Hellstrøms mesterkokk». Der endte Karla på en tredjeplass. Ellers skriver hun også om mat for Dagbladet.
Dueller og moro
I hver episode skal kokkene ut i individuelle konkurranser, der de to som ligger dårligst an må ut i en sausduell. Dommerne er de andre deltakerne i programmet, som kårer saus-vinneren etter en blindtest, og som igjen avgjør hvem som må forlate herregården. I siste episode returnerer alle kokkene for å stemme frem en vinner. Det hele ledes av programleder Silje Stang.

- Jeg likte kontrasten mellom det intense med konkurransene, og den hyggelige biten der vi lagde midadger til hverandre, sier Karla, som bekrefter myten:
- Joda, jo flere kokker, jo mere søl blir det.
Den gravide kokken, som skal ut i mammapermisjon i desember, har alle intensjoner om å komme tilbake og fremdeles påvirke menyen hos Smalhans.
- Jeg føler at Smalhans er litt min, selv om jeg ikke eier det. Jeg har mye påvirkningskraft der, så jeg håper jeg skal være der lenge, og kanskje bli en større del av det etterhvert. Da kan det kanskje åpne seg større muligheter. Og Tom Victor åpnet jo stadig nye restauranter, så det er jo bare å henge seg på han, ler hun.
At det stadig er så populært med mat og matprogrammer på TV, er bare positivt.
- For meg som kokk er det perfekt at det er så i vinden. Det blir mye mer fokus på råvarer og slikt. Som kjøkkensjef får jeg utrolig mye henvendelser også, det er mye lettere for meg å finne spåennende råvarer. Folk er villig til å bruke mer penger på det.
Æresmiddag
I hvert program er det også æresmiddag for en av kokkene, tilberedt av de andre kokkene. Førstemann som ble hedret var Bent Stiansen, som i 20 år har drevet Statholdergaarden i Oslo, og som i 1993 vant Bocuse dOr som første nordmann.
Under middagen fortalte han blant annet om hvordan han ble inspirert til å bli kokk. Faren var maskinsjef for rederiet Ugland, og med på sjøen var lille Bent - som oppdaget byssas hemmeligheter.
- Da jeg var seks år var jeg og tvillingbroren min med til sjøs for første gang. Jeg elsket atmosfæren i byssa, dynamikken, det å lage noe, humoren og alt. Det ble forsterket da jeg var med igjen da jeg var ni år. Siden har mat vært mitt liv.
Sjømannslivet fristet derimot ikke.
- Det var tilfeldig at det var på sjøen, jeg var sjøsyk nesten hele tiden vi var på sjøen. Men gleden innenfor det lukkede miljøet i byssavar fantastisk, forteller han, og sier det fremdeles er slik.
- Selv om vi var færre på sjøen, enn det vi er på kjøkkenet her hos oss nå, så er det den samme atmosfæren.
Fremdeles er det ti kokker med i kampen - hvem Karla møter i duell, og om hun klarer seg videre eller må reise hjem, ser du neste uke.
«Kokkenes kamp» går på TV 2 tirsdager klokken 20.00.