- Det handler om en jomfru som får materielle goder i bytte mot seksuell smerte

Feministen Caitlin Moran langer ut mot «50 shades» i kveldens episode av Skavlan.

Foto: NRK / Screengrab
Publisert

(Side2): Den feministiske forfatteren Caitlin Moran ble for alvor kjent gjennom boka «Kunsten å være kvinne» i 2013, og i år er hun ute med nok en bok, denne gangen kalt «How to build a girl».

På «Skavlan» i kveld, legger den rappkjeftede forfatteren ut mot «50 shades of Grey», og hvilket budskap denne boka egentlig sender til unge jenter.

Søker mening

I den nye boka skriver hun blant annet om hvordan tenåringsjenter søker mening og trøst i populærkulturen rundt seg. Både i bøker, sanger og filmer. Derfor mener hun det er viktig at den populærkulturen ikke bare sender ut signaler som virker undertrykkende.

- Det skjedde mange ting som irriterte meg i fjor, men det aller verste har nok vært den store oppmerksomheten «Fifty Shades of Grey» har fått, sier hun til Fredrik Skavlan, før hun legger til:

- Jeg kan forstå S&M-miljøet som boka spinner rundt. Jeg forstår noen har en trang til å blande smerte med sex. Problemet er bare at karakteren i boka, Anastacia Steele, ikke har noen av de psykologiske forutsetningene for å skulle like dette. Hun er en ung jomfru, som ikke engang har onanert på egenhånd før. Deretter dukker en rik fyr opp, som i realiteten ønsker å slå henne på klitoris med en hårbørste i bytte for en ipad, og hun hopper i taket av lykke, sier hun.

- Ingen seksualitet

- Kort fortalt handler egentlig denne boka om at Anastasia som en ung jomfru, får materielle goder som betaling for at hun holder ut fysisk og seksuell smerte. Det er en forferdelig beskjed å sende til både gutter og jenter, sier hun.

Caitlin har selv to døtre, og håper at boka hun selv skriver kan være til hjelp for dem når de drar ut for å oppleve verden på egenhånd.

- Jeg ser kvinnelige karakterer helt uten seksuelle følelser overalt. De er rett og slett slått av, før det kommer en mann som vekker alt til live. Jeg vet ikke om det er jeg som har hatt spesielle venner, men vi var fullt klar over vår egen seksualitet allerede i 12-års alderen, sier Caitlin.

- Det at vi skulle stått der som 18-åringer og lurt på hvor i all verden seksualiteten vår ble av, og så kommer de plutselig sammen med denne millionæren som ønsker å banke meg... det virker helt urealistisk.

Resten av programmet kan du se på NRK kl. 21:35 i kveld. 

Screen9na04

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2014.

Les også