Jørn Hoel oppsummerer livet i sin aller første kokebok

– Hvis jeg er litt kritisk til konas matlaging, blir det verdenskrig på kjøkkenet

40 år etter platedebuten gir Jørn Hoel ut sin første kokebok. Alt arbeidet med å lage over 100 av sine beste matretter har imidlertid gått kraftig ut over helsen til artisten.

<b>JØRN HOEL:</b> – Opp gjennom årene har jeg merket meg at når man får god mat så blir man enten helt stum eller man har bare lyst til å prate om hvor bra maten er. I noen tilfeller er det så godt at man til og med har lyst til å synge en låt, sier Jørn Hoel som er ute med kokeboka «Mat som synger».
JØRN HOEL: – Opp gjennom årene har jeg merket meg at når man får god mat så blir man enten helt stum eller man har bare lyst til å prate om hvor bra maten er. I noen tilfeller er det så godt at man til og med har lyst til å synge en låt, sier Jørn Hoel som er ute med kokeboka «Mat som synger». Foto: Svein Brimi
Publisert

Det stekes og brases på kjøkkenet på Brasserie Fengselet i Hønefoss. Over grytene står Jørn Hoel (65) og kokken Odd Ivar Haglund (33) og tilbereder retter fra artistens aller første kokebok.

«Mat som synger» er tittelen på boka, som forener historier fra et langt liv knyttet opp mot matopplevelser.

– Mange av mine beste minner er knyttet til mat, så jeg har veldig mange historier som er knyttet til måltider. Jeg spilte en gang på CBGB i New York, som er en av verdens mest ikoniske rockeklubber, og jeg glemmer aldri maten jeg fikk servert backstage der. Derfor er den retten med.

– Jeg har reist mye og har fått servert unike ting som gir meg sterke minner, og mye av det har fått plass i boka, smiler Jørn.

<b>GODT SAMARBEID:</b> Sammen med kokk Odd Ivar på Brasserie Fengselet i Hønefoss har Jørn laget rettene til sin nye kokebok. Samarbeidet har også ført til at artisten har gått opp i vekt, og nå erkjenner han at han må tilbake til sunnere vaner.
GODT SAMARBEID: Sammen med kokk Odd Ivar på Brasserie Fengselet i Hønefoss har Jørn laget rettene til sin nye kokebok. Samarbeidet har også ført til at artisten har gått opp i vekt, og nå erkjenner han at han må tilbake til sunnere vaner. Foto: Svein Brimi

«16 ukers helvete»

Egentlig hadde artisten bestemt seg for at han ikke skulle gi ut nok en kjendis-kokebok. Helt til pandemien inntraff, spillejobber ble avlyst og han fikk ekstra god tid på kjøkkenet.

Født: 27. juli 1957

Alder: 65 år

Yrke: Musiker og kokk

Bosted: Oslo

Ektefelle: Trine Ahlstrand

Barn: Kine Mariel Hoel Nymo, Sela Maria Hoel Nymo og Milla Ahlstrand Hoel

Se mer

Etter at han i fjor deltok i TVNorge-serien «16 ukers helvete» fikk han også en ny forkjærlighet for grønnsaker og sunnere retter. Dermed følte han at tiden var inne for å samle oppskriftene mellom to permer.

– Det er gøy, men enormt mye jobb å lage kokebok. Jeg tror det blir lenge til neste gang, for å si det sånn. Det er mye logistikk jeg ikke hadde tenkt på. Du vet, alle de andre som gir ut kokebøker har sikkert en haug av sekretærer. Her var det bare Odd Ivar og meg som klasket til på kjøkkenet. I ettertid var vi sånn: «Vent litt nå. Hva er det vi har laget? ». Men jeg er veldig fornøyd med resultatet, oppsummerer han.

Da Her og Nå møtte Jørn i januar, hadde han gått ned flere kilo og helsen var mye bedre etter det strenge trenings- og kostholdsregimet i «16 ukers helvete».

Siden da har det derimot sklidd ut for «Har en drøm»-artisten.

– Jeg må innrømme at det har tatt helt av i arbeidet med denne boka. Jeg har lagt på meg og fått diabetes 2 igjen. Så nå må jeg til pers med medisin. Det er jo ikke bra å ha diabetes 2. Det er en folkesykdom som faktisk kan drepe mennesker. Da jeg målte verdiene mine for en uke siden, fikk jeg helt sjokk over at de hadde gått opp. De var over grensen for hva de burde være, sier han.

Hvordan merker du det i det daglige?

– I den senere tiden har jeg kjent at kroppen har blitt tyngre. Jeg har gått og tenkt: «Fader, jeg må begynne å trimme igjen» – uten at jeg har gjort det. Nå må jeg begynne å regulere kostholdet igjen. Jeg må skjerpe meg og spise sunnere mat. Like etter at jeg tok testen, gikk jeg rett og kjøpte meg en salat. Jeg spiste hele salaten uten noe til. Det er jo utrolig teit, sier han og ler oppgitt av seg selv.

Les også: Jørn Hoel: – Jeg var i så dårlig form at jeg måtte stoppe midt i låtene for å puste

<b>WENCHE MYHRE:</b> Sammen med blant andre Wenche Myhre skal Jørn reise Norge rundt på turné med «Julenatt». – Wenche var helt satt ut av maten min da jeg laget de, og syntes den var utrolig god. Det var full applaus, sier den populære artisten fornøyd.
WENCHE MYHRE: Sammen med blant andre Wenche Myhre skal Jørn reise Norge rundt på turné med «Julenatt». – Wenche var helt satt ut av maten min da jeg laget de, og syntes den var utrolig god. Det var full applaus, sier den populære artisten fornøyd. Foto: Tore Kristiansen/VG

Kokkeboken «Mat som synger»

Jørns lidenskap for matlaging startet for alvor på 80-tallet. Etter å ha fått servert mye dårlig mat på sine mange turneer, bestemte han seg for å lage maten selv.

Han gikk på kokkekurs i Frankrike, og ringte mesterkokkene Arne Brimi og Eyvind Hellstrøm for tips og gode råd når han sto fast på kjøkkenet. Dermed ble han raskt en god kokk selv.

– Å stå på kjøkkenet gir meg en ekstrem glede. På samme måte som jeg får et kick av god respons etter en konsert, får jeg det når folk liker maten min. Jeg får nesten ikke sove etterpå, for jeg er så lykkelig. Jeg tror livet hadde vært stusslig uten god mat, mener han.

<b>KOKKEBOK:</b> «Mat som synger» er Jørn aller første kokebok og inneholder både retter og historier som han har samlet på opp gjennom årene.
KOKKEBOK: «Mat som synger» er Jørn aller første kokebok og inneholder både retter og historier som han har samlet på opp gjennom årene. Foto: Svein Brimi

I år er det 40 år siden Jørn platedebuterte med «Ubarbert», og den folkekjære artisten har opp gjennom årenes løp overrasket mange med at han spiller på flere strenger enn gitaren.

– På 90-tallet hadde jeg kontor nede på Nordstrand togstasjon. Arne Hjeltnes, Bjørn Dæhlie, jeg og noen andre hadde et firma. Da brukte jeg å lage lunsjer til næringslivet. «Vi må få hilse på kokken», sa folk – og så kom jeg ut. «Er det du som er kokken? », sa de overrasket.

– På den tiden var det ikke kult å si at det var du som hadde laget maten. Før i tiden var det ikke noe stas å være god på kjøkkenet, sånn som det ble på 2000-tallet. Da jeg slo gjennom som artist, snakket jeg aldri høyt om at jeg laget mat.

Les også: (+) – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Gift med Trine Ahlstrand

I år er det 20 år siden Jørn og kona Trine møttes. Paret giftet seg i Holmenkollen kapell i 2010, og i starten av forholdet var det ferdighetene på kjøkkenet som gjorde at han fant veien til hennes hjerte.

<b>KONA TRINE AHLSTRAND:</b> Både Jørn og kona Trine trives på kjøkkenet.
KONA TRINE AHLSTRAND: Både Jørn og kona Trine trives på kjøkkenet. Foto: Morten Bendiksen

– Jeg har sjarmert kona mi med matlaging. Det kuleste jeg husker var en gang helt i begynnelsen av forholdet vårt. Trine skulle lage middag til venninnene sine, men i virkeligheten var det jeg som hadde laget alt. Jeg hadde gjort alt klart og instruert henne i hvordan hun skulle sluttføre måltidet.

– Alle venninnene fikk helt sjokk, for ingen av dem visste om meg da. De fikk helt bakoversveis av hvors bra mat hun hadde laget, men Trine måtte både ringe meg og sende meldinger underveis i kokkeleringen. Det var morsomt, ler han.

Hvordan er arbeidsfordelingen på kjøkkenet på hjemmebane i dag?

– Jeg lager mest mat hjemme, men Trine er veldig flink. Hun har en del faste ting hun liker å lage. Hvis jeg er litt kritisk til konas matlaging, blir det verdenskrig på kjøkkenet, ler Jørn.

<b>GRØNNSAKSSUPPE MED BØNNER: </b>Se Jørn Hoels oppskrift under!
GRØNNSAKSSUPPE MED BØNNER: Se Jørn Hoels oppskrift under! Foto: Vormedal Forlag
<b>KYLLING MED DRUER OG MARSALA: </b>Se Jørn Hoels oppskrift under!
KYLLING MED DRUER OG MARSALA: Se Jørn Hoels oppskrift under! Foto: Vormedal Forlag

(4–6 porsjoner)

Du trenger:

2 ss oliven olje

1 stor løk hakke

t1⁄2 ss spisskumme

n1⁄2 ss chilikrydder

1 stor hvitløk fedd, knust eller raspet

50 g gulrot, fint skåret i halvmåne

r1⁄2 rød paprika, rensket og skåret i 2 cm biter

175 g poteter, skrelt og skåret i fine 2 cm terninger

430 g kidneybønner eller bønnemiks på boks (la renne av)

1 l kraft laget av 1 kylling-terning + 1 grønnsakterningsalt og pepper

15 g flatbladet persille, finhakket

1 1⁄2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

1. Varm opp oljen i en stor gryte, og stek løken til den er myk, i ca. 5 minutter. Tilsett krydder, og stek i 1 min. Ha i hvitløk og stek i ytterligere 1 min

.2. Nå har du i grønnsakene, deretter bønnene og så kraften. Kok opp, senk deretter varmen og la det surre med lokk på i 6–10 min.

3. Smak til med salt og pepper, og ha i persille og sitronsaft og la dette surre i ekstra 2 min.

Pynt med ekstra persille. Servèr!

Se mer

(4-6 porsjoner)

Du trenger:

4 kyllinglår

Salt og pepper

2 ss olivenolje

2 ss smør

150 g bacon

300 g sjalottløk

5–6 stilker fersk salvie

300 g røde/blå kjernefrie druer

3 dl marsala-vin

Slik gjør du:

1. Krydre kyllinglårene med salt og pepper, og brun stykkene godt på alle sider i smør og olje i en panne eller gryte som kan stå i ovnen

.2. Når de er passe stekt, tar du lårene ut av gryten og legger på et fat. Ha nå i bacon og halve rensede sjalottløk i gryten, og stek til løkene får farge.

3. Legg kyllinglårene tilbake i gryten, sammen med druene og fersk salvie. Sørg for at kyllingene ligger med skinnsiden opp. Hell marsalavin over, og sett gryten i ovnen på 200 grader. Stek det ferdig i ovnen i 30–35 minutter.

Server gjerne med ris, fersk baguette og Rørossmør.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 27/11 2022.

Les også