Bokaktuelle Christine Koht hyller kona 

Christine Koht om avtalen med kona: – Min drøm er at vi kunne binde oss sammen med kjetting

Christine Koht er ute med ny bok, har startet kampanjen «Hold vekta» og hyller kona Pernille, som har vært der for henne dag etter dag i tøffe tider.

<b>CHRISTINE KOHT:</b> Christine sier at det er et sjokk å komme tilbake til det friske livet etter å ha ligget dødssyk i lang tid. Her med kona Pernille og Anne Lindmo på Aschehougs hagefest i sommer.
CHRISTINE KOHT: Christine sier at det er et sjokk å komme tilbake til det friske livet etter å ha ligget dødssyk i lang tid. Her med kona Pernille og Anne Lindmo på Aschehougs hagefest i sommer. Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

Fargeklatten Christine er tilbake for fullt, oppegående, sprudlende og mange kilo lettere. Dødsfrisk. At folk er henrykte og lykkelige på hennes vegne, er det ingen tvil om, for titusenvis har reagert i en eller annen form på innleggene hennes på sosiale medier.

– Målet er ikke å gå mer ned, forteller hun i en video mens hun viser en mageøvelse hun kan ta, én gang. Du skal tross alt ikke overdrive treningen når du ikke har som mål å slanke deg.

Christine har tidligere delt åpent at vekten har vært utfordrende å forholde seg til, men nå, etter å ha gått ned mange kilo, har hun motsatt fokus. Den nye kampanjen hennes, som går ut på å holde vekten, er morsom og tankevekkende.

– Nå er vi kommet til dag fire, og jeg benytter meg av fire tallerkener, veldig enkelt, forteller hun mens hun, kledd i energisk knall gul kjole med prikker og et fuskepelsskjerf i regnbuens farger som digert hårbånd, setter en og en tallerken i oppvaskmaskinen med dype knebøy.

<b>FARGEKLATTEN:</b> Det finnes bare en Christine Koht, i dobbelt forstand. Nå jobber hun for å holde vekten.
FARGEKLATTEN: Det finnes bare en Christine Koht, i dobbelt forstand. Nå jobber hun for å holde vekten. Foto: Annemor Larsen VG

Livstruende syk

For 11 år siden ble Christine intervjuet av NRK for å snakke om hvordan hun endelig hadde klart å bli slank, og bli der.

Født: 19. mai 1967

Alder: 55 år

Yrke: Programleder og forfatter

Ektefelle: Pernille Rygg (59)

Se mer

– Jeg har prøvd absolutt alle kurer! Jeg prøvde alt, men det hjalp ikke, sa hun.

82 kilo tung passet ingen av de 150 kjolene og hun måtte velge mellom å slanke seg og gå til innkjøp av nye. Ikke mange årene etter ble hun livstruende syk, og når du kjemper for livet, er ikke vekten det du tenker på.

I et intervju med VG for to år siden, tok hun selvkritikk på sitt tidligere kroppsfokus.

– Til og med den gangen, tenk så bortkastet, følte jeg meg for tykk og tenkte: Jeg må gå ned fem kilo, sa hun.

I tiden etterpå har hun tatt et oppgjør. Hun reagerer når hun møter slanke mennesker, som uansett hvor tynne de er, ønsker å bli enda slankere.

– Vi kan ikke holde på sånn! Vi må slutte med det, mener hun.

<b>FØR OG NÅ:</b> Christine er tilbake, og det merkes. I videoer på Instagram viser hun hvordan hun jobber for å holde vekten der den er.
FØR OG NÅ: Christine er tilbake, og det merkes. I videoer på Instagram viser hun hvordan hun jobber for å holde vekten der den er. Foto: Instagram

Les også: (+) Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

«Hold vekta»-kampanjen

Budskapet om at du er bra og fin nok som du er ligger i «Hold vekta»-kampanjen hun nå har satt i gang. Christine har erfart og kjent på hva som tross alt er viktig i livet.

– «Hvis jeg overlever dette, må jeg bruke det til noe», tenkte hun da hun lå for døden.

Nå er hun hverken frisk eller syk, og er tilbake i hele sin herlige fargeprakt, og deler hvor tungt det var da hun var som sykest, men også at hun har oppdaget nye sider av seg selv.

«Når du blir fratatt nesten alt – jobben, bevegeligheten, kjolene, fargene, moroa og lidenskapen, hele det sosiale livet – hvem er du da?», spør hun i forbindelse boken «Dødsfrisk», skrevet av henne selv og ektefellen Pernille Rygg.

– Tenk at vi har fått til dette, sier de, og viser frem bokbabyen.

Les også: Tor Erik Gunstrøm: – Det var et lykketreff å møte Marit

<b>KIRSTEN KOHT:</b> Mamma Kirsten Koht har stått last og brast ved datterens side.
KIRSTEN KOHT: Mamma Kirsten Koht har stått last og brast ved datterens side. Foto: Privat

Rørende beskjed til kona Pernille Rygg

Christine er tydelig rørt da hun forteller at de begge gråt av glede da de fikk se resultatet av sin felles innsats. Paret har snart holdt sammen i 32 år.

– Pernille er den vakreste jeg vet om, både inni og utenpå. Hun holder meg oppe, og har passet på meg dag etter dag, år etter år. Herregud! Jeg hadde ikke kunnet le eller stråle, uten Pernille. Vi har alltid hatt en avtale – og det er at den av oss som gjør det slutt, må i fengsel, skriver hun i et rørende innlegg på Instagram.

Hun anbefaler alle å inngå samme avtale som dem – å gjøre det straffbart å forlate den andre.

– Min drøm er at vi kunne binde oss sammen med kjetting, sånn at vi måtte være sammen hele tiden, men det er ikke «Perny» så interessert i, sier hun.

Les også: (+) Esben Esther og Elsa fant den store kjærligheten: – Sjokkerende at mange blir så aggressive

<b>PERNILLE RYGG:</b> Christine og Pernille går mot en ny og lykkelig julefeiring sammen.
PERNILLE RYGG: Christine og Pernille går mot en ny og lykkelig julefeiring sammen. Foto: Svein Brimi

Boken «Dødsfrisk»

Christine forteller at det ikke hadde blitt en DØDSFRISK-bok uten forfatterkona. Nei, da hadde det blitt DØDS uten frisk bak.

I dag ser forfatteren på seg selv hverken frisk eller syk.

– Jeg er fri for kreft, men går til kontroll hver tredje måned. Det er like skummelt hver gang. Jeg blir veldig lettet, men så er det ikke så lenge til neste kontroll, sier hun til VG.

Hun tar det som en seier at folk forventer noe av henne igjen. Men noen ganger føles det også utrolig tøft fordi hun jo også er sårbar. Og iblant er livet som frisk overveldende.

– Det er som om jeg opplever livet for første gang. WOW, sier jeg om og om igjen. Det føles som jeg er nyklekket, helt ny i verden. Jeg føler meg som et barn igjen, sier hun, etter å ha nytt en utsikt for første gang på fire år.

Som så mange andre, som har vært eller er livstruende syk, har hun innsett verdien av øyeblikkene.

– Jeg tenker ofte, flere ganger om dagen, at dette øyeblikket her, er det eneste jeg har, oppsummerer hun.

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2022, og sist oppdatert 22/11 2022.

Les også