Charter-Hilde er tilbake

Plutselig skjønte Hilde at hun var headhuntet til sin egen brors program

Da Hilde Skovdahl ble stoppet på gaten og spurt om å være med i «Charterfeber», ante hun ikke at det var lillebroren Morten som laget TV-programmet – ei heller at han først nektet å ha henne med i seersuksessen.

<b>SØSKEN MED KONTRASTER:</b> Mens Hilde elsker så mange farger som mulig på en gang, er lillebror Morten en mer rocka type som trives best i grått og svart. Men begge er like energiske og fulle av galskap.
SØSKEN MED KONTRASTER: Mens Hilde elsker så mange farger som mulig på en gang, er lillebror Morten en mer rocka type som trives best i grått og svart. Men begge er like energiske og fulle av galskap. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

– For meg ble «Charterfeber» en redning fra et trist liv på sykehus. Å gå fra det til å havne i en så god gjeng som vi reiste med på TV-innspillingen, var en ren vitamininnsprøytning. Da ble det plutselig glede og galskap i livet. Det var helt fantastisk for meg, sier Hilde Skovdal (52), som i likhet med Svein Østvik raskt ble en av programmets største profiler.

Vi spoler tiden tilbake til 2005. Året før hadde Hilde og sønnen Oscar vært utsatt for en alvorlig trafikkulykke. Fra en hverdag som selvstendig næringsdrivende med egen bruktbutikk i Sandvika, ble livet fullstendig snudd på hodet.

Les også: Symesterksapdommer er kjæreste med deltager

Morten og Hilde avbildet som barn.
Morten og Hilde avbildet som barn. Foto: Privat

– Det var dramatisk. Sønnen min ble også skadet, men det gikk verst ut over meg. Jeg knuste ankelen – og var ut og inn av sykehus med totalt åtte operasjoner, satt i rullestol i et halvt år og livet var dritt. Jeg lå på sykehuset og tenkte: «Hvem skal bruke meg nå? Hva skal jeg gjøre med livet mitt etter dette?», sier Hilde.

Bror med eget produksjonsselskap

Samtidig hadde broren Morten Skovdahl (49) startet eget produksjonsselskap, «Limelight film og TV», og han og hans ansatte var på jakt etter deltagere til det nye programkonseptet «Charterfeber». Hilde var helt uvitende om dette da hun en dag var ute fra sykehuset for å lufte seg sammen med en venninne i Asker sentrum.

– Vi sitter på en benk, og så sier venninnen min noe som er så morsomt. Jeg tror aldri jeg har hatt så latterkrampe noen gang. Det er sånn at jeg mister isen og bare skriker. Da er det en av Mortens ansatte, noe jeg ikke visste, som går forbi. Han sier: «Med den latteren der, så må du på TV». Jeg ropte bare: «Jaaaa!», ler Hilde.

Det var ikke før hun møtte opp i lokalene til produksjonsselskapet at hun skjønte at hun hadde blitt headhuntet til sin egen brors program. Morten visste heller ikke noe om dette, og hans første reaksjon var at det ble for nært å ha søsteren med i «Charterfeber». Men etter litt overtalelse fra crewet og en godkjenning av TV3, sto Hilde klar med sin gule koffert på Gardermoen – klar for avreise til TV-innspilling på Kreta.

<b>MER Å BY PÅ:</b> Morten mener at storesøsteren er mer enn bare den gale «Charter-Hilde»-karakteren folk har blitt kjent med på TV. – Hilde er veldig klok og fornuftig, sier han.
MER Å BY PÅ: Morten mener at storesøsteren er mer enn bare den gale «Charter-Hilde»-karakteren folk har blitt kjent med på TV. – Hilde er veldig klok og fornuftig, sier han. Foto: Svein Brimi.

Blir stoppet på gata

Morten, som først var motvillig til at Hilde skulle være med i programmet, skjønte etter hvert at hun var helt perfekt som deltager.

– Det tok litt tid. Jeg tenkte: «Å faen, det er jo søsteren, liksom». Jeg tenkte at Hilde ble for mye, og at det ble for nært på en måte. Jeg irriterer meg over helt andre ting enn det andre gjør. Men etter hvert syntes jeg at hun funket veldig bra. Jeg ble veldig stolt av henne, smiler han.

14 år etter at Hilde for første gang tok Norge med storm gjennom «Charterfeber», blir 52-åringen fortsatt stoppet på gata av ivrige fans. Men hun erkjenner at det ikke bare er enkelt å være «Charter-Hilde».

Les også: Torhild fikk to sjokkbeskjeder på samme legebesøk

– Jeg kjører jo rundt med «Charter-Hilde» på bilen min, da det er firmanavnet mitt der jeg jobber som coach, holder foredrag og driver med underholdning. Det er lett å bli dømt når noen har sett deg være «gæren og glad» på TV. Hvorfor kan man ikke få lov til å jobbe med både det som gir livsglede og det som er alvorlig? Jeg elsker jo denne kombinasjonen, sier Hilde oppgitt.

SOFAEN BRINGER DEM SAMMEN: – Morten og jeg møtes ikke så mye ellers, så det er kult at vi nå plutselig kan møtes jevnlig for å se på TV sammen i «Sofa», sier Hilde.
SOFAEN BRINGER DEM SAMMEN: – Morten og jeg møtes ikke så mye ellers, så det er kult at vi nå plutselig kan møtes jevnlig for å se på TV sammen i «Sofa», sier Hilde. Foto: Svein Brimi

Fargerikt interiør

Synet som møter deg når du kommer innenfor dørene hos Hilde Skovdahl, er akkurat slik du forventer deg at det skal være hjemme hos den fargerike og folkekjære «Charterfeber»-kjendisen. En gigantisk tiger i plast smiler mot oss med åpent gap, det bugner av malerier, pyntegjenstander og møbler i hele regnbuens glade fargespekter. Akkurat som eieren selv, er det lille huset i Fredrikstad noe helt utenom det vanlige.

Hver torsdag denne høsten, slippes også TV-seerne inn i stua til Hilde – når hun sammen med lillebror kommenterer ulike programmer i TV 2s nye sesong av «Sofa».

– Morten og jeg møtes ikke så mye ellers, så det er kult at vi nå plutselig kan møtes jevnlig for å se på TV sammen i «Sofa». Jeg skjønner hvorfor de ville ha oss med i programmet, for vi har sterke meninger om alt! Vi er begge veldig engasjerte, og har ikke noe nøytralt forhold til noen ting. Det blir kaos og kan ta helt av, men det er veldig gøy, ler Hilde.

Det er store kontraster mellom søskenparet. Hilde er kledd i sterke farger. Morten i nøytrale, mørke farger. Ulikhetene mellom de to kommer også til syne i «Sofa».

– Vi er ganske forskjellige på hva vi liker å se på TV, på samme måte som at vi er ulike ellers. Det er bare å se her i bokhylla til Hilde, det. Her er det bare sånne tunge titler med fremmedord. Jeg skjønner jo ikke en dritt av det. Jeg leser ikke bøker. Litt sånn er det med TV også. Jeg kan elske en storslått og voldsom actionfilm med mest mulig effekter, mens Hilde helst vil se «Debatten» eller «Huset på prærien», forteller Morten.

BADEDYR: Hilde Skovdahl er kjent for badedyrene sine, og er ikke redd for å skille seg ut.
BADEDYR: Hilde Skovdahl er kjent for badedyrene sine, og er ikke redd for å skille seg ut. Foto: Svein Brimi.

Trodde serien skulle gå noen få år

«Charter»-Hildes lillebror er på ingen måte en nykommer på TV. Mange vil huske ham som programleder for NRK-serien «Ta en tattoo» eller Viasat 4s «Gumball 3000 med Tommy og Morten», men det er som produsent og serieskaper at 48-åringen har gjort seg mest bemerket. Morten står bak cirka 30 serier på norsk TV – som «Jentene på Toten», «Flyplassen», «Politiet», «Sykehuset», «Norske rednecks» – og ikke minst «Charterfeber».

– Jeg hadde ideen til «Charterfeber», og maste på TV3 om at de skulle lage denne serien i tre-fire år. De skjønte jo ikke greia. «Hvem er det som vil ha med seg et kamera på ferie?», sa de. Hallo!?

Men plutselig en dag, sa de ja. «Charterfeber» ble raskt et av flaggskipene til TV3.

– Det husker jeg at jeg syntes var veldig gøy, smiler Morten.

Hilde blir stresset når folk bare putter henne i bås.

– Jeg husker at jeg søkte jobb hvor en mann sa til meg: «Jeg har googlet deg. Har sett en frodig dame på et badedyr som tar helt av. Du skal ikke inn i mitt firma». Jeg kjente at jeg ble så lei meg, for hva visste vel han om hvem jeg var?

Morten nikker. Han kjenner søsteren sin bedre enn de fleste.

– Hilde har mye mer å by på enn bare å være «Charter-Hilde». Det er jo derfor hun jobber med å hjelpe andre som coach også, noe jeg tenker at hun passer bra til. Jeg tror det ville vært kult for folk å se den andre siden av Hilde, som er at hun er veldig klok og fornuftig. At hun ikke bare er sprudlende og glad hele tiden, sier han.

<b>FIKK ET NYTT LIV:</b> Da Hilde var utsatt for en alvorlig bilulykke i 2004, ble livet snudd på hodet. Etter en tung tid med 80 operasjoner og sykehusinnleggelser, fikk hun være med i «Charterfeber» på TV3 – og dermed litt etterlengtet glede og galskap tilbake i hverdagen. Der ble vi vant til å se henne med fargerike badedrakter og badedyr.
FIKK ET NYTT LIV: Da Hilde var utsatt for en alvorlig bilulykke i 2004, ble livet snudd på hodet. Etter en tung tid med 80 operasjoner og sykehusinnleggelser, fikk hun være med i «Charterfeber» på TV3 – og dermed litt etterlengtet glede og galskap tilbake i hverdagen. Der ble vi vant til å se henne med fargerike badedrakter og badedyr.

Følte seg annerledes og misforstått

De to søsknene fikk tidlig i livet kjenne på det å føle seg annerledes og misforstått. Fram til Hilde var 15 og Morten var 11, bodde de i Kenya – der faren jobbet med å bygge veier og broer, mens moren var kunstner. Etter et liv i sol og varme, omgitt av farger, ville dyr og kulturelt mangfold, ble det en brå overgang da de flyttet hjem til vinter og et mer konformt og konservativt Asker.

– Vi fikk kultursjokk da vi kom til Norge. Vi kom fra dreads og batikk-klær til masse likbleike unger som satt oppstilt på rekke og rad. Da kjente jeg at det knøt seg for meg. Plutselig var det matpakker, brunost, snø og cherrox-støvler, forteller Morten.

For Hilde ble disse ungdomsårene den mest krevende perioden i hennes liv.

– Jeg slet virkelig, og tenkte: «Dette går ikke». Jeg hadde ingen venner og var skikkelig deprimert. Jeg så ingen utvei, og jeg var bare 15 år. Jeg var ikke godtatt i noe. Hvis jeg sa et engelsk uttrykk, fikk jeg høre at jeg skrøt, men sånn var det ikke. Jeg hadde jo pratet engelsk hele tiden, så det var ofte det første ordet som kom til meg. Folk var på meg hele tiden. Det hadde heller aldri vært noe problem å være overvektig i Kenya. Der var det normalt å være frodig og fargerik. Så kom vi hit til Norge og så ble alt galt, forteller hun.

Må være den man egentlig er

Både Hilde og Morten vokste opp til å bli sterke individer. Han med et rocka image, hun med badedyr og fargerike klær.

For istedenfor å prøve å bli som alle andre, har de heller omfavnet det å være litt utenom det vanlige.

– Når man forsøker å være en annen enn den man er, så gjør det vondt i sjelen. Da er det mye bedre å bare være den man er. Etter at vi hadde kommet hjem fra Kenya, forsøkte jeg alt jeg kunne å være en av de andre. Det gikk ikke, og det er da feil ting skjer i livet, sier hun.

– Hvis du lytter til magefølelsen din og bare er den du er, går det deg mye bedre i livet. Jeg er glad for at jeg har fått veldig mye kjærlighet for å være frodig og fargerik og akkurat den jeg er, smiler Hilde.

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2021, og sist oppdatert 09/12 2021.

Les også