Blogger åpent om hudkreft: - Jeg gikk med et sår som ikke ville gro i to år
42 år gamle Nina fra Sarpsborg skriver åpenhjertig om sykdommen på bloggen sin.

(SIDE2): I begynnelsen av mai fikk Nina Elisabeth Solheim påvist hudkreft i ansiktet. Siden den gang har 42-åringen skrevet åpent om sykdommen på bloggen sin.
- Jeg hadde gått med et sår som ikke ville gro i to år, og hadde en anelse om av hva det kunne være. Jeg skulle egentlig sjekke det i fjor, men fikk ikke gjort det da jeg var syk og sengeliggende. Da jeg til slutt kom meg til en privat hudlege før sommeren, fikk jeg påvist hudkreft med en gang, sier Solheim til Nettavisen.
LES OGSÅ: - Dette er slik hudkreft ser ut
Verst for pårørende
Hudkreftformen Sarpsborg-kvinnen er rammet av heter basalcellekarsinom, som ifølge Norsk Helseinformatikk er en kreftform med god prognose. I praksis holder svulsten seg lokalt i huden, og helbredelsen er nær 100 prosent for de som ikke kommer svært sent til behandling.
- Siden dette er en kreftform som ikke er synonymt med døden, har jeg vel egentlig aldri vært spesielt redd. Det har nok vært verre for familie og venner av meg. De har vært bekymret og tatt det tungt, sier Solheim.
Mer omfattende enn antatt
Behandlingen, som startet allerede noen dager etter kreftdiagnosen var påvist, har imidlertid vært mye mer omfattende enn hva hun trodde den kom til å være.
- Jeg skulle egentlig ta fotodynamisk behandling, hvor huden smøres med en krem som gjør cellene mer lysømfintlige og lyset ødelegger kreftcellene. Denne måtte jeg avbryte, da det var det vondeste jeg har opplevd noensinne, sier Solheim, som kastet opp av smerter etter ti sekunder.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hun landet derfor på kirurgi som alternativ, hvor målsetningen her er å forhindre lokalt tilbakefall til nærliggende område og videre spredning av sykdommen.
42-åringen ønsket i utgangspunktet å gjennomføre operasjonen i narkose, men på grunn av ferieavvikling ville ventetiden ha økt ytterligere.
- Jeg måtte derfor nøye meg med lokalbedøving, som gikk overraskende bra. Nå har alt av hud med kreftceller blitt fjernet, og det eneste som gjenstår er groprosessen, sier Solheim.
LES OGSÅ: Slik sjekker du deg selv for hudkreft
- Det er ikke uvanlig at det kan komme tilbakefall, så jeg kommer til å være veldig oppmerksom og sjekke jevnlig fra og med nå av, fortsetter hun. Norsk Helseinformatikk opplyser at en studie viste at 35% hadde fått ny basalcellekreft etter 3 år og 50% etter 5 år.
Alltid smurt seg med høy solfaktor
På Kreftforeningen sine hjemmesider heter det at rundt 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Basalcellekreft er ikke meldepliktig til Kreftregisteret, men man antar at antall nye tilfeller årlig er rundt 20.000.
LES OGSÅ: Flere får kreft av dette enn røyk
Solheim sier at hun drar til sydligere strøk én til tre ganger i året, og spør seg selv om kreftdiagnosen er en straff for hennes forkjærlighet til sol og sommertemperaturer.
- Når det er sagt, har jeg alltid vært flink og påpasselig med å ha på høy solfaktor i voksen alder. Moren min har sagt at solkrem også var en fast følgesvenn da jeg var barn, så hva som har forårsaket basascellekreften er vanskelig å si.

- Kreft er fremdeles kreft
Om halvannen uke drar 42-åringen og familien i tradisjon tro til Kypros.
- Legen har gitt godkjenning til å kose meg med både bading og soling – mot at jeg bruker faktor 50 i ansiktet og dekker til såret med plaster, sier hun, og legger til at hun hadde avbestilt turen umiddelbart hvis legen hadde oppfordret til dette.
LES OGSÅ: Seks solvettregler du bør vite om
Solheim synes det virker som at en del slurver med solkrem siden «solen her i landet ikke er så sterk uansett».
- Det skal ikke så mye til før skaden har skjedd, så det gjelder å være påpasselig med solfaktor hele året og unngå solen når den steker som verst.
Hun fortsetter:
- Jeg føler meg heldig som har en såpass mild kreftform, men kreft er fremdeles kreft. Det er dumt å få hudkreft hvis det kunne vært unngått med enkle grep som solkrem.