telefoni

BlackBerry er offisielt død

Tre år etter at sjefen meldte at ryktene om dens død var overdrevet.

Foto: (Blackberry)
Publisert

Er du av typen som en gang på 2000-tallet sverget til mobilen som «banket andre mobiler» langt ned i støvlene. Eller av typen som kjente typen – han som gjerne gikk i hvit skjorte og dress med smart press. Typen den som sverget til BlackBerry.

Eller bare er av den nostalgiske typen.

Da gjør det muligens vondt å vite at BlackBerry ikke lenger skal lage sine mobiltelefoner.

Kun software i fremtiden

Selskapet var en gang det største og mest innflytelsesrike på smarttelefoner i verden, men glansdagene er forbi. I fremtiden blir det ikke noe eget design av mobiler, den biten settes ut til andre.

Iphone og Samsung har tatt over store deler av markedet, og i mellomtiden har BlackBerry forsøkt å overleve ved å blant annet bruke Googles android-operasjonssystem, uten noen stor suksess.

- Selskapet planlegger å avslutte all egenutvikling av hardware, og vil sette ut den biten til andre partnere, sier direktør John Chen i en pressemelding, skriver Independent.

Planen er å spare penger, og selskapet skal i stedet konsentrere seg om å utvikle software.

LES også: Snart får vi en helt ny Android-produsent

- Overdrevet

Det er mindre enn tre år siden BlackBerry-sjefen Chen avskrev et forestående endelik.

- Ryktene om vår død er betydelig overdrevet, sa han da, etter at selskapet tapte penger stort sett over hele linja - til tross for positive mottakelser av det da nye operativsystemet.

Analytikere da anslo at selskapet hadde et år igjen, før det var kroken på døra - om da ikke smarttelefonen ble lagt på hylla.

Tidligere samme år, i mai 2013, hadde Chans forgjenger, Thorstein Heins - merkelig nok - uttalt at nettbrettene ikke hadde livets rett og kom til å være borte innen fem år.

LES også: Hurtigtest: Huawei Honor 8

På toppen

BlackBerry var på høyden på midten av 2000-tallet, mobilen som var synonymt med forretningsliv og kommunikasjon. Mobilen med det pittelille tastaturet og tastaturpinnen, som var kjappes på epost og var tidlig ute med en chat, BlackBerry Messenger.

Men da konkurrentene dro på med berøringsskjerm, sakket den sorte akterut.

Dermed følger BlackBerry etter Nokia-mobilen, som også har måttet se seg slått av de nye store. I 2009 var den finske mobilen størst på markedet, med BlackBerry like bak med 20 prosent. Nå er markedsandelen mindre enn 1 prosent. Nokia har droppet egenproduksjon av mobiltelefoner, og driver med annen telekommunikasjon. Tidligere i år måtte selskapet nedbemanne.

LES også: Nokia kutter 1.000 ansatte i Finland
OG her: Microsoft kutter 1850 stillinger i telefonvirksomheten

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2016.

Les også