Alene i bakken

Solveig Rosvoll er den eneste jenta som starter på snowboardlinja til NTG til høsten.

Foto: Thea Hüllert (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): 16 år gamle Solveig har stått på snowboard siden femte klasse. Helt fram til vinteren 2010 sto hun kun fordi det var gøy. Da hun deltok i tre norgescuper og vant samtlige, forsto hun at hun var god.

Da jeg fikk sponsortilbud, skjønte jeg at jeg ikke kunne la det ligge, så jeg søkte meg inn på Norges Toppidretts Gymnas (NTG), forteller Solveig til Side2.

Alt skjedde veldig fort. På opptaksprøven på Geilo falt Solveig stygt og skadet nyren.

- Jeg fikk for mye fart på et stort hopp og landet rett på ryggen. I starten tenkte jeg ikke over det og kjørte videre, før jeg innså at dette var for smertefullt og sa fra til treneren min. Da ble jeg kjørt i ambulanse fra Geilo til Bærum sykehus. Jeg lå hjemme i èn måned. Heldigvis slapp jeg å bli operert, men på et tidspunkt fryktet jeg for mulighetene mine på NTG, sier hun.

Etter å ha ligget skadet over tid, deltok Solveig i NM. Selv om hun var rusten, endte hun opp på 3. plass.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Foto: Margrethe Rosvoll

Elsker å gjøre noe bra
Ovenfor seg selv er Solveig en veldig dårlig taper.

- Jeg liker ikke å ikke få til det jeg prøver på. Da ber jeg meg selv om å skjerpe meg og drar hjem for å forbedre det jeg ikke presterte godt nok, sier den målbevisste ungjenta.

Om et par uker tar Solveig med seg det hun har av eiendeler og flytter fra hjemstedet Lommedalen. Å flytte for seg selv til Geilo, tar hun som en utfordring.

- Jeg skal vaske klær og lage middag helt alene. Det blir veldig rart, men samtidig har jeg fryktelig lyst til å prøve noe nytt og annerledes. Vennene mine har allerede lovet meg å komme på besøk og vekke meg med nybakt brød i helgene, så jeg har troen på at dette skal gå veldig bra, forteller en positiv Solveig.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Hun er ikke i tvil om at hun kommer til å savne hjemme. Både stedet, familien, vennene og ikke minst, kattene hennes.

- Jeg skal jo langt vekk fra det sentrale Bærum og Oslo. Nå skal jeg på landet. Forrige gang jeg var der, møtte jeg en mann som gikk tur med sauen sin, ler Solveig.

Med vilje har Solveig leid en stor leilighet, slik at det hele tiden er rom for besøk.

Foto: Thea Hüllert

Hardtrening på sommeren
Når det ikke er sesong er NTG opptatt av at elevene ikke legger seg på latsiden.

- Jeg gleder meg til å ta fatt på nye utfordringer, sier 16-åringen til Side2.

I barmarksperioden legges det opp til to varierte økter per dag, elevene plikter å skrive en treningsdagbok og det vil foregå treningssamtaler på skolen. Før skolestart har Solveig begynt å trene og å føre dagbok. NTG har tidligere blitt kritisert for at elevene mister relevant skolearbeid, på grunn av for mye tid med sin idrett.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Solveig har ikke inntrykk av dette. Hun mener at det handler om å prioritere riktig selv, og går inn med en innstilling om at det ikke skjer så mye på Geilo, så hun er nødt for å oppta tiden med skolearbeid uansett.

- Vi begynner skoleåret tidlig i august og har verken høstferie eller vinterferie. Ettersom noe av skoledagen går til trening, er vi nødt for å kompensere med annen fritid. Det viktigste for meg er at jeg går ut derfra med generell studiekompetanse, slik at jeg har flere dører åpne når jeg er ferdig, sier Solveig.

Foto: Privat

Når snowboardtalentet ikke er i bakken, prøver hun å være så sosial som mulig. Spesielt nå som hun snart flytter vekk fra flere av vennene sine, prøver hun å tilbringe mye tid med dem.

- Jeg kom akkurat hjem fra tre uker på Bali med søsteren min, hvor jeg surfet og slappet av. Nå bruker jeg tiden på å lade opp til høsten. Jeg trener også så mye jeg kan, slik at jeg kommer i ordentlig god form, forteller hun.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Hvordan ser fremtiden ut?
- Dersom snowboard funker for meg og jeg blir god etter tre år på Geilo, vil jeg helt klart drive med det. Dersom jeg måtte velge noe annet, må det bli noe kreativt. Kunstner, kanskje? Eller fotograf? Eller kanskje noe innen mote!

Solveig presiserer at hun ikke vil gjøre noe innen «Vouge-mote», men mer streetwear og klær som skiller seg litt ut.

Kanskje ikke så rart at Solveig tenker i disse baner, ettersom hun helt tydelig kjører sin egen stil og er sponset av Femi Pleasure, som er et feminint streetwear merke.

Foto: Thea Hüllert

Hvorfor tror du det er så få jenter på snowboardlinjen?
- Generelt er det færre jenter som kjører snowboard på et høyt nivå, derfor er nivået høyere hos guttene. Gutter har alltid dratt på mer enn jentene, men i det siste synes jeg at nivået hos jentene har blitt mye bedre, mener Solveig.

Når Solveig suser ned bakkene er det mange forskjellige tanker som streifer henne. Det kan være alt fra hva hun ønsker seg til middag til hvor langt hår broren hennes har fått. Under konkurranser er det musikk i ørene som gjelder.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Når jeg kjører konkurranser, konsentrerer jeg meg maksimalt. Unngår alle tanker som kan virke distraherende, sier hun.

Solveig måler 153 cm på sokkelesten, og leter stadig etter fordeler ved å være av den lavere sorten.

- Selv om jeg kommer til å kjøre med gutter, tror jeg at jeg har muligheter for å nå opp til et bra nivå. Gutter er ofte store og tunge. Jeg er helt sikker på at det lønner seg som snowboarder å være lav, ler ungjenta.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2011.

Les også