Historien bak årets skumleste dag

20 ting du neppe visste om halloween

Vet du hvor gammel halloween-tradisjonen i Norge er? Eller hvorfor vi huler ut gresskar?

<b>SKUMMELT: </b>Halloween byr på både gresskar, hekser, spøkelser og zombier.
SKUMMELT: Halloween byr på både gresskar, hekser, spøkelser og zombier. Foto: Szabó János / Unsplash
Sist oppdatert

Halloweenkostymene ligger klare i mange hjem, og barn over hele landet gleder seg til mørket faller på og det er tid for knask eller knep.

For de større blir det ingen halloweenfest med utkledning i år, men det er likevel interessant å dykke litt ned i denne relativt nye tradisjonen – kanskje før du skal se skrekkfilm.

Vi har funnet noen fakta om halloween som du kanskje ikke kjente til!

Les også: Disse filmene er så skumle at folk ikke orker å se dem ferdig

1. Hva betyr ordet halloween?

Ordet halloween kommer av uttrykket All Hallow's Eve. Det betyr alle helliges kveld.

2. Skrives med liten forbokstav

På norsk skal ordet skrives med liten forbokstav.

Dette er den samme regelen som gjelder for alle andre merkedager, kan Språkrådet informere om.

3. Når kom halloween?

Halloween kom for fullt til Sverige i 1995 og til Norge i 2000. Her hjemme får «Harry Potter» mye av æren for at barna tok til seg halloween også her til lands.

4. Halloween eller julebukk?

I Norge er det fortsatt en del som misliker halloween og foretrekker at barna heller skal gå julebukk.

Julebukk-tradisjonen vi kjenner i dag, hvor bare kler seg ut og synger julesanger for å få godteri, har imidlertid heller ingen lang tradisjon i Norge. Det var først fra 1960-tallet denne formen for julebukk ble vanlig i Norge.

<b>KNASK ELLER KNEP: </b>Tidligere tilsa skikken at barn skulle gå fra dør til dør i høstmørket for å be penger mot at de skulle be for deres døde.
KNASK ELLER KNEP: Tidligere tilsa skikken at barn skulle gå fra dør til dør i høstmørket for å be penger mot at de skulle be for deres døde. Foto: Ján Jakub Naništa / Unsplash

5. Julebukkens historie

Andre former for julebukk har imidlertid lang historie i Norge. Den førkristne tradisjonen hadde døden som bakteppe, og denne fant sted på vintersolverv, ikke i romjulen.

De var utkledd med bukke- eller hornmaske - en tradisjon hentet fra Sør-Europa, hvor man kledde seg ut som djevler.

Les også: (+) Da datteren (3) våknet om nettene og klappet på noe i luften i hjørnet av soverommet, tok Cathrine kontakt med Lilli Bendriss

<b>ALT VAR IKKE BEDRE FØR</b>: Halloweenkostymene fra vår tid blir søte sammenlignet med hva som kunne dukke opp på døren din for knask eller knep før i tiden.
ALT VAR IKKE BEDRE FØR: Halloweenkostymene fra vår tid blir søte sammenlignet med hva som kunne dukke opp på døren din for knask eller knep før i tiden. Foto: MikiMouse88 / CC / Wikimedia Commons

6. Er halloween tradisjon i Norge?

At halloween ikke har noen historisk tradisjon i Norge, er ikke sant. Under trolldomsprosessene på 1500- og 1600-tallet ble flere personer dømt til døden for å ha drevet med trolldom nettopp 31. oktober.

Dette var regnet som en dag med en forbindelse mellom de døde og de levende. Man kunne derfor bli brent på bålet for å drive med magi denne dagen.

7. Når startet den første halloween-tradisjonen?

Den første halloween-tradisjonen skal ha startet allerede for 6000 år siden.

8. Hva stammer halloween fra?

Dagens halloween stammer fra den keltiske feiringen samhain. Samhain markerte slutten på innhøstingen og var en dag hvor man hedret sine nære som var døde.

9. Hva skjedde 31. oktober?

31. oktober trodde kelterne at grensen mellom verdenene til de levende og de døde ble fjernet.

De døde kunne derfor komme tilbake og ta de levende med seg til dødsriket. For å hindre at dette skjedde, måtte du kle deg ut som en av dem. Folk la også ut godsaker utenfor døra, for å gjøre de døde fornøyde.

<b>SKULLE VÆRE BESKYTTELSE: </b>Kledde du deg ut som en død person, trodde de døde at du allerede var død og trengte ikke ta deg.
SKULLE VÆRE BESKYTTELSE: Kledde du deg ut som en død person, trodde de døde at du allerede var død og trengte ikke ta deg. Foto: (Colourbox)

10. Hva var de opprinnelige halloween-kostymene?

De opprinnelige halloween-kostymene var laget av dyrehoder og dyreskinn.

Immigrantene tok med seg tradisjonen til USA. Her kledde mange seg ut kun ved å male seg svarte i ansiktet.

Les også: Fem enkle kostymer: Flaggermuskappen du lager på én kveld

11. Kristne om halloween-tradisjonen

Kristne misjonærer syntes halloween-tradisjonen var morbid. Det var de som omgjorde skikken til feiringen slik vi kjenner den i dag.

<b>SKAL HA STARTET NORSK TREND:</b> De første årene var det mange som kledde seg ut som Harry Potter og hans venner på halloween i Norge.
SKAL HA STARTET NORSK TREND: De første årene var det mange som kledde seg ut som Harry Potter og hans venner på halloween i Norge. Foto: Warner Bros

12. Ment for fattige barn

Tidligere tilsa skikken at barna skulle gå fra dør til dør for å be om penger og mat mot å be for deres døde.

Det var i utgangspunktet kun ment for fattige barn, men etter hvert slengte velstående barn seg også på for moro skyld. Skikken ble ulovlig i USA i 1933.

13. Når kom knask eller knep?

Den første gangen uttrykket trick og treat ble brukt offentlig, var i en avis i Chicago i 1927.

Den norske versjonen av knask eller knep skal første gang har blitt brukt i Donald Duck-boka Eventyrlig snadder i 1993. Det var brødrene Henning og Espen Hagerup som oversatte uttrykket.

Tidligere skulle de utkledde barna danse, synge eller spille en scene for å få noe på døra.

14. Hvorfor har vi gresskar på halloween?

Gresskar er en vesentlig del av halloween-feiringen. Opprinnelig brukte man imidlertid neper som lykter. Gresskar ble innført da tradisjonen kom til USA, fordi det var lettere å få tak i gresskar enn neper.

Lykten kalles på engelsk Stingy Jack. Uttrykket kommer fra eventyret om Jack som lurte djevelen flere ganger. Til gjengjeld måtte djevelen love at Jack ikke skulle komme til helvete.

Men da han døde ville ikke Gud ha ham i himmelen heller, så han hadde ikke noe sted å være. Jack måtte derfor leve i mørket. Djevelen ga ham et brennende kullstykke, og Jack la dette i en uthulet nepe. Denne brukte han som lykt.

<b>GRESSKAR</b>: Gresskar er en viktig del av halloween-feiringen.
GRESSKAR: Gresskar er en viktig del av halloween-feiringen. Foto: (Colourbox)

15. Svarte katter på halloween

I USA er det flere omplasseringssentre for dyr som nekter å la folk adoptere svarte katter før halloween. Grunnen er at de er redde for at folk skal ofre dem.

BESKYTTES: Enkelte omplasseringssteder for dyr i USA nekter å adoptere bort svarte katter i ukene før halloween i frykt for at de skal bli utsatt for dyremishandling.
BESKYTTES: Enkelte omplasseringssteder for dyr i USA nekter å adoptere bort svarte katter i ukene før halloween i frykt for at de skal bli utsatt for dyremishandling. Foto: Getty Images

Les også: (+) Mens jeg satt med mobilen, skjedde det noe forferdelig bak meg

16. Filmen «Halloween»

Filmen «Halloween» skulle egentlig hete «The Babysitter Murders». Den byttet navn fordi produsent Irwin Yablans fikk vite at ingen film hadde tittelen «Halloween».

Kilder: History, Språkrådet, Ef.com, Huffington Post, «Julen», Metro.co.uk, Halloweennewengland.com, List25.com, Thoughtcatalog.com, Dagsavisen, Forskning.no, Store Norske Leksikon.

Denne saken ble første gang publisert 28/10 2020, og sist oppdatert 30/10 2023.

Les også