Figurene og programmene som forsvant

10 klassiske barne-TV-programmer – hvilken er din favoritt?

Uansett når du vokste opp, har alle et forhold til barne-TV på NRK. Hvor mange av disse klassiske seriene kjenner du igjen?

<b>BAMSEN TEODOR OG TITTEN TEI: </b>Her er duoen, Bamsen Teodor og Titten Tei, som har gitt oss så mange gode barndomsminner.
BAMSEN TEODOR OG TITTEN TEI: Her er duoen, Bamsen Teodor og Titten Tei, som har gitt oss så mange gode barndomsminner. Foto: Henrik Laurvik/ NTB
Sist oppdatert

Da NRK startet sine sendinger i 1960, var det få som hadde barna i tankene. Flere av de som etter hvert ble fast ansatt i barne- og ungdomsavdelingen (BUA red.anm.) markerte seg, og snart var deres navn på alles lepper.

Lauritz Johnson ble til Onkel Lauritz, Rolf Riktor lagde «Falkeklubben» og Ragne Tangen ga oss «Pernille og Mister Nelson».

De fleste kom opprinnelig fra radioen, og flere av dem hadde erfaring fra barnetimen. Det sto i forskriftene at NRK, som var en lisenskanal, skulle lage egne programmer som norske barn kunne kjenne seg igjen i, men selvfølgelig var det også lov til å kjøpe inn utenlandske serier. Og der var de som jobbet i BUA flinke.

De første innkjøpte seriene som gikk rett til topps på 1960-tallet var svenske «Vi på Saltkråkan», og den amerikanske delfinen Flipper, for ikke å snakke om den australske serien «Skippy, the bush kenguru».

Titten Tei André von Drei, Er navnet mitt, for det heter jeg. Hei på deg, tre ord på snei, Sjokkedari, sjokkedari, sjokkedarisei.

Les også: Hva skjedde med Majka, jenta fra verdensrommet?

Her er 10 kjente figurer og programmer som har forsvunnet fra skjermen:

1. Lekestue

Hun var barnebarnet til den berømte revyskue­spilleren Lalla Carlsen og hun tok barn på alvor. Vibeke Sæther var programleder i «Lekestue», som var et norskpro­dusert pedagogisk barneprogram inspirert av en lignende serie som gjorde suksess på BBC.

Først ut som medpro­gram­leder var Jon Skolmen, siden fulgte Geir Børresen. Serien gikk fra 1971 til 1980, og ble sendt i reprise på 1980-tallet.

Les også: Slik minnes de Geir Børresen: – Han var så sprudlende og glad. Kreativ med ord og med uttrykk. Han fikk oss alle til å le

<b>LEKESTUE</b>: Serien Lekestue gikk fra 1971 til 1980, og ble sendt i reprise på 1980-tallet.
LEKESTUE: Serien Lekestue gikk fra 1971 til 1980, og ble sendt i reprise på 1980-tallet. Foto: NRK

2. Kanutten og Romeo Clive

To store kunstnere fikk i 1963 i oppdrag å lage noe hyggelig for barna på TV. Anne-Cath. Vestly og Alf Prøysen gikk straks i gang.

Romeo Clive var en husløs og munter gatesanger, mens Kanutten kom fra Kanuttenland og skjønte ikke stort av hvordan ting hang sammen her hos oss, noe Romeo stadig måtte forklare henne.

Serien gikk i perioden 1962–68 og siden flere ganger i reprise.

<b>KANUTTEN OG ROMEO CLIVE</b>: Serien Kanutten og Romeo Clive gikk i perioden 1962–68 og siden flere ganger i reprise.
KANUTTEN OG ROMEO CLIVE: Serien Kanutten og Romeo Clive gikk i perioden 1962–68 og siden flere ganger i reprise. Foto: NRK

3. Snille onkel Lauritz

Han var utdannet jurist, men jobbet i 50 år som programskaper i NRK.

Lauritz Johnson var opptatt av å gi barna opplevelse, opp­lysning og oppdragelse, noe han klarte på en lun måte i samarbeid med Birgit Strøms dukke, bamsen Teodor, i programmet «Så Rart» som kom på 1970-tallet.

Les også: Sannheten om «Huset på Prærien»: Da kameraene ble skrudd av, raknet idyllen

<b>SNILLE ONKEL LAURITZ:</b> Programmet «Så Rart» som kom på 1970-tallet.
SNILLE ONKEL LAURITZ: Programmet «Så Rart» som kom på 1970-tallet. Foto: NRK

4. Sjonkel Rolf og Titten Tei

Underholdningsprogramleder Rolf Kirkvaag fra radioen var en veteran i NRK. Sammen med Birgit Strøms Titten Tei André von Drei ble han alle barnas «sjonkel Rolf».

De to dukket opp sammen på TV første gang i 1971 med «Sjokedorisei», altså Titten Teis yndlingsuttrykk. Her fra Momarkedet i 1976 da Wenche Myhre sang med Titten Tei. Siden gikk det slag i slag i over tredve år.

<b>SJONKEL ROLF OG TITTEN TEI:</b> Her fra Momarkedet i 1976 da Wenche Myhre sang med Titten Tei.
SJONKEL ROLF OG TITTEN TEI: Her fra Momarkedet i 1976 da Wenche Myhre sang med Titten Tei. Foto: NTB

5. Flipper

I 1966 ble den amerikanske delfinen Flipper en god venn for norske barn.

Flipper var en usedvanlig klok delfin som holdt til hos dyreparkvokter Porter Ricks og hans to sønner Sandy og Bud i Florida. Serien ble sendt med jevne mellomrom helt frem til 1988.

<b>FLIPPER</b>: Serien flipper ble sendt med jevne mellomrom fra 1966 helt frem til 1988.
FLIPPER: Serien flipper ble sendt med jevne mellomrom fra 1966 helt frem til 1988. Foto: NTB

6. Skrytepavenmister Nelson

På 1960-tallet skrev Ragne Tangen dukketeaterserien «Pernille og Mister Nelson» for NRK, og spilte selv rollene som skjønne Pernille, Mister Nelson med sterk amerikansk aksent og Tralle Tonetroll på fløyte.

Bortimot 30 episoder ble spilt inn, som gikk i reprise år etter år, senest i en nylaget juleserie «Pernille og stjernen» i 1997.

Les også: Pest og plage: Ingen savner disse tingene

<b>SKRYTEPAVEN MISTER NELSON:</b> Bortimot 30 episoder av serien "Pernille og Mister Nelson" ble spilt inn, som gikk i reprise år etter år.
SKRYTEPAVEN MISTER NELSON: Bortimot 30 episoder av serien "Pernille og Mister Nelson" ble spilt inn, som gikk i reprise år etter år. Foto: NTB

7. Pompel og pilt

«Reparatørene kommer» ble vist første gang i 1969. Pompel og Pilt har i dag nesten kultstatus blant de som vokste opp på 1970-tallet.

Her var det dører som gikk opp og igjen av seg selv, og her var grusomme vaktmester Gorgon som kunne skremme vettet av ungene. Men husk: Det er bedre med to reparatører enn med ingen reparatører. Serien gikk siste gang i 1994.

<b>POMPEL OG PILT: </b>«Reparatørene kommer» ble vist første gang i 1969, og serien gikk siste gang i 1994.
POMPEL OG PILT: «Reparatørene kommer» ble vist første gang i 1969, og serien gikk siste gang i 1994. Foto: TROND SOLBERG/VG

8. Labbetuss og Halvdan

Skuespiller Geir Børresen ga liv til den populære hunden Labbetuss da den dukket opp på Barne-TV sammen med Halvdan Sivertsen for 40 år siden, i 1982.

Labbetuss, som skulle forestille en old english sheepdog ble voldsomt populær, og Halvdan Sivertsen fikk en pangstart som tekstforfatter og visesanger.

<b>LABBETUSS OG HALVDAN: </b>Labbetuss og Halvdan dukket opp på barne-TV i 1982.
LABBETUSS OG HALVDAN: Labbetuss og Halvdan dukket opp på barne-TV i 1982. Foto: NRK

9. Flode og Trond-Viggo

Han var utdannet lege, men startet som programvert i NRK i 1974 og gikk snart over til å lage TV for barn.

I 1978 kontaktet Trond-Viggo Torgersen den dyktige illustratøren Vivian Zahl Olsen og sa at han gjerne ville ha en litt kosedyraktig flodhest med seg i programmene sine.

Resultatet ble Flode, som fra da av ble med Trond-Viggo i utallige Barne-TV-programmer.

Les også: Trond-Viggo gjorde min generasjons foreldre en stor tjeneste

<b>FLODE OG TROND-VIGGO: </b>Trond Viggo startet som programvert i NRK i 1974 og gikk snart over til å lage TV for barn.
FLODE OG TROND-VIGGO: Trond Viggo startet som programvert i NRK i 1974 og gikk snart over til å lage TV for barn. Foto: John Myhre / Aftenposten

10. Klabb og Babb

De var landstrykere som levde livet med alt de eide i en kjerre. Sverre Anker Ousdal og Øivind Blunck gjorde suksess som Klabb og Babb på NRK i årene fra 1974 til 1976, og deretter gjennom utallige repriser.

Duoen lagde flere show og ga ut to plater.

<b>KLABB OG BABB: </b>Serien om Klabb og Babb gikk på NRK i årene fra 1974 til 1976, og deretter gjennom utallige repriser.
KLABB OG BABB: Serien om Klabb og Babb gikk på NRK i årene fra 1974 til 1976, og deretter gjennom utallige repriser. Foto: NRK

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2023, og sist oppdatert 03/02 2023.

Les også