Drama i kulissene:

Sannheten om «Huset på Prærien»: Da kameraene ble skrudd av, raknet idyllen

På 1970-tallet ble TV-seerne godt kjent med familien Ingalls i Walnut Grove. Serien oste av idyll og samhold, men da kameraene ble skrudd av, forsvant den gode stemningen.

<b>HUSET PÅ PRÆRIEN: </b>Pappa Charles, mamma Caroline og døtrene Laura, Mary og yngstedatteren Carrie. Sistnevnte ble spilt på skift av et tvillingpar!
HUSET PÅ PRÆRIEN: Pappa Charles, mamma Caroline og døtrene Laura, Mary og yngstedatteren Carrie. Sistnevnte ble spilt på skift av et tvillingpar! Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Amerikanske Laura Ingalls Wilder ga for 90 år siden ut flere bøker om sin oppvekst i Midtvesten.

Historiene i «Little house»-serien ble raskt populære i mange land – også Norge. Laura Ingalls Wilder døde i 1957.

15 år senere kjøpte TV-produsenten Ed Friendly, på sterk oppfordring fra kona og datteren, rettighetene til bøkene.

Han fikk manusforfatteren Blance Hanalis til å forvandle bøkene til TV-historier, men så gjorde Friendly det mange mente var en genistrek, men som han nok selv senere så på som en tabbe:

Han ringte Michael Landon.

Friendly tilbød Landon å instruere pilotepisoden. Det sa han ja til på én betingelse: Han skulle spille rollen som Lauras far, Charles Ingalls. Hvilket Friendly gikk med på.

<b>CAROLINE OG CHARLES:</b> I serien var Caroline (Karen Grassle) og Charles (Michael Landon) svært så lykkelige, men stemningen var ikke spesielt god når kameraene ble skrudd av.
CAROLINE OG CHARLES: I serien var Caroline (Karen Grassle) og Charles (Michael Landon) svært så lykkelige, men stemningen var ikke spesielt god når kameraene ble skrudd av. Foto: Shutterstock editorial

Les også: Stjernene som sluttet som skuespillere

Westernserien «Bonanza»

<b>LAURA INGLASS WILDER:</b> Forfatteren Laura Ingalls Wilder – hun ble 90 år gammel.
LAURA INGLASS WILDER: Forfatteren Laura Ingalls Wilder – hun ble 90 år gammel. Foto: Bettmann Archive

Fra før hadde Landon spilt Joe Cartwright i westernserien «Bonanza» fra 1959 til 1973. Han hadde også skrevet og instruert mange av seriens episoder. «Bonanza» var imidlertid avsluttet på grunn av lave seertall, så Landon så derfor muligheten til å få en ny rolle som kunne opprettholde hans popularitet.

30. mars 1974 ble pilotavsnittet vist på amerikansk TV, og seerne ville ha mer. Den første sesongen av «Huset på prærien» ble sendt fra september 1974 og allerede da hadde Landon satt sitt preg på historien.

Historien avvek fra bøkene ved å la familien Ingalls og naboene i Walnut Grove være både rikere og renere enn i bøkene.

Et stykke inn i første sesong foreslo Ed Friendly, for at det skulle virke mer autentisk, at de skulle la barna løpe rundt barbent og at folk skulle ha på seg møkkete klær. Det ville imidlertid ikke Landon finne seg i – at folk kom med forslag til endringer.

<b>FLERE ROLLER: </b>Michael overlot ingenting til tilfeldighetene. Her styrer han kameraet sammen med Melissa Sue Anderson.
FLERE ROLLER: Michael overlot ingenting til tilfeldighetene. Her styrer han kameraet sammen med Melissa Sue Anderson. Foto: Rebekka Østby

Han tok kontakt med NBC, TV-selskapet bak serien, og forlangte at de forbød Friendly adgang til opptaksscenene. Siden NBC ikke ville risikere at hovedrolleinnehaveren forsvant fra serien, fikk altså han som hadde kjøpt serien beskjed om å holde seg borte.

Les også: (+) Ikonet som ga mennene sine gode grunner til å være sjalu

Landons upassende kommentarer

Melissa Sue Anderson, som spilte Lauras storesøster Mary Ingalls, har fortalt at Landon var flink til å støtte barneskuespillerne, men at han kunne bli rasende hvis det ble begått feil under innspillingen.

Landon hadde et helt annet humør enn den kjærlige familiefaren Charles Ingalls. Karen Grassle, som spilte Charles' hustru Caroline, har i biografien «Bright Lights, Prairie Dust» beskrevet hvordan Landon opptrådte nedverdigende overfor henne og kom med ydmykende kommentarer om kroppen hennes.

Han mente også at hun lønnsmessig burde sidestilles med barneskuespillerne, og lirte titt og ofte av seg sexistiske kommentarer.

Også de yngre skuespillerne fikk merke Landons upassende kommentarer. Alison Arngrim, som spilte Lauras rival, den snobbete kjøpmannsdatteren Nellie Oleson, har i Daily Mail omtalt ham som en mannssjåvinist.

<b>ALISON OG MELISSA:</b> Alison Arngrim (Nellie Oleson) og Melissa Gilbert (Laura Ingalls) var erkefiender i serien, men bestevenner privat.
ALISON OG MELISSA: Alison Arngrim (Nellie Oleson) og Melissa Gilbert (Laura Ingalls) var erkefiender i serien, men bestevenner privat. Foto: Everett Collection

Les også: Hotel Cæsar-stjernen snakker ut: Ble sykmeldt i ett helt år

Døde av kreft i bukspyttkjertelen

Da Melissa Gilbert var ni år, fikk hun rollen som Laura Ingalls. Forholdet til «seriepappaen» ble nært. Hun lekte med barna hans, og hennes foreldre ble nære venner med Landon og hans kone Lynn.

Melissa mistet faren da hun var 11 år, og Michael Landon ble som en ekstrapappa for henne.

På begynnelsen av 80-tallet innledet Landon et forhold med Cindy Clerico – en av makeupartistene i serien. Han gikk fra kona, og Melissa merket fort at både hun og moren var blant dem han skjøv fra seg for å skape et nytt liv. Ungjenta følte seg både forrådt og dypt såret.

Michael Landon avbildet i glansdagene. Superstjernen fikk utvidede fullmakter da han fikk ansvaret for regien på serien Huset på prærien, men slett ikke alle var begeistret for hans arbeidsmetoder og oppførsel.
Michael Landon avbildet i glansdagene. Superstjernen fikk utvidede fullmakter da han fikk ansvaret for regien på serien Huset på prærien, men slett ikke alle var begeistret for hans arbeidsmetoder og oppførsel. Foto: Getty Images

Ingen kan ta fra Landon at han skapte en kjempesuksess. «Huset på prærien» ble produsert frem til 1983 og er blitt sett over store deler av verden. Gjesteskuespillere som Johnny Cash, Ernest Borgnine og Vera Miles dukket opp i serien, og unge talenter som Shannen Doherty, Jason Bateman og Sean Penn fikk også prøve seg.

Etter suksessen fortsatte Landon i en ny TV-serie, «Highway to Heaven», som gikk fra 1984–89.

1. juli 1991 døde skuespilleren av kreft i bukspyttkjertelen, bare 54 år gammel.

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2022, og sist oppdatert 27/12 2022.

Les også