Morderen avslørt av sin egen fetisj 

Drapet på Susan var en gåte. Så gjorde en rørlegger et merkelig funn

Politietterforskeren Marsha Reed klarte aldri å slippe tanken på det bestialske drapet på Susan Doll. Seks år senere gjorde en rørlegger et oppsiktsvekkende funn.

<b>BRUTALT DREPT:</b> 39 år gamle Susan Doll ble overfalt og myrdet i sitt eget hjem. Noen dager før udåden hadde noen brutt seg inn hos henne og gjort et noe uvanlig tyveri.
BRUTALT DREPT: 39 år gamle Susan Doll ble overfalt og myrdet i sitt eget hjem. Noen dager før udåden hadde noen brutt seg inn hos henne og gjort et noe uvanlig tyveri. Foto: TT
Sist oppdatert

Et forferdelig syn møtte politietterforsker Marsha Reed en sommerkveld i 1989.

Hun gikk inn i huset på 219 Rambouillet Drive i den lille byen Fort Collins i Colorado.

I entreen stinket det, og i andre etasje lå huseieren Susan Doll (39) naken på gulvet. Hun hadde blitt kvalt med en telefonledning.

At det dreide seg om et seksualmord, kunne kriminalteknikerne fastslå etter å ha funnet sæd både på offeret og på ulike steder i boligen.

Det kunne virke som om morderen hadde gjort det for å markere en form for fornedring.

I øverste etasje sto et vindu oppe. I vinduskarmen sikret teknikerne fingeravtrykk som tydet på at det var her morderen hadde tatt seg inn.

Ingen treff på fingeravtrykk

På denne tiden var DNA-testing ikke mulig, og fingeravtrykkene som man fant, ga ingen treff.

Politiet kom frem til at morderen måtte ha klatret over et gjerde kloss inntil huset, og deretter opp på taket, for så å ta seg inn gjennom vinduet. Det skulle tilsi at gjerningsmannen man jaktet var relativt ung.

<b>VEIEN INN:</b> Politiet antok at gjerningsmannen klatret på dette gjerdet for å kunne ta seg inn til Susan Doll.
VEIEN INN: Politiet antok at gjerningsmannen klatret på dette gjerdet for å kunne ta seg inn til Susan Doll. Foto: TT

Susan Doll var vakker og ble beskrevet som svært utadvendt. Hun hadde datet flere yngre menn som kunne stemme med gjerningsmannsprofilen.

Mange i hennes bekjentskapskrets ble avhørt, men resultatet var nedslående.

Klikk krim: Les flere true crime-saker her

Frastjålet dametruser

Men én ting vekket politiets interesse: 10 dager før drapet, anmeldte Susan et innbrudd. Det eneste som var blitt stjålet, var 25 truser.

Vitner beskrev at de hadde sett en gutt på BMX-sykkel utenfor huset hennes samme dag.

Nå fikk politiet laget et fantombilde ut fra beskrivelsene, og snart haglet tipsene inn. Men ingen av dem var spesielt nyttige.

<b>EN VISS LIKHET:</b> Et fantombilde ble laget på grunnlag av vitneobservasjoner av en ung mann utenfor Susan Dolls hus.
EN VISS LIKHET: Et fantombilde ble laget på grunnlag av vitneobservasjoner av en ung mann utenfor Susan Dolls hus. Foto: TT

Les også (+): Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Flere trusetyverier

Innbyggerne i Fort Collins ble urolige, og de ble ikke mindre urolige av den innbruddsbølgen som skylte over byen de påfølgende månedene. Det eneste som ble stjålet, var kvinners undertøy.

Politiet lurte på om det var en «copycat» – en kriminell hermekråke – eller om det var den samme morderen som skulle peke ut hvem som skulle bli det neste offeret.

Men det skjedde ingen flere mord, og etter tre måneder var det også slutt på de merkelige innbruddene.

Les også: Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Funn i fyrrommet

Marsha Reed jobbet standhaftig videre med Susan Doll-saken, men det skulle drøye seks år, til 13. juni 1995, innen hun fikk sitt etterlengtede gjennombrudd.

<b>STANDHAFTIG:</b> Politietterforsker Marsha Reed klarte ikke å legge fra seg Susan Doll-saken.
STANDHAFTIG: Politietterforsker Marsha Reed klarte ikke å legge fra seg Susan Doll-saken. Foto: TT

En rørlegger skulle utføre service på en oljefyr i et leilighetskompleks en drøy kilometer fra åstedet. Da fant han 13 skitne truser i fyrrommet.

De brannskadede trusene ble tatt med for analyse, og politiet fant sæd på dem.

Nå var den kriminaltekniske utviklingen kommet så langt at DNA-et på trusene kunne sammenlignes med DNA fra sæden som ble funnet hjemme hos Susan Doll.

Det var perfekt match. Men fortsatt fant man ingen treff i forbryterarkivet som kunne peke ut gjerningsmannen.

Tre unge butikktyver

Marsha Reed begynte å gå bakover i tid, for å se på forbrytelser begått i nærheten av åstedet straks før og rett etter at Susan Doll ble myrdet.

I politiregisteret fant politiet et butikktyveri hvor tre unge gutter var involvert. På det tidspunktet drapet skjedde, bodde de nettopp i leilighetskomplekset hvor trusene senere ble funnet.

De tre var Keith Thames, broren Doug Thames og deres venn Paul Trujillo.

De var 15 og 16 år gamle da drapet ble begått, og det kunne godt stemme at de på den tiden hadde hatt BMX-sykler, slik det ene vitnet hadde påpekt.

Marsha Reed sporet alle tre til Grand Junction i Colorado. Hun oppsøkte dem og sa at hun etterforsket et drap i Fort Collins fra 1989.

Les også: Han manipulerte, forførte og forgiftet. Så gjorde han det igjen – med naboen

Fikk treff på fingeravtrykkene

De tre motsatte seg å svare på spørsmål, men gikk med på å avgi fingeravtrykk samt hår- og blodprøver til kriminaltekniske tester.

Disse sendte Reed til analyse hos Colorado Bureau of Investigation.

Fingeravtrykkene ble undersøkt av kriminalteknikeren Ruth Hurst, som hadde undersøkt Susans bolig og som hadde arbeidet sammen med Reed i seks år for å løse saken. Hun hadde tidligere gått igjennom 30 000 fingeravtrykk uten å få en eneste match.

<b>TÅLMODIG:</b> Det skulle ta seks år før etterforskeren Marsha Reed kunne knytte en gjerningsmann til fingeravtrykkene som ble funnet og sikret på åstedet.
TÅLMODIG: Det skulle ta seks år før etterforskeren Marsha Reed kunne knytte en gjerningsmann til fingeravtrykkene som ble funnet og sikret på åstedet. Foto: TT

Men da hun sammenlignet avtrykkene fra Doug Thames med dem på åstedet, skjedde det endelig. 3. august kunne Reed arrestere Doug Thames, mistenkt for mordet på Susan Doll.

– Det var min beste dag i min politikarriere, har hun sagt i ettertid.

Les også: Den styrtrike designeren skulle bare hente avisen. Sekunder senere ble han drept

Stjal undertøy

Doug Thames nektet, men samme dag som han ble arrestert, fikk etterforsker Reed resultatene fra DNA-prøvene. Det var hans sæd som var blitt funnet på åstedet.

<b>NEKTET:</b> Doug Thames nektet all befatning med mordet på Susan Doll, men DNA-prøvene han avga, løy ikke.
NEKTET: Doug Thames nektet all befatning med mordet på Susan Doll, men DNA-prøvene han avga, løy ikke. Foto: Politibilde

Doug Thames innrømmet bare at han hadde stjålet Susan Dolls undertøy ved innbruddet før drapet.

Han hevdet at han hadde vært på en familiecamping i Wyoming, langt fra åstedet, den dagen mordet ble begått.

Hans mormor hadde tatt med seg et fotoalbum til retten, der bildene var påskrevet datoer som skulle motbevise anklagene fra aktor Mitchell Murray.

Les også: Da Rita (14) forsvant sporløst, ble søkelyset rettet mot den mistenkelige mannen i folkevognen

Alibiet sprekker

Da det ble tid for lunsjpause under rettssaken, satte Marsha Reed seg ned sammen med aktor Murray for å se nærmere på bildene i fotoalbumet. De oppdaget at bare de bildene som styrket Doug Thames’ versjon, var datert.

De la også merke til en av slektningene til familien Thames, som var med på flere bilder som skulle være tatt på samme tidspunkt. Men på noen av bildene var han glattbarbert, og på andre bilder hadde han en solid bart.

Dermed hadde de slått sprekker i alibiet til Doug Thames, og 6. mai 1996 ble han dømt til fengsel på livstid for mordet på Susan Doll.

Les også (+): Fembarnsfar fra Østfold ble en av landets verste seriemordere

Enda et drap

Seks år senere fikk han enda en livstidsdom. Da viste det seg at DNA-et hans også matchet funn fra voldtekten og drapet på Jackie Taylor i 1994.

For den forbrytelsen hadde en mann feilaktig blitt dømt og sittet uskyldig i fengsel i 18 år.

Ettersom Doug Thames i tillegg har en dom på 48 år i fengsel for voldtekt, kommer han aldri til å få mulighet til en ny rettssak eller nedsatt straff.

Marsha Reed og Ruth Hurst sluttet begge i politiet to år etter at Doug Thames ble dømt for mordet på Susan Doll.

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2024, og sist oppdatert 10/05 2024.

Les også