True Crime

Han manipulerte, forførte og forgiftet. Så gjorde han det igjen – med naboen

Det har blitt en kjent krimserie, men den virkelige historien er så grusom at serieskaperne måtte holde igjen noen av de verste detaljene. Hele historien får du her.

<b>STERKT FORHOLD: </b>Eleven og mentoren sto hverandre svært nære, og delte mange felles interesser.
STERKT FORHOLD: Eleven og mentoren sto hverandre svært nære, og delte mange felles interesser. Foto: Thames Valley Police
Sist oppdatert

Da studenten Ben flytter inn hos sin lærer og mentor, er det ingen som reagerer.

De to er aktive i samme kirkesamfunn, har mange felles interesser, og har på kort tid opparbeidet et svært tett vennskap.

Men vennskapet har gått langt lengre enn noen aner. Og snart skal det ta en dyster vending.

Peter Farquhars sårbarhet

Peter Farquhar var en kompleks mann.

Gjennom et langt liv som engelsklærer og forfatter, gjorde han sterkt inntrykk på mange av sine elever.

– Peter fikk uvanlig mye respekt og hengivenhet fra elevene sine. Flere ble nære venner for livet, skrev journalist Michael Crick om sin tidligere lærer i The Guardian.

PETER FARQUHAR: Farquhar var en anerkjent forfatter og lærer.
PETER FARQUHAR: Farquhar var en anerkjent forfatter og lærer. Foto: Thames Valley Police

Han ble beskrevet av sine kolleger som formell, men vennlig. Skjør, men standhaftig. Som ung vurderte han en karriere i kirken, og religion var en stor del av livet hans.

Farquhar hadde et stort nettverk og mange venner, men ingen som var ham særlig nær. Peter hadde aldri giftet seg, hadde ingen barn og viste aldri særlig interesse for det motsatte kjønn.

65 år gammel møtte Farquhar det han snart trodde skulle bli sin store kjærlighet.

Men kjærligheten ble hans endelikt.

Les også: Stacy var bare 17 år da hun innledet et forhold med den 30 år eldre familiefaren. Fire år senere, forsvant hun sporløst

Studenten som forførte læreren

I april 2011 møter Peter Farquhar studenten Ben Field. Farquhar var gjesteforeleser ved Universitetet i Buckingham, hvor Field studerte.

Intelligent, vittig og veltalende, tok det ikke Field lang tid å imponere Farquhar, til tross for at læreren var nesten tre ganger så gammel som eleven.

Etter kun noen få møter, fortalte Field til Farquhar at han elsket ham, ifølge Manchester Evening News.

De to ble stadig bedre venner, og i september 2013 hadde Farquhar skrevet et nytt testamente hvor Field var inkludert.

To måneder senere flyttet Field inn hos Farquhar i det lille tettstedet Maids Moreton. Field ble en aktiv deltaker i kirken Farquhar gikk i og ble etter hvert assisterende kirketjener. Han skal også hatt ambisjoner om å bli prest.

Samtidig satte han i gang sin utspekulerte plan, bak lukkede dører.

Forlovet og forgiftet

Kort tid etter at han flyttet inn hos læreren, begynte Field å forgifte Farquhar.

Ben Field ga Peter Farquhar mat og drikke blandet med dop og alkohol, og manipulerte ham gjennom såkalt «gaslighting». Field flyttet og gjemte gjenstander, slettet kontakter i mobiltelefonen hans, og overtalte Farquhar om at han selv hadde gjort dette, uten å huske det.

Og mens Farquhars mentale og fysiske helse ble stadig verre, ble han mer og mer avhengig av sin unge elsker.

I mars 2014 dro de to sammen til en London. I en privat seremoni forlovet de seg.

I dagboken sin skrev Peter Farquhar «det er et av de lykkeligste øyeblikkene i livet mitt. Borte er frykten for å dø alene».

Men lykken skulle ikke vare.

Farquhars helse ble stadig verre, uten at han selv eller legene hans kunne skjønne hvorfor. Senere ble han beskrevet som «en driblende røre, en skygge av sitt tidligere jeg».

Han led av mareritt og hallusinasjoner, og kunne falle og slå seg alvorlig som følge av dopet og alkoholen Field forgiftet ham med.

I oktober 2015 ble Peter Farquhar funnet død i sitt eget hjem, 69 år gammel. Ved siden av liket sto en flaske whisky, og dødsårsaken ble stadfestet som alkoholforgiftning.

Dødsfallet ble sett som et uhell, både av myndighetene og Peters venner og familie.

Les også: (+) Det kaprede toget hadde stått stille i tre uker – så begynte blodbadet

Ben Field finner et nytt offer

Mens Peter Farquhar trodde Ben Field var hans sjelevenn, hadde Field langt fra like høye tanker om Farquhar.

I en epost til seg selv sendt i 2012 beskrev han Peter Farquhar som «pedantisk» og med «en seriøst problematisk attraksjon til tenåringer (…) selv om jeg ikke tror han har handlet upassende på noe tidspunkt».

Kort tid etter at han slapp unna med å forårsake Peter Farquhars dødsfall, pekte han seg ut et nytt offer – som var en Farquhars nærmeste naboer.

<b>NABOER: </b>Peter Farquhar og Ann Moore-Martin bodde kun et steinkast fra hverandre.Farquhar bodde i huset innringet til venstre i bildet, Moore-Martin i huset innringet til høyre.
NABOER: Peter Farquhar og Ann Moore-Martin bodde kun et steinkast fra hverandre.Farquhar bodde i huset innringet til venstre i bildet, Moore-Martin i huset innringet til høyre. Foto: Scanpix

Ann Moore-Martin var, i likhet med Peter Farquhar, smart, dypt religiøs, og ensom.

Ben Fields satte inn en sjarmoffensiv med brev, postkort og dikt, og innledet etter hvert et seksuelt forhold med Ann Moore-Martin – til tross for at hun var 57 år eldre enn ham.

Moore-Martin ble som besatt av sin unge elsker og ble beskrevet av sin niese som en «hodestups forelsket tenåring».

Field manipulerte Moore-Martin ved å skrive meldinger på speilene hennes, som han overbeviste henne om var budskap fra Gud. Meldingene sa at all hennes tillit og hengivenhet til Ben ville lønne seg i det lange løp.

<b>BESKJEDER FRA GUD: </b>En av flere beskjeder skrevet på speilet til Ann Moore-Martin, avbildet av Ben Field, som tilsto å stå bak beskjedene.
BESKJEDER FRA GUD: En av flere beskjeder skrevet på speilet til Ann Moore-Martin, avbildet av Ben Field, som tilsto å stå bak beskjedene. Foto: Thames Valley Police

Ann Moore-Martin gjennomskuer Ben Field

Field overtalte Moore-Martin til å gi ham penger, som han fortalte var til å reparere bilen sin, og senere til en dialysemaskin for sin syke bror. Han overtalte henne også om å endre testamentet sitt, slik at Field ville arve huset hennes.

Men nesten to år etter Peter Farquhars dødsfall, var det endelig noen som gjennomskuet Ben Field.

<b>ANN MOORE-MARTIN: </b>Også Ann Moore-Martin var en tidligere lærer.
ANN MOORE-MARTIN: Også Ann Moore-Martin var en tidligere lærer. Foto: Thames Valley Police

Mot slutten av 2016 forverret Anns helse seg, og i februar 2017 ble hun innlagt på sykehus etter et anfall. Hun kom seg fort og ble etter kort tid utskrevet, men hun sa til en venn at Ben hadde gitt henne et hvitt pulver som hjalp henne med å sovne, som var «bedre enn det legene ga henne».

Anns niese fikk nyss i dette og kontaktet politiet. Field ble nektet å besøke Ann, og uten hans innflytelse begynte Ann å innse at hun hadde blitt rundlurt.

Hun fikk reversert testamentet sitt og stanset all kontakt med Ben Field. Men kun måneder senere, etter et nytt anfall i mars, døde Ann Moore-Martin i mai 2017. Hun ble 83 år gammel.

Hennes død ble regnet som et naturlig dødsfall.

Les også: (+) Virginia (26) ble med den 136 kg tunge filmstjernen på rommet – fire dager senere var hun død

Blottlagt i retten

Med politiets søkelys rettet mot seg, nærmet det seg slutten for Ben Fields liv som en fri mann.

De fattet ny mistanke til Peter Farquhars dødsfall, og en ny obduksjon ble gjennomført. I 2018 ble Ben Field arrestert og siktet for drap på Peter Farquhar og drapsforsøk på Ann Moore-Martin, samt bedrageri.

Under rettssaken ble Ben Fields dobbeltliv blottlagt. Mens han lot som han var forelsket i de to sårbare eldre menneskene i årevis, hadde han samtidig flere andre seksuelle forhold, både med langvarige kjærester og kortvarige forhold.

Ben Field var, sett fra utsiden, en sjarmerende, religiøs og trivelig ung mann.

I ettertid har han blitt beskrevet som «grusom, kalkulerende, manipulerende, bedragersk».

Field dokumenterte tankene sine i dagbøker og andre dokumenter, som ble lagt fram i retten. Der beskriver han hvordan han kunne nyte å plage Farquhar, og han hadde også en liste med over 100 navn med personer han kunne «ha nytte av».

<b>LITEN BYGD:</b> Maids Moreton i Buckinghamshire er et lite og tett sammensveiset tettsted, med et sterkt kirkesamfunn.
LITEN BYGD: Maids Moreton i Buckinghamshire er et lite og tett sammensveiset tettsted, med et sterkt kirkesamfunn. Foto: Scanpix

Til slutt ble Field dømt til en livstidsdom på minst 36 år i fengsel for drapet på Peter Farquhar. Han ble frikjent for drapsforsøk på Ann Moore-Martin.

«I famnen til ein mordar»

I 2023 ble historien om Ben Field, Peter Farquhar og Ann Moore-Martin laget som krimserie av BBC, med navnet «The Sixth Commandment». I påsken 2024 blir denne serien vist på NRK, med navnet«I famnen til ein mordar».

<b>BEN FIELD: </b>Ben Field ble til slutt fengslet for drapet på Peter Farquhar.
BEN FIELD: Ben Field ble til slutt fengslet for drapet på Peter Farquhar. Foto: Thames Valley Police

Manusforfatter Sarah Phelps fortalte til BBC i 2023 at det var nødvendig å utelate enkelte detaljer fra TV-serien. Dette med tanke på ofrenes familier og bekjente, som fremdeles har hendelsene ferskt i minnet.

– Jeg måtte ta noen valg om hva jeg kom til å utelate, fordi som jeg er sikker på at du kan tenke deg, er noen av detaljene virkelig, virkelig grusomme, sier Phelps til BBC.

Hun forteller også at det var viktig at Ben Field ikke ble hovedpersonen i serien, og at hun ønsket å fokusere på Peter og Ann sin historie.

– Det som kan skje noen ganger i krimserier er at man bruker mye tid med drapsmannen og man kan bli glamorisert av dem, at man på en måte ser verden gjennom deres øyne. Det er viktig at vi forstår at dette var intelligente mennesker som ble lurt, sier Sarah Phelps til BBC.

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2024, og sist oppdatert 27/03 2024.

Les også