‘Ndrangheta-mafiaen 

'Ndrangheta-mafiaen er en av verdens rikeste, mektigste og nådeløse kriminelle organisasjoner. Likevel er den en av de minst kjente

Regionen fremstår innbydende med sine kritthvite strender og pittoreske landsbyer. Men dette er også regionen for Italias farligste og mest omfattende mafia.

Pluss ikon
<b>GODE VEKSTVILKÅR:</b> Calabria er blant de fattigste regionen i Italia, med en arbeidsløshet på 21 prosent - mot 10 prosent i landet for øvrig. Her har ‘Ndrangheta hatt gode vekstvilkår.
GODE VEKSTVILKÅR: Calabria er blant de fattigste regionen i Italia, med en arbeidsløshet på 21 prosent - mot 10 prosent i landet for øvrig. Her har ‘Ndrangheta hatt gode vekstvilkår. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Cassano all'Ionio ligger idyllisk til i en myk åsside omgitt av et frodig slettelandskap i Calabria - «tåen» på den italienske støvel.

Det er en slik landsby mange nordmenn fantaserer om. Leie hus eller leilighet, leve italiensk for noen uker i sommer­ferien.

Men her er ikke bare idyll. I januar 2014 kom døden hit på sitt mest brutale. Så nådeløs var den at selv paven reagerte.

16. januar 2014 satt tre år gamle Nicola «Coco» Campolongo i en Fiat Punto sammen med bestefaren Giuseppe Ianni­celli og hans 27 år gamle kjæreste Ibtissam Touss da leiemorderne Cosimo «Topo» Donato og Faustino «Panzetta» Campilongo kom.

De var ute etter Iannicelli i forbindelsen med et narkooppgjør, men sparte verken Touss eller vesle Coco. Alle tre ble skutt i hodet på kloss hold.

På biltaket la drapsmennene en mynt, som for å vise at livene til ofrene var lite verdt, før bilen ble stukket i brann.

‘Ndrangheta hadde vist sitt sanne ansikt.

UTBRENT: Politietterforskere ved den utbrente bilen etter drapene på tre år gamle Nicola «Coco» Campolongo, bestefaren Giuseppe Iannicelli og Ibtissam Souss (27) i Cassano all'Ionio 16. januar 2014.
UTBRENT: Politietterforskere ved den utbrente bilen etter drapene på tre år gamle Nicola «Coco» Campolongo, bestefaren Giuseppe Iannicelli og Ibtissam Souss (27) i Cassano all'Ionio 16. januar 2014. Foto: Francesco Arena (EPA / NTB)

Global trussel

Store nasjonalparker med tett og frodig vegetasjon, høye fjell, kritthvite strender og pittoreske landsbyer gjør Calabria innbydende. Men dette er også regionen for Italias farligste og mest omfattende mafia - 'Ndrangheta.

– ‘Ndrangheta er ikke italiensk folklore. Det er en global trussel, sier Vittorio Rizzi, nestsjef i den nasjonale italienske politi­tjenesten, Polizia di stato.

– Organisasjonen ble født i Calabria, men virker nå i 32 land, sier han. Interpol mener 'Ndrangheta er den eneste av de italienske mafiaorganisasjonene som er representert på hvert kontinent.

– ‘Ndrangheta er blant de farligste kriminelle organisasjonene i verden, sier Jürgen Stock, generalsekretær i Interpol.

<b>FEIDER:</b> Det har vært mange blodige feider mellom klanene i den calabriske mafiaen. I februar 2000 ble mafiabossen Salvatore Valente plaffet ned på høylys dag i Strongoli. En uskyldig eldre mann som havnet i kryssilden ble også drept.
FEIDER: Det har vært mange blodige feider mellom klanene i den calabriske mafiaen. I februar 2000 ble mafiabossen Salvatore Valente plaffet ned på høylys dag i Strongoli. En uskyldig eldre mann som havnet i kryssilden ble også drept. Foto: NTB Scanpix

Rettssak i bunker

‘Ndrangheta har holdt en lavere profil enn Cosa Nostra-mafiaen på Sicilia og Camorraen i Campania. Selv om mange av klansbossene tilsynelatende bor enkelt er organisasjonen ufattelig rik.

I 2018 beslagla for eksempel tysk og italiensk politi i samarbeid verdier for over 500 millioner kroner tilhørende familiene Farao og Marincola, basert i Crotone-området i Calabria. Det antas at ‘Ndrangheta årlig drar inn 2,9 prosent av Italias nasjonalprodukt.

Myndighetene har slitt med å få hull på ‘Ndrangheta, som har vært omgitt av taushet - omertá. Men den eminente og modige statsadvokaten Nicola Gratteri (62) kan ha fliset opp taushetsbåndet. I over 30 år har han jobbet med å knekke ‘Ndrangheta.

Mann av ære

Navnet stammer fra greske andragathia – og betyr noe sånt som «Mann av ære», eller modig mann. Blodsbånd er essensielt i ‘Ndrangheta. Det garanterer både lojalitet og omerta, taushet. Snakker noen, er svaret en tidlig grav – og det gjelder også innen familien eller klanen.

Gratteri er selv fra Calabria, og har ledet etterforskningen av mafiagruppen fra han begynte sin karriere i 1986. Helt siden huset til kjæresten hans ble beskutt da han gravde i et uoppklart mord for 30 år siden har han hatt livvakter 24 timer i døgnet. Han kan ikke gå på restaurant, kino eller ta seg et bad i sjøen.

Men det har gitt resultater. I en spesialbygd bunker i byen Lamenzia Terme i Calabria pågår nå den største rettsaken mot en italiensk mafia siden maxi-rettsaken mot den sicilianske mafiaen i Palermo i 1986.

– Mitt håp er at rettsprosessen signaliserer en renessanse for Calabrias innbyggere som er trette av å leve med ’Ndrangheta, sier Gratteri til The Guardian.

Les også: (+) Einar og Per ble henrettet foran øynene på moren. Faren Wilhelm viet resten av livet til å ta hevn

<b>MODIG MANN:</b> Nicola Gratteri har brukt halve livet på å komme ‘Ndrangheta til livs.
MODIG MANN: Nicola Gratteri har brukt halve livet på å komme ‘Ndrangheta til livs. Foto: Getty Images

Over 355 mennesker mistenkt for gangstervirksomhet samt korrupte tjenestemenn sitter på tiltalebenken i en rettsak som antas å ville vare i to år. 400 forsvarere stiller, og 900 vitner er innkalt i saken mot en av de største ‘Ndrangheta-klanene, Mancuso-familien.

Dusør på sønnens hode

Den mest prominente av de 58 familiemedlemmene som har valgt å samarbeid med politiet er Emanuele Mancuso. Han er jurist, familiefar og sønnen til en av bossene, Luni «Teknikeren» Mancuso. Farens bror, Luigi «Onkelen» Mancuso, har sonet 19 år i fengsel, og leder den dominerende klanen i Vibo Valentine-provinsen i Calabria.

<b>PROMINENT VITNE:</b> Emanuele Mancuso.
PROMINENT VITNE: Emanuele Mancuso. Foto: Polizia di stato
<b>ONKELEN:</b> Luigi Mancuso sitter på tiltalebenken.
ONKELEN: Luigi Mancuso sitter på tiltalebenken. Foto: Polizia di stato

Reaksjonen har vært kontant. Familien har verdsatt Emanueles liv til 10 millioner kroner. Vel og merke om han dør. Kona har tatt med datteren og forlatt ham. Selv hevder han at de to holdes i fangenskap som straff for hans valg.

Domstolens leder, Nicola Gratteri, venter seg mye av kron­vitnet.

– Det han kan gjøre er å ta oss rett inn til selve sjelen i familien, sier han til den britiske avisen The Times.

‘Ndrangheta er trolig ansvarlig for mye av narkosmuglingen fra Sør-Amerika til Europa, og tiltalelisten mot de mistenkte medlemmene er lang: mafiavirksomhet, drap, forsøk på drap, smugling, utpressing og lånehai-virksomhet.

Flat maktstruktur

Det er mange likheter mellom ‘Ndrangheta, sicilianske Cosa Nostra og napolitanske Camorra, men også markante forskjeller. I motsetning til de to førstnevnte, har Camorraen en flat struktur. Den består av mange klaner, men har ikke noe samlende toppnivå. En konsekvens av dette har vært mange blodige feider klanene imellom.

Der Cosa Nostras provinsielle ledere sorterer under sjefer som igjen ofte tilhører én mektig sjefenes sjef, som Salvatore «Totò» Riina som døde i 2017 mens han satt fengslet. ‘Ndranghetaens mektige familier har i stedet en rådgivende leder som ikke har uinnskrenket makt. Den viktigste forskjellen er den calabriske mafiaens krav om slektskap - og dens samarbeidsvilje.

– Den kanskje fremste styrken til ‘Ndrangheta er evnen til å koble seg opp mot kriminelle grupperinger utenfor landegrensene, sier professor Antonio Nicaso ved Queens universitet i Ontario. Han har skrevet flere bøker om mafiaen - noen sammen med Nicola Gratteri.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Om Calabria

Calabria er et administrativt område i Italia, med cirka to millioner innbyggere fordelt på sju provinser. Hovedstaden heter Catanzaro, mens det viktigste kommunale senteret ligger i byen Reggio di Calabria. Calabria grenser i til kysten i øst og vest, og til fjellene i nord.

Sydspissen domineres av fjellmassivet Aspromonte, med sjø på tre sider. San Luca antas å være det uoffisielle hovedkvartet til ‘Ndrangheta. Byen med 4000 innbyggere ligger et stykke opp i stigningen mot Aspromonte, en fjellrekke som dominerer Calabrias landskap.

Paraplyorganisasjon

‘Ndranghetaens klaner opererer for seg - men har ofte et løst samarbeid. I dag regner man med at finnes 150 slike klaner, kalt ´Ndrina, med om lag 6000 medlemmer. Lederen av hver klan kalles capobastone.

– Små grupper danner paraplyorganisasjoner, kalt locale, for å oppnå større makt. Manusco-familien leder en slik i sin provins, forklarer kriminologen Anna Sergi som har skrevet boken «The Glocal Dimensions of the Most Powerful Italian Mafia». Hun er selv født og oppvokst i Calabria.

Over alle klaner råder en rådgivende og meglende kommisjon, La Provincia. I 2010 ble topp­sjefen, 80-årige Domenico Oppedisano, arrestert. Hvem som har etterfulgt ham, er uvisst.

<b>HENRETTET:</b> I juli 2019 ble Pietro Greco og Francesco Romano henrettet med kalasjnikov-salver i et øde område i Cosenza-provinsen. Som om ikke det var nok var de også skutt med ni millimeter pistolkaliber. Greco var involvert i narkotikaomsetning. Romano hadde rent rulleblad. Henrettelsen var typisk ‘Ndrangheta-stil.
HENRETTET: I juli 2019 ble Pietro Greco og Francesco Romano henrettet med kalasjnikov-salver i et øde område i Cosenza-provinsen. Som om ikke det var nok var de også skutt med ni millimeter pistolkaliber. Greco var involvert i narkotikaomsetning. Romano hadde rent rulleblad. Henrettelsen var typisk ‘Ndrangheta-stil. Foto: Getty Images

Fra 1800-tallet

Siden kriminelle så sjelden skriver dagbøker, finnes det få nedskrevne historiske kilder som kan berette om opprinnelsen. De første rettssakene ble reist på 1880-tallet, og omhandlet drap på politibetjenter, ansatte ved de regionale myndigheter og vitner.

Denne løse forløperen til ‘Ndrangheta var tidlig ute med å infiltrere politikken. Allerede i 1869 skal De Stefano-familien ha fikset valget i provinshovedstaden Reggio di Calabria. Klanen, De Stefano-Tegano, er regnet som den mektigste og rikeste den dag i dag.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Midt i 1950-årene begynte Calabrias kriminelle nettverk å bli omtalt som ‘Ndrangheta. 70 år senere regnes gruppen for å være den aller rikeste, med en omsetning som i 2013 ble antatt å være større enn Deutsche Bank og McDonalds til sammen - tilsvarende 450 milliarder kroner.

Og de har spredd sine tentakler langt utover verden.

– ‘Ndrangheta er en av verdens rikeste, mektigste og nådeløse kriminelle organisasjoner, med forgreninger over hele verden. Likevel er de en av de minst kjente, sier Antoni Nicosa.

Kidnappinger

En rekke kidnappinger i 70-årene gjorde mafiagruppen mer omtalt. Som da de bortførte John Paul Getty III, barnebarnet til olje­baronen med samme navn. Bestefaren nektet først å betale løsepengene på angivelige 17 millioner kroner, men ga etter da han fikk øret til sønnesønnen tilsendt.

I 80-årene bygget ‘Ndrangheta opp et stort distribusjonsnett i Australia, Canada og Europa, etter først å ha inngått avtaler med dopkarteller i Colombia og Mexico. Narkotikaen ble gjerne fraktet på egne skip til havner i Calabria - der smuglergodset ble lastet om og sendt til mottakerlandene.

Omsetting av narkotika er hovedgeskjeften, men gruppen er også svært aktive innen bygg og anlegg, og ikke minst svindel av EU-midler til infrastruktur og jordbruk. Narkopengene skytes inn i hoteller, feriesteder, eiendom, rederivirksomhet og en mengde mindre restauranter og pizzeriaer. Slikt er yndede verktøy for hvitvasking og investering i legal business.

<b>RETTSSAL:</b> I denne bunkeren foregår rettssaken mot personer tilknyttet ‘Ndrangheta.
RETTSSAL: I denne bunkeren foregår rettssaken mot personer tilknyttet ‘Ndrangheta. Foto: Getty Images

Massakren i Duisburg

Utenfor Italia gikk ‘Ndrangheta lenge under politiets radar. Men i 2007 ble seks italienske menn massakrert med maskinpistoler da de kom ut fra en fødselsdagsfeiring på restauranten Da Bruno i Duisburg i Tyskland. De to bilene deres var gjennomhullet med 70 skudd.

Det yngste offeret var bare 16 år. Ifølge italienske myndigheter var dette første gangen en italiensk mafiaorganisasjonen utførte en hevnaksjon på en rivaliserende familie utenfor Italia. De drepte tilhørte klanen Nirta-Strangio, basert i Reggio di Calabria.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

Drapene skal ha skjedd som en følge av en 16 år gammel feide med Pelle-­Romeo-klanen. Med ofrene i Duisburg hadde feiden, som skal ha oppstått etter krangel om noe fyrverkeri, krevd 15 liv.

Massakren gjorde at søkelyset ble satt på ‘Ndranghetas involvering i Europa. Funnene var sjokkerende. I 2018 slo politi- og tollmyndighetene i Rotterdam og Antwerpen til etter lang tids spaning.

4000 kilo kokain ble beslaglagt, dop som skulle distribueres videre til andre europeiske land.

MASSAKRE: I 2007 ble seks italienske klanmedlemmer i alderen 16 til 39 år skutt og drept utenfor restauranten De Bruno i Duisburg.
MASSAKRE: I 2007 ble seks italienske klanmedlemmer i alderen 16 til 39 år skutt og drept utenfor restauranten De Bruno i Duisburg. Foto: Ina Fassbender (Reuters / NTB)

Flere uttrykker avsky

I 2020 ble til sammen 102 tonn kokain som skulle til Europa beslaglagt. En stor andel var antakelig en del av ‘Ndranghetaens forretninger.

Nicola Gratteri har et realistisk syn på effekten av den pågående rettsaken. At lokket er revet av den mest fryktede italienske mafiaens skrin, betyr slett ikke slutten for dem, mener han.

­­­– Jeg har et håp om at Calabria i fremtiden kan bli et åpnere, fredeligere samfunn der folk kan snakke friere. Vi ser at stadig flere uttrykker avsky for mafia­gruppene, og mange medlemmer bestemmer seg for å snakke ut. Kanskje følger andre etter, sier han til NBC News.

Totalt 70 mafiamedlemmer ble dømt under rettssaken i november 2021, men rettssaken pågår fortsatt.

Les også: Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2021, og sist oppdatert 20/01 2023.

Les også