krim

John utga seg for å være boligkjøper – men hadde helt andre hensikter

Ett av ofrene hans klarte å legge igjen et viktig spor. Det var med på å felle den kalkulerende drapsmannen.

JOHN CANNEN: Drapsmannen utga seg for å være boligkjøper, men hadde andre hensikter.
JOHN CANNEN: Drapsmannen utga seg for å være boligkjøper, men hadde andre hensikter. Foto: Arkivfoto
Sist oppdatert

Da den sorte BMW'en skjøt fart inn i de øde landskapene på Englands vestkyst, visste trolig den nygifte Shirley Banks at hun skulle dø.

Den mørkhårede, smilende mannen bak rattet hadde kidnappet 25-årige Shirley på en parkeringsplass i Bristol kvelden i forveien, der hun egentlig skulle ha møtt ektemannen Richard til en bedre middag.

Men Shirley møtte aldri opp til de levende lysene, den gode maten og den utsøkte rødvinen på den romantiske restauranten.

I stedet ble hun brutalt dratt inn i den fremmede kidnapperens leilighet, for å gjennomleve en redselsnatt i smerte og pine.

SHIRLEY BANKS: Den unge kvinnen hadde vært gift i fire uker da hun ble kidnappet av John Cannan.
SHIRLEY BANKS: Den unge kvinnen hadde vært gift i fire uker da hun ble kidnappet av John Cannan. Foto: Politifoto

Nå satt hun i baksetet på en svart BMW, lenket fast med håndjern, og ante nok hun aldri skulle få fortelle noen om det fryktelige hun hadde gjennomgått.

Bare noen få dager tidligere hadde Shirley og Richard avsluttet bryllupsreisen på romantiske Capri for å etablere seg som ektepar i et nytt luksuriøst hjem.

Nå var lykkedrømmen forvandlet til et ufattelig mareritt.

Les også: (+) Pensjonisten ble funnet med en blodig rosesaks

La igjen spor

Men Shirley klarte å tenke rasjonelt i det ufrivillige fangenskapet.

En gang i løpet av natten, mens kidnapperen ikke holdt øye med henne, la hun igjen et tydelig spor i leiligheten.

Nå håpet hun kanskje at noen ville finne det, og hevne den grusomme torturen og den meningsløse døden som ble henne til del. Shirley ble myrdet denne dagen.

Sporet hun etterlot i morderens leilighet ble også funnet, lenge før den ille tilredte og nakne kroppen ble funnet seks måneder senere.

Men mannen som kaldt henrettet henne, slapp nesten unna med den motbydelige forbrytelsen.

Det så en stund ut til at Shirleys morder kanskje aldri blitt tatt.

Flere ganger hadde Cannan forbrutt seg mot unge kvinner, enten på offentlige parkeringsplasser eller i hus som var til salgs, der han møtte opp og utga seg for å være interessert kjøper.

Les også: (+) Sigrid (21) ble drept på vei hjem fra fest

Kuttet seg på sin egen kniv

Tre uker etter at Shirley Banks forsvant, ble en annen kvinne angrepet i sitt hjem i byen Leamington Spa, 160 kilometer øst for Bristol, hvor Shirley og bilen hennes forsvant sporløst.

Angriperen truet med kniv og forsøkte å voldta kvinnen.

Men hun klarte å forsvare seg, og inntrengeren flyktet hals over hode da han kuttet seg på sin egen kniv. Politiet ble raskt varslet, og grep mannen da han forsøkte å komme seg unna i sin sorte BMW.

Han ble identifisert som den 34 år gamle John Cannan, bilselger fra Bristol.

Cannan var en gammel kjenning for politiet og hadde sittet inne for voldtekt. Faktisk hadde han ikke vært på frifot i mer enn et drøyt år da han ble arrestert.

Det viste seg snart at han ikke bare var ansvarlig for voldtektsforsøket i Leamington Spa. Politiet fant blodflekkede håndjern og en kniv i bilen hans. De fant også skiltene til Shirley Banks’ bil.

Og snart dukket enda bedre bevis opp. I Cannans garasje i Bristol fant politiet hele bilen, omlakkert og utstyrt med falske skilter.

I leiligheten hans fant de det beste av alle bevisene: Et klart og tydelig avtrykk av en kvinnes venstre tommelfinger. Politiet var overbevist om at det stammet fra Shirley. Det var dette sporet hun desperat hadde etterlatt seg for å sette politiet på sporet av morderen.

Les også: (+) 13 år og drapsmann. Omsider snakker han ut

Sporløst forsvunnet

Fortsatt nektet Cannan for at han i det hele tatt hadde sett Shirley Banks. Selv om man ikke hadde noe lik å vise til, ble han satt i varetekt, siktet for forsvinningen og mordet.

I mellomtiden gikk politiet grundig gjennom hans bakgrunn, og begynte også å se med ny interesse på 30 uoppklarte saker der unge kvinner, som alle skulle selge hus eller leilighet, var blitt angrepet og forsøkt voldtatt av en mann som utga seg for huskjøper.

Politiet i Vest-London, hvor Cannan hadde sonet sin fengselsstraff, viste også stor interesse for Bristol-morderen.

De var svært ivrige etter å avhøre ham om en sak de ikke hadde kommet noen vei med. Bare tre dager etter at han hadde sluppet ut av fengselet, forsvant den 25 år gamle Suzy Lamplugh sporløst.

Den vakre forretningskvinnen arbeidet i et eiendomsmeglerfirma, og kom aldri tilbake fra en avtale med en potensiell huskjøper som hadde kalt seg Mr. Kipper.

SUZY LAMPLUGH; Eiendomsmegleren forsvant sporløst etter et møte med en potensiell huskjøper.
SUZY LAMPLUGH; Eiendomsmegleren forsvant sporløst etter et møte med en potensiell huskjøper. Foto: Arkivfoto

Bilen hennes ble funnet forlatt ved Themsen samme kveld, men Suzy så man aldri noe mer til.

Første påskedag holdt en skogvokter og hans kone på å samle ved i Quantock-åsene sørvest for Bristol.

I en kulp i en stenete liten elv fant de det halvnakne liket av en ung og blond kvinne med knust hode. Utfra smykkene hun fortsatt hadde på seg, og restene av kjolen, kunne Richard Banks endelig identifisere sin savnede kone Shirley.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Forretningskvinne overfalt

Rettsmedisinerne begynte sitt møysommelige arbeid. Man ville foreta en DNA-analyse. Men i dette tilfellet kunne ikke DNA-analysen gjennomføres, fordi Shirleys kropp hadde ligget i vannet for lenge.

Til gjengjeld hadde det kalde vannet på en mirakuløs måte bevart Shirleys venstre tommel. Avtrykket fra den stemte helt overens med det politiet hadde funnet i leiligheten i Bristol.

Etterforskningen brakte på det rene at John Cannan også var ansvarlig for overfallet på en forretningskvinne i Reading.

Hun identifiserte ham straks under en konfrontasjon politiet arrangerte. Ytterligere en kvinne meldte seg.

LETTE ETTER LIK: På eiendom tidligere eid av John Cannans mor. 30. oktober 2018 lette etterforskere etter liket til eiendomsmegler Suzy Lamplugh i Sutton Coldfield, West Midlands. Suzy Lamplugh ble meldt savnet i 1986
LETTE ETTER LIK: På eiendom tidligere eid av John Cannans mor. 30. oktober 2018 lette etterforskere etter liket til eiendomsmegler Suzy Lamplugh i Sutton Coldfield, West Midlands. Suzy Lamplugh ble meldt savnet i 1986 Foto: Christopher Furlong/Getty

Hun var blitt angrepet i Bristol, natten før Shirley forsvant. Denne kvinnen hadde imidlertid klart å kjempe seg fri, og politiet mente at Cannan i frustrasjon og sinne over dette hadde kidnappet Shirley Banks neste kveld.

Politiet ble også mer og mer overbevist om at Cannan visste hva som hadde skjedd med Suzy Lamplugh. Han var blitt observert kjørende rundt i sin BMW i Fulham-distriktet, området hvor Suzy bodde, arbeidet og forsvant.

Han hadde også skrytt av at han hadde snakket med en vakker kvinne ved navn Suzy som han skulle spore opp og arrangere et stevnemøte med.

Dessuten liknet han bemerkelsesverdig på den Mr. Kipper som Suzy hadde møtt for å vise et hus.

Det hører også med til historien at Cannan hadde kallenavnet «Kipper» i fengselet.

Les også: (+) Kjørte 70 dager med kona i bagasjerommet

Fikk livsvarig fengsel

Under rettssaken i Exeter Court nektet Cannan fortsatt enhver befatning med både mordet på Shirley Banks og angrepene på de øvrige kvinnene. Men bevisene var overveldende. Retten fant ham skyldig på alle punkter og sendte ham i fengsel på livstid.

POLITITABBER; Anklagene har haglet mot politiet i etterforskningen av Suzy Lamplughs forsvinning.
POLITITABBER; Anklagene har haglet mot politiet i etterforskningen av Suzy Lamplughs forsvinning. Foto: Faksimile

– I ditt tilfelle betyr livsvarig virkelig livsvarig. Du vil sitte bak lås og slå til du dør, understreket dommeren.

Hva med mysteriet omkring Suzy Lamplughs plutselige forsvinning? Cannan manglet alibi for både den dagen den unge kvinnen ble borte og den påfølgende.

I fengselet skrøt Cannan ofte av sin spesielle lyst til å ha sex med vellykkede, blonde og vakre business-kvinner. Både Shirley Banks og Suzy Lamplugh passet inn i denne kategorien.

Cannan var kjent som en elegant herre på byen, og møtte alltid opp til stevnemøter medbringende en flaske champagne. Den mystiske Mr. Kipper som møtte Suzy, hadde en under armen.

Gjennom sine advokater har Cannan benektet å ha kjent eller møtt Suzy, og har sagt at han ikke har noen anelse om hva som har skjedd med henne.

John Cannan ble i 1988 dømt for drap og voldtekt. Han ble idømt tre livstidsdommer for drapet på Shirley Banks i Bristol, i oktober 1987, kidnappingsforsøket på Julia Holman dagen før, og voldtekt av en kvinne i Reading i 1986.

I 1991 skrev Cannan et brev til en lokalavis der han nektet å ha tatt del i Suzy Lamplughs forsvinning. Hun ble offisielt erklært død i 1994. I 2002 benektet han igjen å ha drept Lamplugh og klaget over at fengselet hadde holdt tilbake brev han hadde prøvd å sende til aviser.

Les også: (+) Dag (64) var i godt humør og koste seg på restaurant i Strømstad. Det var siste gang noen så ham

Politiavhør funnet i søpla

Jim Dickie, en tidligere etterforsker i Met Police, bekreftet i 2018 overfor BBC at Cannan var i Fulham den dagen Lumplugh forsvant, og at Cannan er den hovedmistenkte.

I november 2018 hadde The Sun den sensasjonelle nyheten at en haug med VHS-kassetter med politiets avhør av John Cannan var funnet i en søppelcontainer på en eiendom tidligere eid av Cannans mor. Dette var totalt 18 timer med avhør.

LETER ETTER SUZY: Politi har forseglet et område i 2019 i Pershore, England, i forbindelse med nye spor etter Suzy Lamplughs forsvinning i 1986.
LETER ETTER SUZY: Politi har forseglet et område i 2019 i Pershore, England, i forbindelse med nye spor etter Suzy Lamplughs forsvinning i 1986. Foto: Christopher Furlong/Getty

I løpet av avhøret tilstår Cannen på generell basis at han har begått kriminelle handlinger, og at det finnes en eller to ting han «ikke engang er tatt for».

Opptakene viser også at Cannan spør etter en kam så han kan få ordnet håret sitt.

Kassettene var markert med navnet John Cannan, datert til tiden da Met-politiet gjenåpnet Lamplugh-saken i 2000, ifølge The Sun.

I et videointervju han gjorde med et datingbyrået Suitor Dating Agency før han ble drapsmann, sier en dress- og slipskledd Cannan at han søker en kvinne som er «medgjørlig, naturlig og avslappet».

Cannan sier også i videoen at han beundret frihetskjemper og pasifist Mahatma Gandhi, filosof Bertrand Russel og Prince Charles.

Cannan soner i dag fortsatt.

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2021, og sist oppdatert 29/03 2021.

Les også