Fengslende ordspill

Morder til leie

Nettsiden skulle være morsom, adressen et artig ordspill. Men Wendy Wein (51) skjønte ikke spøken og la inn bestilling på ett stykk leiemorder.

<b>PEK OG KLIKK:</b> Høy etisk standard og smittetrygghet: Rent-A-Hitman tilbyr effektive løsninger for folk som ønsker noe å flire av. Men overraskende mange har gått i fella.
PEK OG KLIKK: Høy etisk standard og smittetrygghet: Rent-A-Hitman tilbyr effektive løsninger for folk som ønsker noe å flire av. Men overraskende mange har gått i fella. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert

Eksmannen var årsaken til alle problemer, tenkte angivelig Wendy Wein (51). Løsningen måtte da kunne finnes på Internett?

5000 dollar

Wendy Wein navigerte seg frem til nettstedet rentahitman.com. Her la hun inn en forespørsel om en hitman − leiemorder − var tilgjengelig.

Hun ville gjerne møte ham på en parkeringsplass i South Rockwood i den amerikanske delstaten Michigan. Og en mann ventet ganske riktig på parkeringsplassen da Wendy Wein ankom en julidag i år.

Ifølge politirapporten, gjengitt i flere amerikanske aviser, fikk mannen tilbud om reisepenger og forskudd på 5000 dollar for å ta livet av eksmannen hennes.

Forsøk på å være morsom

Og så bar det rett i fengsel. For mannen hun møtte var politimann. Mannen bak nettsiden rentahitman.com hadde varslet Michigan State Police.

<b>DOMMER:</b> Michael C. Brown ved 1. rettsdistrikt i delstaten Michigan får jobben med å vurdere om Wendy Wein kan dømmes for forberedelser til drap etter å ha misforstått en tulleside på Internett.
DOMMER: Michael C. Brown ved 1. rettsdistrikt i delstaten Michigan får jobben med å vurdere om Wendy Wein kan dømmes for forberedelser til drap etter å ha misforstått en tulleside på Internett. Foto: Michigan courts

Om du synes historien høres vill ut: Vi Menn har sjekket. Wendy Wein står vitterlig tiltalt i retten i Michigan for planlegging av drap og bruk av datakriminalitet for å ha brukt en computer for å begå en straffbar handling som kan medføre mer enn 20 års fengsel. Neste rettsmøte i saken er 16. desember, og da skal ventelig dommer Michael C. Brown ta saken opp til doms.

Og alt dette på grunn av et mislykket forsøk fra en IT-konsulent på å være morsom.

Pensjonistrabatt

For 15 år siden skulle Robert Innes lage en nettside for sitt lille firma. Hjemme i utkanten av San Francisco forsøkte han å klekke ut en smart måte å få tak i kunder han kunne hjelpe til å få flere treff på deres hjemmesider.

Et treff eller klikk heter «hit» på engelsk. Og Innes skulle hjelpe til å skaffe «hits». Da var det riktig skøyeraktig å kalle seg «hitman». Og siden han kunne leies inn, kunne han kalle hjemme­siden sin «rentahitman».

− Jeg syntes ordspillet var bra, sier Innes til det tyske nyhets­magasinet Der Spiegel.

Innes har ikke besvart Vi Menns henvendelser.

<b>TILTALT:</b> Wendy Wein ville ha hjelp til å fjerne eksmannen, ifølge politiet.
TILTALT: Wendy Wein ville ha hjelp til å fjerne eksmannen, ifølge politiet. Foto: Monroe County Jail

Si fra til politiet

Morsomheten viste seg snart å være mislykket. Det kom ingen kunder, men en kriminell som misforsto, tok kontakt. Etter hvert ble det flere som ville engasjere leiemordere til å kvitte seg med koner, ektemenn, slektninger, lærere og presidenter.

Robert Innes bestemte seg for to ting: Han ville gjøre siden til en ren parodi. Og om det kom tilsynelatende seriøse forespørsler om leiemordere, ville han si ifra til politiet.

140 seriøse forespørsler

Går du på nettet, finner du siden der pensjonister tilbys rabatter, der kunder «forteller» hvor fornøyde de er, og forsikring om at leiemorderne har iverksatt tiltak mot koronasmitte. Her står også at Rent-A-Hitman samarbeider med 17 985 utekontorer.

− Det er antallet politidistrikter i USA i 2016, forklarer Innes overfor Der Spiegel.

Ifølge nyhetsmagasinet har Innes mottatt flere enn 140 forespørsler han anser som alvorlig ment. I minst to tilfeller er folk dømt for å ha planlagt drap.

Feil suksess

I dag jobber Robert Innes med å lete etter hull i datanettverk som kan utnyttes av kriminelle. Hjelp til markedsføring på nett sluttet han å selge. Men om rent­a­hitman.com ble en forretnings­messig fiasko, har nettsiden blitt vellykket på et annet vis:

For hvert liv han har reddet gjennom å varsle politiet om folk med drapsplaner, noterer Robert Innes seg for en suksess, ifølge Der Spiegel.

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2020, og sist oppdatert 11/02 2021.

Les også