BODDE med de døde I FIRE DØGN

Etterforskerne som ankom åstedet i det rolige villastrøket, beskrev det som «et slakterhus»

I fire døgn bodde den unge artisten (20) blant lik i den store villaen – som om ingenting skulle ha skjedd. Fire mennesker måtte bøte med livet da han realiserte sine fantasier. Blant dem; en unge jente som hadde avvist hans tilnærmelser.

<b>ÅSTEDET:</b> Et omfattende åsted vitnet om målrettede likvideringer. Fire mennesker ble funnet døde i denne villaen. Gjerningsmannen hadde levd blant likene i flere dager før han stakk av.
ÅSTEDET: Et omfattende åsted vitnet om målrettede likvideringer. Fire mennesker ble funnet døde i denne villaen. Gjerningsmannen hadde levd blant likene i flere dager før han stakk av. Foto: NTB/AP Photo/Richmond Times-Dispatch, Alexa Welch Edlund
Sist oppdatert

Etterforskerne som ankom åstedet i det rolige villastrøket, beskrev det som «et slakterhus».

De ille tilredte likene av to tenåringsjenter og en middelaldrende mann og kvinne bar preg av å ha ligget noen dager. Ofrene var blitt slått i hjel med en hammer og en øks. De tre kvinnene måtte ha blitt drept mens de sov, ettersom det ikke var tegn til kamp, resonnerte etterforskerne. Måten mannen var blitt drept på, utelukket en familietragedie med påfølgende selvdrap.

En drapsmann gikk løs blant normalt ubekymrede innbyggere i den idylliske småbyen Farmville i Virginia, med sine drøyt åtte tusen innbyggere.

Festival

Høstløvet var enda noen uker unna å dale fra trærne som omkranser Virginias grønne enger denne septemberdagen i 2009. 16 år gamle Emma Niederbrock hadde ikke øye for hverken natur, høstlys eller småbyidyll.

Ifølge venner og familie hadde hun over flere år utviklet en sterk dragning mot det okkulte og mot mørke temaer. Oftere og oftere hadde hun lukket seg inn på rommet sitt der hun dyrket interessen for en musikksjanger kalt «horrorcore». Sjangeren er av det dystopiske slaget og er en avart av rap og hip-hop der mentale lidelser, brutale drap og lemlesting av lik er gjennomgangstemaer.

Via et internettforum hadde hun kommet i kontakt med likesinnede. Blant dem var artisten Richard Samuel McCroskey (20) fra California som opererte under kunstnernavnet «Syko Sam».

Han og Emma skal ha hatt en online-­flørt gående i flere måneder. Den gjensidige interessen var blitt så sterk at 16 år gamle Emma ba om å få dra på en horrorcore-festival sammen med Richard McCroskey. En annen kvinne Emma hadde blitt kjent med gjennom det samme online-samfunnet skulle også bli med.

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

<b>OFRENE:</b> Det fraseparerte ekteparet Mark og Debra Niederbrock, deres datter Emma (nederst til høyre) og datterens venninne Melanie Wells ble alle drept av en artist som rappet om bestialske drap i sine sangtekster.
OFRENE: Det fraseparerte ekteparet Mark og Debra Niederbrock, deres datter Emma (nederst til høyre) og datterens venninne Melanie Wells ble alle drept av en artist som rappet om bestialske drap i sine sangtekster. Foto: Facebook

Overnatte

Emmas fraseparerte foreldre, Mark Niederbrock (50) og Debra Kelley (53), hadde vært i sterk tvil.

− Mark og Debra ønsket ikke motarbeide datterens interesser, og besluttet å si ja til hennes ønske om å dra på festivalen. Men under trygge rammer, uttalte et familiemedlem i et senere intervju med NBC.

Mark og Debra besluttet derfor at de skulle kjøre datteren, Richard McCroskey og datterens nye venninne Melanie Wells (18) til festivalen, og plukke dem opp når den var ferdig. De sa også ja til at Emmas to nye venner kunne få overnatte i familiens hus.

Forsøket på å komme datteren i møte skulle vise seg å bli skjebne­svangert.

<b>BLYG OG ROLIG:</b> Den blyge unggutten Richard McCrouskey fant ny selvtillit som artisten «Syko Sam». Han taklet dårlig å bli avvist av sin nye flørt. Det kostet fire mennesker livet.
BLYG OG ROLIG: Den blyge unggutten Richard McCrouskey fant ny selvtillit som artisten «Syko Sam». Han taklet dårlig å bli avvist av sin nye flørt. Det kostet fire mennesker livet. Foto: Myspace

Flørtet med andre

Stoppet i offerets bil

Ikke bare greide Richard McCroskey å snakke seg ut av en pågripelse på drapsstedet.

Da politiet første gang kom til åstedet i Emma Niederbrock hus, lot tjenestemennene seg avlede av en påstand fra Richard McCroskeyh om at ofrene hans var på kino.

Etterpå stakk han av i drapsofferet Marks bil. På veien til flyplassen ble han stoppet i en rutinekontroll av politiet. Heller ikke denne gangen fattet politiet mistanke, og lot ham kjøre videre. Dagen etter ble han likevel pågrepet.

Artisten Richard McCroskey, som til vanlig jobbet som grafisk designer, hadde blitt mobbet under oppveksten. Som horrorcore-artisten «Syko Sam» hadde han fått ny selvtillit. Men i virkeligheten var han fortsatt den rake motsetningen av sitt artist-alter ego. Ifølge folk som kjente ham, var han fortsatt en underdanig harmløs og mild type.

− Han fantes ikke voldelig. Han var den snilleste og roligste personen man kan tenke seg, uttalte hans søster Sarah McCroskey i et senere intervju med NBC.

Da Emma omsider møtte «Syko Sam» i egen person på festivaldagen, kjølnet følelsene hun hadde hatt for artisten på internettforumet. Overfor venner fortalte 16-åringen at hun ikke hadde noen romantisk interesse for ham. På festivalen skal hun isteden ha flørtet og sendt tekstmeldinger med andre gutter.

Det falt Richard «Syko Sam» McCroskey tungt for brystet.

Flere hadde lagt merke til at kvelden som startet gemyttlig de to imellom, hadde endt med at Richard McCroskey hadde virket oppbrakt og irritert. De tre dro allikevel hjem sammen med Emmas foreldre Mark og Debra for å overnatte i Emmas familiehjem.

Etterpå dro Emmas far Mark hjem til sin egen leilighet. Men han var bekymret for datteren og sin fraseparerte kone.

Les også: Én detalj ved den lille jenta fikk servitøren til å reagere

<b>UNG OG DYSTER:</b> Emma Niederbrock (16) hadde utover i tenårene utviklet en sterk fascinasjon for det okkulte. Det skulle lede til hennes død.
UNG OG DYSTER: Emma Niederbrock (16) hadde utover i tenårene utviklet en sterk fascinasjon for det okkulte. Det skulle lede til hennes død. Foto: Facebook

Behersket

15. september, tre dager etter festivalen, hadde han ennå ikke hørt noe fra datteren. Derfor dro han ut til eiendommen for å sjekke. Mark Niederbrock kom ikke tilbake.

Bekymrede familiemedlemmer kontaktet politiet, som dro ut til eiendommen. Politifolkene ble møtt av Richard McCroskey, som kunne fortelle at de andre hadde dratt på kino. Politibetjentene godtok forklaringen og forlot stedet.

− Oppførselen hans var rolig og behersket, og det var ingenting som tydet på at han skjulte noe, uttalte en talsperson for påtalemyndigheten i Virginia senere.

Klikk krim: Les flere krimsaker fra Vi Menn og Klikk.no her

<b>DØDSMASKEN:</b> Richard Syko Sam McCrouskey hadde sans for det okkulte, og lagde angivelig denne masken så den skulle forestille menneskehud.
DØDSMASKEN: Richard Syko Sam McCrouskey hadde sans for det okkulte, og lagde angivelig denne masken så den skulle forestille menneskehud. Foto: Myspace

Avvisning

Dagen etter dro politiet tilbake på nytt. Denne gangen tok de seg inn i huset. Der fant de likene av Mark, Debra, Emma, samt Emmas nye venninne Melissa. Richard McCroskey var som sunket i jorden. Han ble raskt politiets hovedmistenkte for drapene. 18. september 2009 ble han pågrepet på flyplassen i Richmond mens han ventet på flyet hjem til California.

I begynnelsen nektet han for å ha noe med drapene å gjøre. Etter hvert valgte han å samarbeide med politiet.

− Han uttalte i avhør at drapene kom som en følge av at han hadde blitt avvist av Emma, sier professor og ekspert på serie­mordere, Katherine Ramsland, til Vi Menn.

Les også: (+) Stig studerte juss og hadde gode fremtidsutsikter. Ingen kunne ane at han skulle bli Nordens mest ettersøkte mann

<b>ÅSTEDSBLOMSTER:</b> Den fredfulle småbyen Farmville i Virginia ble rystet av de fire drapene, begått i det rolige villastrøket.
ÅSTEDSBLOMSTER: Den fredfulle småbyen Farmville i Virginia ble rystet av de fire drapene, begått i det rolige villastrøket. Foto: NTB/AP Photo/Richmond Times-Dispatch, P. Kevin Morley

Besettelse

Etter drapene på de tre kvinnene ble Richard McCroskey værende i huset sammen med likene i flere dager. Da Emmas far Mark kom for å undersøke, angrep og drepte han også ham. Rykter ville ha det til at Richard «Syko Sam» McCroskey utførte drapene for å få anerkjennelse som horrorcore-artist, og at drapene var del av et ritual.

Seriemorder-ekspert Katherine Ramsland sier til Vi Menn at hun ikke er så sikker på at gjerningsmannens fascinasjon for horrorcore eller det okkulte har noen sammenheng med drapene.

− I tekstene sine beskriver han drap gjennom tekststrofer som «I've killed many people and I kill them real slow. It's the best feeling, watching their last breath. Stabbing and stabbing till there's nothing left» (Jeg har drept mange mennesker og jeg dreper dem langsomt. Det er den beste følelsen, å se deres siste åndedrag. Stikke og stikke til det ikke er noe igjen). Så utfører han det samme i virkeligheten. Er det ingen sammenheng?

− Jo, sangtekstene hans røper en besettelse for drap, sier Ramsland.

− Men mange unge mennesker kan føle en dragning mot det okkulte eller for eksempel mot bestialske drap i filmer og lignende, uten at de nødvendigvis har noe ønske om å sette det ut i livet. Gjerningsmannens egne forklaringer gir meg grunn til å tro at han drepte Emma for å straffe henne for avvisningen, og at det er her motivet ligger. Så drepte han de andre for å kvitte seg med potensielle vitner mens han forsøkte å tenke ut en plan. Han forklarte da også i avhør at han drepte de tre andre simpelthen fordi de var på feil sted til feil tid, sier Ramsland.

Les også: (+) Barnepiken Cindy (18) hadde fått nok. På årets siste dag la hun en djevelsk plan

<b>EKSPERT:</b> Katherine Ramsland er amerikansk professor og ekspert på psyken til seriedrapsmenn.
EKSPERT: Katherine Ramsland er amerikansk professor og ekspert på psyken til seriedrapsmenn. Foto: MediaNews Group/Reading Eagle/Getty Images

Inngikk avtale

Richard McCroskey inngikk en avtale med påtalemyndigheten der han avsto fra full rettssak i bytte mot å akseptere livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse. Aktoratet varslet at påstand om dødsstraff ville bli lagt ned ved en full rettsak.

− Fordi det ikke var noen rettssak her, må vi for en stor del legge til grunn gjerningsmannens beskrivelse av motivet i avhør. Men for meg virker hans fremstilling som den mest sannsynlige. Det at han oppholdt seg med likene i flere dager mens han forsøkte å rydde opp i åstedet, har ikke nødvendigvis noen kobling til hans fascinasjon for det okkulte, mener Ramsland.

− Det godt tenkes at det okkulte hadde blitt et sted hvor han kunne kjenne tilhørighet og føle seg som en større person. Men til det motsatte er bevist er hans opptreden i mine øyne først og fremst uttrykk for en villfaren ung mann som begikk drap i affekt og rotet seg opp i et uføre han ikke visste hvordan han skulle komme seg ut av, sier Katherine Ramsland til Vi Menn.

<b>ENDESTASJON:</b> Richard McCroskey slapp en omfattende rettssak med dødsstraff som mulig utgang, ved å godta en straff på livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for fire drap.
ENDESTASJON: Richard McCroskey slapp en omfattende rettssak med dødsstraff som mulig utgang, ved å godta en straff på livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for fire drap. Foto: NTB/AP Photo/Steve Helber

Ingen sammenheng

En annen rapper innen horrorcore-miljøet, Andres Shim, tok i en uttalelse gjengitt av NBC avstand fra drapene, og heller ikke han mente at drapene hadde noe med horrorcore-musikken å gjøre:

− Selv om vi synger om brutale drap, er vi ikke voldelige personer. Richard McCroskey er den siste personen jeg kunne trodd skulle stå bak noe slik.

Ydmyket

I likhet med de norske «satanistene» som ble koblet til flere voldsomme dødsfall i Oslo-­området på 1990-tallet, oppsto raskt rykter om at drapene «Syko Sam» begikk var ledd i okkulte ritualer.

Men som for de norske satanistene hadde drapene mer trivielle forklaringer.

− Richard McCroskey hadde en oppvekst preget av mobbing og avvisning og ble beskrevet som en person med tilpasningsvansker og som følte seg utstøtt, sier Katherine Ramsland, som har vært ekspertvitne under flere større drapssaker i USA.

− Avvisningen fra Emma, som han så på som sin kjæreste, må han ha opplevd som en stor ydmykelse. I forlengelsen av det kan han ha følt at håpet om det livet han hadde sett for seg med henne, ble tatt fra ham. I det han forsto at hun ikke ønsket det samme som han. ble et raseri utløst hos ham, mener den erfarne rettspsykiateren.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2022

Denne saken ble første gang publisert 21/04 2022, og sist oppdatert 12/10 2022.

Les også