Irriterende barn på reise

SAS: - Vi har hatt kvinner som har skiftet bæsjebleier på matbrettene

Slik terger du på deg hele flyet.

NEI TAKK! Barn som sparker i setet ditt på flyet synes folk flest er irriterende oppførsel som virkelig kan ødelegge flyreisen.
NEI TAKK! Barn som sparker i setet ditt på flyet synes folk flest er irriterende oppførsel som virkelig kan ødelegge flyreisen. Foto: Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

Endelig ferie. Dette har du gledet deg til lenge, men dessverre blir den kortvarig når du innser hvem du skal dele fly med.

Det er mange som deler samme erfaring, og det er få steder hvor folk har så kort lunte og er så lite tålmodige mot andres barn som på et fly.

- Mange blir både stresset og engstelig av å fly, noe som igjen fører til økt irritasjon dersom du opplever mye støy eller sjenerende oppførsel, forteller pressekontakt for Apollo, Helen Begby.

Går begge veier

Hun skjønner at folk kan bli irritert over andres oppførsel, men mener også at det er viktig å vise litt hensyn begge veier. Barn på reiser er gjerne veldig spente, og har mer energi enn vanlig og da er det ikke alltid like lett å sitte stille hele tiden.

- For familier som ikke er vant til å fly kan det være veldig lurt å si ifra til kabinansatte før man drar. Det er mye hjelp å få fra de, påpeker hun.

Debatt: Hvordan er det egentlig å fly med småbarn?

Sysselsett barna

Ved å ta med ting på flyet som sysselsetter barna unngås unødvendige situasjoner som kan skape irritasjon for andre reisende.

- Ta med tegneblyanter, leker, eller et engangskamera som de kan få knipse litt med på flyet, sier Begby.

Det kan nok være for mye å be om dersom du ønsker en avgang uten barn, men Begby har noen gode råd også her.

- Du bør i alle fall unngå å reise midt i skoleferiene, det sier seg selv. Ellers er det også enkelte avganger som er bedre enn andre, for eksempel lørdag formiddag, sier hun.

Også på flyplassen er det regler som må overholdes, og det kan være lurt å planlegge på forhånd når man som familie skal på et så hektisk sted. Og pressetalskvinne på Oslo Lufthavn Gardemoen, Sofie Bruun mener det er noen enkle, men viktige tommelfingerregler som bør følges.

Dette irriterer mest på reise:

  • Barn som sparker i setet ditt
  • Barn som slår på koffertene og er i veien ved bagasjebeltene.
  • Løper i midtgangen på flyet
  • Er unødvendig høylytte på fly, tog eller buss
  • Kaster ting på hverandre
  • Foreldre som skifter bæsjebleie på fly

- Ta aldri med deg sultne barn til innsjekk, sier Bruun, som snakker av erfaring.

Forberedelser er nøkkelen

Barn med lavt blodsukker blir sutrete og i dårlig humør. Bruun forteller at hun alltid har havrekjeks i vesken når hun reiser med sine egne barn.

- Forberedelser generelt er essensielt. Snakk med barna på forhånd og forklar hva som skal skje, og hva som forventes av dem på flyplassen, sier hun.

Også tidsbruk bør stå i fokus, minimum to timer før avgang anbefales fra Oslo Lufthavn. Det finnes en liten lekeplass hvor det står et lite fly både ved innlands- og utlandsflyvning.

- Både foreldre og barn får en mye hyggeligere reise dersom de får herje litt og få ut energi før de skal ombord i flyet, sier Bruun.

Best oppførsel uten foreldrene

Flyselskapet SAS har over 90 000 barn som reiser alene hvert eneste år, men de barna skaper sjelden problemer.

De aller fleste klager vi får er på barn som reiser sammen med foreldrene sine, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Men han understreker at det er svært få klager knyttet til barnas oppførsel på flyet. Selv om det finnes unntak.

Debatt: Kan jeg lyve på alderen og fly gratis med barnet selv om han er over to år?

Sparking i setet

- Det skjer noen ganger at passasjerer klager på barn som sparker i setet de sitter i, eller barn som løper i midtgangen, og det er jo ikke greit. Dersom foreldrene ikke bryr seg om at barnet er urolig bør man si ifra til kabinansatte som kan hjelpe til, forklarer Johansen.

Sikkerheten på et fly er viktig og Johansen påpeker at det er foreldrenes ansvar å forklare barna om reglene som gjelder. Også han legger vekt på god planlegging og effekten av å aktivisere barna på reisen, enten med spill, tegning eller film. Og kanskje passe litt på inntaket av søtsaker.

- Barna bør ikke være sultne, men det er heller ikke nødvendig med masse sukker før en flyvning, det kan heller ha en motsatt effekt, sier han

Lyd absorberes på flyet

Johansen mener man bør ta hensyn til barnas alder, og at for eksempel babyer som gråter ikke alltid er så lett å gjøre noe med. Og selv om mange kanskje ikke tror det, er ikke flyet det verste stedet for litt barnegråt, så lenge du ikke sitter rett ved siden av.

- En kabin absorberer lyd veldig godt, slik at lyd ikke sprer seg på samme måten, sier han.

Og for foreldre som ammer har han et godt råd.

Bleieskift på matbrettene

- Dersom det lar seg gjøre er det lurt å vente med ammingen til du kommer om bord. Det roer barnet, og kan lette litt på trykket når flyet letter, forteller han.

- Og hva med å skifte bleier på barna i flysetet?

- Nei, det er ikke greit. Vi har til og med hatt kvinner som har skiftet bæsjebleier på matbrettene. Det finnes fasiliteter på toalettene til den slags, og kabinpersonalet hjelper til så godt de kan dersom det er behov, sier Johansen.

Farlig å leke ved rullebåndene

Også når man lander på ønskede destinasjon kan det oppstå situasjoner.

- Det er mange reisende som synes det er fryktelig irriterende dersom barna løper rundt bagasjebåndene og plukker på koffertene. Hva er deres holdning til det?

- Foreldre må være klar over at det kan være farlig for barna som lett kan hekte seg fast i rullebåndet, eller klemme fingrene sine. Det samme gjelder både rulletrapper, og heiser, sier Sofie Bruun.

Bruuns tips er å snakke med barna om reglene som gjelder for hele reisen før man drar, da går det gjerne lettere for hele familien. Og medpassasjerene.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Slik unngår du bortskjemte barn

Unngå syke barn på reisen

Her er huskelistene dine

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også