barn på tur i tyrkia=

VANNSPORT: Hele familien Bruserud i Middelhavet. © Glefs

Sjette og siste episode av "Barn på tur" følger familien Bruserud fra Jessheim til Manavgat i Tyrkia.

Mye var planlagt på forhånd - som utflukt til gresk tempel, båttur på Middelhavet og sprutende moro i splash-hotellets badeland - men Wilhelms hendelige uhell sto definitivt ikke i manus.

Sendt til røntgen

- Først falt han ned fra et lekeapparat. Det gjorde vondt i foten, men vi kontaktet ikke lege før gutten slo seg hardt på samme sted mens han var i vannsklia, forteller pappa Petter Bruserud.

- Legen var i tvil om foten var brukket eller bare forstuet. Derfor sendte han oss i ambulanse til et privatsykehus i Manavgat. Røntgenbildet viste heldigvis bare en bruskskade, altså en kraftig forstuelse. De bandasjerte foten og ba Wilhelm ta det med ro.

Les også: 8000 norske barn til lege under ferieturen

barn på tur i tyrkia=

PASIENTEN: Tre ganger i Syden har Wilhelm (11) hatt nytte av reiseforsikring. © Glefs

Diskret sjekk på telefon

Søsknene Marie (13) og Wilhelm har vært i utlandet henholdsvis 19 og 17 ganger. Alltid på charterferie, og alltid med reiseforsikringen i orden.

- Før legen sendte oss til sykehuset i Manavgat, sjekket han forsikringspapirene våre. Og før sykehuset undersøkte Wilhelm, tok de en diskret telefon til forsikringsselskapenes alarmsentral i København, for å få bekreftet gyldigheten av forsikringen. De nevnte ikke dette for oss, men vi skjønte hva de ringte om, opplyser Bruserud.

barn på tur i tyrkia=

FORSTUET HÅNDA: Da Marie var på Kypros, måtte hun til lege og bli bandasjert. © Glefs

Bra standard

- Og vi fikk kjempebehandling. Standarden på private sykehus i Syden er generelt veldig bra. Offentlige sykehus kan derimot være så som så, påpeker den reisevante tobarnsfaren.

- Hvis uhellet er ute, er det derfor lurt å kontakte en privatlege som hotellet eller turoperatøren har inngått avtale med. Slik informasjon bør finnes i hotellresepsjonen og i turoperatørens infomateriell. Resepsjon og turoperatør vil være behjelpelig med å kontakte lege, tipser Bruserud.

barn på tur i tyrkia=

REISEGLAD FAMILIE: Pappa Petter og mamma Jeanette har tatt med barna nærmere 20 ganger på charterferie. © Glefs

Knall og fall

Han mener det er ren gambling å dra på sydenferie uten reiseforsikring.

- Også tidligere har forsikringen vært god å ha. På Rhodos, mens Wilhelm var liten, fikk han en kraftig allergisk reaksjon etter et nattlig moskitostikk. Og under en ferie på Kypros havnet både sønn og datter på sykehus, forteller pappa.

- Wilhelm måtte sy tre sting i et øyenbryn etter å ha hoppet i en sofa og truffet treverket i et armlen. Marie forstuet den ene hånden etter å ha blitt tråkket på under en turistaktivitet om kvelden. Hun hovnet opp så kraftig at vi ble nødt til å dra på røntgen.

Tillit til helsevesenet

Petter Bruserud blir nesten overrasket når han må lirke disse ferieuhellene fram fra hukommelsen. For generelt har familien bare hyggelige sydenminner.

- En årsak til at vi fortsetter å reise, er den tilliten vi har til det private helsevesenet på slike charterdestinasjoner. De legene man møter på Kypros, er gjerne utdannet i Tyskland og holder minst like høyt nivå som norske leger, mener Bruserud.

- Og på sykehuset i Manavgat hadde de ansatt en norsktalende tyrker som tolk for skandinaviske turister.

Fortsatt like reiseglad

Helt siden barna var svært små, har det vært viktig for Petter og Jeanette Bruserud å ta dem med til fjerne land.

- Barna lærer så mye av å oppleve forskjellige kulturer, mennesker og klimatyper. De lærer at ting ikke nødvendigvis alltid er som de er vant til fra Norge. Både på godt og på vondt.

Les også:

8 myter om vaksiner

Tips for reiser med barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!