Julens sparetips

På denne måten gjør du julen billigere

Familiens beste sparetips, som ikke går ut over julekosen.

JULEHYGGE: Julefeiring er ikke billig, men er du flink til å planlegge kan du spare mye uten å la det gå ut over kosen.
JULEHYGGE: Julefeiring er ikke billig, men er du flink til å planlegge kan du spare mye uten å la det gå ut over kosen. Foto: Colorbox
Sist oppdatert

Julen kommer hvert år, til samme tid. Allikevel kan den føles som kastet på oss, og for mange preges desember av stress og mas. Også lommeboken får seg som regel en ubehagelig overraskelse.

- Det er mange som panikkhandler før jul, og det gjør at julehandelen ender opp med å bli både dyr og uoversiktlig. Planlegging er derfor stikkordet, mener forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Lag budsjett

Føler du ofte at du mister kontrollen, anbefaler Sandmæl at du begynner allerede nå med å planlegge julens utgifter.

- Selv om det høres kjedelig ut kan det være lurt med et julebudsjett. Sett av hvor mye du kan bruke på julekosen, så får du bedre oversikt, sier hun til Foreldre & Barn.

- I mange nettbanker finnes det også en tjeneste som automatisk sorterer alle transaksjonene dine og gjør det enklere for deg å se hva du bruker penger på. Drar du for eksempel kortet i en matbutikk, legger kostnadene seg under posten "mat". Du vil da få et diagram som viser hvor mye penger som er brukt på hva, fortsetter hun.

Det er store forskjeller på hvor mye vi bruker på julegaver. I vårt forum Barn i magen deler forumbrukerne sine budsjettplaner for julen:

"Jeg bruker ca 2000,- per barn (har to barn) og ca 400,- per tantebarn (har to stk)", forteller en mor i forumet.

Bruker mer enn vi ønsker

VÆR BEVISST: Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim anbefaler deg å begynne tidlig med juleplanleggingen.
VÆR BEVISST: Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim anbefaler deg å begynne tidlig med juleplanleggingen. Foto: TV3

Selv om de fleste er innstilt på et høyere pengeforbruk i desember enn i resten av året, er det mange som føler at julefeiringen blir ute av kontroll.

- Undersøkelser viser at omtrent halvparten av oss ender opp med å bruke mer penger på julegaver enn vi hadde tenkt, forteller siviløkonom, Hallgeir Kvadsheim, blant annet kjent fra Luksusfellen på TV3.

Han tror også at planlegging er viktig for de som føler de mister oversikten over julehandlingen. Men også et bevisst forhold til hva og hvor man handler er essensielt.

- Har man ingen plan for julegaveinnkjøpene blir det fort dyrere enn man hadde tenkt. Begynn tidlig, og vær bevisst. Bruk litt tid på å sammenligne priser i ulike butikker. Det er ingen vits i å kjøpe en vare til en høyere pris enn man må, forteller han.

Gjør nettkupp

Velger man å traske seg gjennom et kjøpesenter for å få unna alle julegavene, kan man ende opp med å betale mye mer enn man trenger, mener Kvadsheim.

- Veldig mange varer kan man spare mye penger på ved å kjøpe over nett istedenfor i en lokal butikk. For eksempel CD-er, bøker og spill er varer som kan lønne seg å kjøpe på nett, forteller han til Foreldre & Barn.

Bruk derfor tid på å sjekke priser i ulike nettbutikker og på lokale butikker, og finn den beste prisen.

- Det finnes også flere prissammenlignings-nettsider som hjelper deg med å finne beste pris på en vare. Prøv for eksempel prisjakt.no og kelkoo.no. Husk bare å være tidlig ute hvis du handler på nett. Det kan ta tid å få varen, spesielt før jul, råder siviløkonomen.

Gi bort tid

I alt gavestresset blir vi ofte opptatt av pris og prestisje på gavene vi gir. Men er det egentlig nødvendig? I dag kan tid være en like verdifull gave som penger for veldig mange, mener Sandmæl.

Familiens beste sparetips

- Begynn så tidlig som mulig. Kjøp gjerne julegaver hele året.

- I januar og februar er det mye salg. Gjør julegaveinnkjøp for neste år allerede da.

- Planlegg handlingen. Lag en liste over hva dere skal kjøpe til hvem, så blir det ikke så mye impulshandling.

- Sett opp et budsjett over hvor mye dere skal bruke.

- Sjekk om nettbanken du bruker har en budsjettløsning hvor du enkelt kan se hvor mye penger du har brukt på hva.

- Handle inn stort når det gjelder mat. Mange små turer til butikken blir ofte dyrere.

- Kjøp gjerne gaver på nett. Der får du ofte den nøyaktig samme varen til en billigere penge. Bruk prissammenlignings-nettsider som prisjakt.no og kelkoo.no for å finne beste pris.

- Gjør en avtale med tanter og onkler om makspris på gavene til barna. Da blir det ingen konkurranse om hvem som gir de beste gavene.

- Tid er for veldig mange like verdifullt som penger. Gi derfor opplevelser eller tjenester, som for eksempel et klippekort på barnevakt eller gavekort på kinobilletter.

- Reis til Sverige på juleshopping, hvis du bor i nærheten. Der er det mye å spare på mat og alkohol, men også på julegaver, spesielt barneklær og -utstyr.

- Sammenlign priser på julematen i de ulike matvarekjedene. Det kan være mye å spare på å være prisbevisst.

- Lag rimelige gaver i form av å sette personlige bilder på kopper, kalendere og grytekluter. Det finnes mange nettsider som tilbyr dette til en billig penge. Perfekte gaver til besteforeldre.

- Ikke overdriv når det gjelder gavene til barna. De bryr seg lite om prislappen.

(Kilde: Silje Sandmæl, DNB og Hallgeir Kvadsheim, Luksusfellen på TV3)

- Tid er luksus for mange, så det å gi en opplevelse, eller en gave med en avtale om å gjøre noe sammen er veldig hyggelig. Kjøp for eksempel kino- eller teaterbilletter, planlegg en skitur sammen, eller en tur i marka med teltovernatting, foreslår hun.

Kvadsheim er også enig i at tid kan være en vel så populær gave.

- Et klippekort på barnevakt kan være veldig verdifullt for småbarnsforeldre, og mann og kone kan gi hverandre fine opplevelser, for eksempel i form av at den ene gir bort et "gavekort" på to, romantiske fire-retters middager hjemme i løpet av det neste halvåret, foreslår han.

Begrens barns gaver

Det er ofte barna som er den største utgiftsposter når det gjelder gaver til jul. Foreldrene vil selvsagt gi barna det de kan og ender ofte opp med å slå på stortromma. Men egentlig er det liten grunn for å gjøre det, mener Sandmæl. Dessuten er det bra å lære barna god gavekultur.

- Ofte måler vi gavene ut fra prislappen. Men, trenger man egentlig det? Små barn aner ikke om gaven du kjøper koster 50 eller 1000 kroner. Så finner du noe fint som ikke koster så mye, så holder det. Det kan også være greit å begrense gavedrysset. Mange barnefamilier klarer ikke å åpne alle gavene på julaften engang, forteller hun.

Ønsker man å gi en nyttig gave, kan pengegaver til de minste være en god idé.

- Sett inn penger på barnets konto slik at barnet selv kan spare til noe det ønsker seg, eller la pengene bli på kontoen og spar det til den dagen boligdrømmen skal realiseres. Det finnes flere skreddersydde produkter som gjør at pengene kun går til barnas boligkjøp, sier Sandmæl.

Avtal pris

Er du redd for at nevøer eller nieser skal få en billigere gave av deg enn det dine barn får av sine onkler og tanter? Dette er ingen ukjent problemstilling i julen.

- Mange føler at det blir sammenligning mellom hvilke tanter og onkler som gir de fineste gavene, spesielt når barna blir litt eldre. Da kan det vært nyttig at foreldrene snakker sammen og lager en makspris for gavene til barna i familien, anbefaler Kvadsheim.

Reis til Sverige

Det er ikke bare gavene som gjør et stort innhugg i familieøkonomien i desember. Også julemat og godt drikke tar sin del av kaka.

- Planlegging er også viktig her. Handle stort, slik at det ikke blir litt handling her og der, noe som gjør at du mister oversikten. Velg også butikker bevisst. Velg faghandler til kvalitetsvarene, som kjøtt og ost, og bruk billigkjedene til standardvarene, anbefaler Kvadsheim.

Bor du nærme Sverigegrensa kan også en tur dit bety mye for økonomien.

- Grensehandelen er tilpasset den norske julefeiringen, og det er mange gode tilbud i tillegg til at du vil spare på valutaen. Det er selvsagt også mye å spare på å gjøre innkjøpene av akevitt og juleøl på Systembolaget, sier Kvadsheim.

- Ta gjerne med barna og gjør en tur ut av det. Stopp på et hyggelig sted underveis, for eksempel på et badeland eller lignende, avhengig av hvor du kommer fra, og gjør julehandelen i Sverige i samme slengen, fortsetter han.

Lov å kose seg

Han syns dessuten du ikke trenger å være altfor streng med deg selv i juletiden, så lenge du har oversikt.

- Det er med penger som med mat. Det viktigste er ikke hva du gjør mellom jul og nyttår, men hva du gjør mellom nyttår og jul. Det er lov å unne seg og familien litt ekstra kos i juletiden, forteller han.

Les også:

Dropp sex i jula

En god jul for skilsmissebarn

13 juleaktiviteter for barn

Ikke alle barn gleder seg til jul

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2012, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også