MOBIL:

Teknologien som nekter å dø

Hvorfor bruker så mange nordmenn antikvariske mobiler?

Eldgamle 2G/GSM-mobiler som Nokia 6300 er fortsatt i utstragt bruk i Norge - lenge, lenge etter smartmobil-revolusjonen.
Eldgamle 2G/GSM-mobiler som Nokia 6300 er fortsatt i utstragt bruk i Norge - lenge, lenge etter smartmobil-revolusjonen. Foto: Alosh Bennet (CC-BY-2.0 - flickr.com/photos/aloshbennett/)
Publisert

Telenor kan mandag skryte av at de to år etter lanseringen av 4G-nettet sitt, for første gang ser at det er flere mobiltelefoner i bruk som støtter 4G enn som bare støtter 4G.

I desember var det 42,7 prosent av mobiltelefonene til Telenors kunder som støttet 4G, mens 40,8 prosent bare støttet 3G-nettet.

- Vi hadde aldri trodd utviklingen skulle gå så fort. I mange familier har både voksne og barn hver sin smarttelefon og nettbrett, forteller Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Vil ikke fornye seg

Men i disse tallene ligger det også en annen bombe: 16,5 prosent av Telenors kunder sitter fortsatt på mobiltelefoner som kun støtter 2G-nettet, eller GSM om du vil.

  • 4G (LTE): 42,7 prosent
  • 3G (UMTS): 40,8 prosent
  • 2G (GSM): 16,5 prosent

16,5 prosent er mer enn den samlede andelen til KrF, Senterpartiet og Venstre ved forrige Stortingsvalg. Herre jemini, det er en større andel enn som stemte på regjeringspartiet Frp!

Tallene er såpass store av vi måtte dobbeltsjekke med Telenor om dette virkelig var mobiltelefoner, og ikke enheter i nettet totalt.

2G-nettet brukes egentlig til andre ting

Telenor har nemlig tidligere gjort det klart at de trolig vil beholde 2G-nettet lenger enn 3G-nettet. Ikke fordi 2G-nettet er så bra, men fordi det er så mange maskin-til-maskin-enheter der ute - typisk alarmer og betalingsterminaler - som bare fungerer i 2G-nettet, og som en ikke vil fjerne støtte for.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

Men informasjonssjef Anders Krokan i Telenor bekrefter overfor Side3 at det fortsatt er rundt 1 av 6 nordmenn som har eldgamle mobiltelefoner som ikke støtter noen av de to nyeste mobilstandardene. Nettbrett og rene dataenheter er holdt utenfor statistikken.

- Det er hovedsakelig Doro-telefoner og gamle og/eller enkle Nokia-telefoner det gjelder. En telefon skiller seg ut, nemlig Nokia 3720 Classic. Denne er 2G og var en storselger i sin tid, og den er slitesterk. Den er fortsatt inne på topp 10-listen av de mest populære telefoner i nettet vårt (nummer 9), forteller Krokan.

Hvem er brukerne?

Hvem disse brukerne er, er ikke helt klart. Men det er neppe å legge hodet på huggestabben å si at en betydelig andel av disse er eldre brukere som verken ser nytteverdien av en mobil som kan mer enn å ringe og sende meldinger, og/eller ikke ønsker å lære seg å bruke en ny mobil.

Det skal dog sies at nye mobiltelefoner har støtte for såkalt «HD Voice», som gir samtaler med betydelig bedre lydkvalitet, noe som bør være et godt argument for å oppgradere for både eldre og for dem som ikke bryr seg om nye mobiler.

Ifølge Krokan finnes det i praksis ikke denne typen telefoner blant den yngre generasjonen.

Bedre antenner

En annen ikke helt ubetydelig årsak til at noen kanskje velger å holde på gamle telefoner er kanskje enda mer praktisk: Nye smartmobiler har blitt tynnere, smartere, raskere, penere og mer nyttige. Men det mobilprodusentene ikke har fokusert nevneverdig på, er antennedesign.

Resultatet er at en gammel, dum Nokia-telefon ofte kan få dekning på steder der en smart Samsung eller Appe-modell står pinlig uten dekning.

Vi skal heller ikke hoppe helt bukk over at det faktisk fortsatt finnes steder i landet som bare har 2G-dekning, uten at vi helt ser at dette er noen forklaring. For selv om du bor et sted der det bar er 2G-dekning, så forflytter du deg vel også fra tid til annen til mer siviliserte områder?

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2015.

Les også