«Rører du denne knappen, slettes alle kontaktene dine på iPhone»

Denne artikkelen får mye oppmerksomhet. Men er det riktig?

Publisert

I forhold til Android vil nok mange iPhone-brukere trekke frem brukervennlighet som en fordel med sin telefon.

Dette gjelder ikke minst håndtering av kontakter. Om en ikke passer på, ender en raskt opp med en liste med de samme kontaktene mange ganger i et androidsystem, mens Apple har gjort kontaktboken enkel, oversiktelig og lett å håndtere.

Men en Business Insider-skribent hevder det er risiko knyttet til hvordan i-dingsene behandler kontakter gjennom skytjenesten iCloud.

- iCloud vil slette alle kontaktene på telefonen om du gjør én feil i innstillingene. Det er det ultimate smarttelefonmareritt. Jeg fiklet rundt med innstillingene for å se om jeg kunne frigjøre noe plass. Så plutselig ... All kontaktinformasjon på alle jeg kjenner var plutselig forsvunnet, skriver han.

Det høres skrekkelig ut. Tenk etter selv, hvor mange av dine bekjente, venner eller til og med nære venner husker du telefonnummeret til? Antagelig ikke mange.

- Mens mange skytjenester fungerer på den måte at det er sikkerhetskopien som ligger i skyen, fungerer iCloud slik at kontaktene dine blir lagret i skyen, skriver BI-skribenten og understreker at det er et stort problem. 

Problemet med påstanden om at én knapp sletter alle kontaktene, er at den samme kontakten tryller kontaktene tilbake igjen.

Det er hele poenget med iCloud, og Google Contacts for den saks skyld: Alt synkroniseres med og er tilgjengelig fra nettskyen uavhengig av hvilken mobil, nettbrett eller PC du sitter på.

Business Insider skriver riktignok at alle kontaktene kommer tilbake dersom knappen skrus på igjen, men hevder at kontaktene da "er fanget i iCloud".

Det stemmer ikke.

Som Apple selv skriver på sine supportsider, du kan laste ned alle kontaktene i ett vCard fra icloud.com og importere dem til for eksempel Outlook. vCard er for øvrig standard filformat for elektroniske visittkort, som også enkelt lar seg importere til Google Contacts.

Så, kort oppsummert: Nei, det finnes ikke en knapp som sletter alle kontaktene dine på iPhone. Når du synkroniserer kontaktene mot iCloud, speiler telefonen de kontaktene som er lagret i skyen.