Fildeling

Piratjegerne i Norge: - Vi har ikke noe med dette å gjøre

- Vi har sagt klart ifra at vi ikke ønsker å gjøre det slik.

Det er trolig brukere av tjenesten Popcorn Time som nå blir saksøkt.
Det er trolig brukere av tjenesten Popcorn Time som nå blir saksøkt. Foto: Lars Wærstad (Side3)
Publisert

Tirsdag ble det kjent at dansk advokatfirma har startet utsendelse av trusselbrev om søksmål om ikke personene som mottar brevet betaler et forlik.

På nettsidene til advokatfirmaet Njord, som står bak utsendelsen, fortelles det at de kan regne med erstatning i hundretusenkronersklassen om saken blir tatt til retten.

Les også: Adam fikk advokatbrev om ulovlig nedlasting: - For guds skyld – ikke betal

For knappe to år siden var det en litt lignende sak, der et nederlands pornoselskap ville sende giroer til norske fildelere. Denne saken nådde ikke frem. Det har derimot det danske selskapet Njord gjort.

Advokatfirmaet har gjort seg utilgjengelig onsdag formiddag, men reaksjonene mot selskapets praksis er kraftig - fra utventet hold:

Piratjegere tar avstand fra fremgangsmåten

Willy Johansen, som er styreleder i det norske organisasjonen Rettighetsalliansen som har jobbet aktivt mot å stoppe tilgangen til blant annet The Pirate Bay og Popcorn Time er klar på at de ikke har noe som helst med denne saken å gjøre.

Les også: Norske nettleverandører må blokkere flere titalls nettsider

- Njord sier de representerer produsentselskaper direkte i USA. Vi har sagt klart ifra i Norge at vi ikke ønsker å gå mot forbrukere på denne måten, sier Johansen til Side3.

Ifølge Johansen gjelder saken mest trolig bruk av Popcorn Time.

- Etter vårt arbeid er det det mest sannsynlig, vi har klart å fjerne mye av det andre - og har sett en veldig positiv utvikling, sier Johansen.

Torgeir Waterhouse i intersseorganisasjonen for IKT-bedrifter i Norge.
Torgeir Waterhouse i intersseorganisasjonen for IKT-bedrifter i Norge.

- Kort og godt utpressing

Torgeir Waterhouse i bransjeorgansisasjonen IKT-Norge er rasende på det som nå utarter seg.

- Dette inngår i en heller håpløs tradisjon ved å få advokatselskaper til å gjøre slik. Dette er galt på så mange plan, og det er vanskelig å verifisere om det som fremgår i brevet er korrekt eller ei.

- De hevder å ha en sak, men det har de ikke - det de i beste fall har er er riktig abonnement på bredbåndet på tidspunktet filmen ble lastet ned. Jeg anbefaler sterkt at alle som mottar dette brevet ikke betaler. Jeg anbefaler oppdragsgiveren til advokatselskapet å skaffe seg en seriøs advokat, sier Waterhouse.

Det var en massiv debatt rundt endringen i Åndsverksloven som gjorde det mulig for private aktører å gå til retten for å få utlevert opplysninger om fildelere. I forarbeidene til loven slås det soleklart fast at loven ikke skulle brukes til å ta enkeltfildelere, men de store fiskene.

- Kort og godt utpressing

- Dette viser hvor problematisk lovverket som en har gått med på å innføre er. Dette er helt kort og godt utpressing via advokat.

- Noe av det som er trist med dette er at rettighetshaverne igjen ødelegger sin egen ska ved å havne på dette lavmålet av en tilnærming. Fremfor å diskutere hvordan man kan få opp de gode lovlige alternativene, snakker vi igjen om at rettighetshaverne har en uakseptabel fremgangsmåte.

En av de utfordrende sidene ved saken, er at selskaper som ønsker å overvåke fildelere, må melde seg til Datatilsynet. Så vidt vi har kunne bringe på det rene, er denne saken basert på overvåkning i utlandet.

- Vi ønsker at Datatilsynet skal se på dette. Én ting er innsamlingen av informasjon, men en annen ting er at vi ikke vet noe om behandlingen av den informasjonen og om det i det hele tatt kan legges frem som bevis i en eventuel rettssak, avslutter Waterhouse.

Les også: Nå kan disse nettsidene sperres for nordmenn

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2017.

Les også