Google Flu Trends:

Søking avslører sykdomsbildet

Analyser av søkemønstre kan avdekke inluensa-spredning på et tidligere tidspunkt.

Hvert år er tusenvis slått ut av influensa.
Hvert år er tusenvis slått ut av influensa. Foto: Illustrasjonsfoto: Stockbyte
Publisert Oppdatert

Spredning av influensavirus oppdages tidligere enn før ved hjelp av et nytt webverktøy, Google Flu Trends.

Ifølge avisen New York Times viser tester at regionale virusutbrudd oppdages av Google-verktøyet ti dager tidligere enn det nasjonale varslingssenteret, Center for Disease Control and Prevention (C.D.C.) er i stand til. C.D.C. svarer til Folkehelseinstituttet i Norge.

Syke søker

Google-verktøyet utnytter brukernes søkeord til å lage statistikk.

Ved å analysere søkemønstrene kan geografiske forskjeller spores. New York Times omtaler et konkret tilfelle fra februar, da C.D.C varslet et omfattende influensautbrudd på østkysten av USA:

LES OGSÅ: Kroppslukta - ditt nye plass?

Statistikk fra Google viser at søking på influensa-symptomer nådde et toppunkt i det samme området to uker tidligere. Den nye tjenesten, google.org/flutrends, analyserer søkene fortløpende og kan brukes til å lage grafer og kart over hvor influensaen sprer seg.

Flere medisinske eksperter uttaler seg positivt til New York Times om denne varslingen.

- Jo tidligere vi blir varslet, desto tidligere kan vi sette i verk tiltak for å forhindre eller begrense spredning av influensavirus, sier Dr. Lyn Finelli ved C.D.C. I USA alene dør 36.000 mennesker årlig av influensa.

Trenger dokumentasjon

- Vi har ikke noe bevis for at dette er mer korrekte data enn de vi selv samler inn fra våre mottak, sier Dr. Farzad Mostashari ved helsedirektoratet (Department of Health and Mental Hygiene) i New York by, som også er styreleder i International Society for Disease Surveillance.

Han tror derimot at søkedataene kan være nyttige hvis de kan evalueres og dokumenteres vitenskapelig .

LES OGSÅ: B-mennesker gjør opprør

Foreløpig er denne tjenesten bare tilgjengelig i USA, men Google håper at den samme teknologien kan brukes tiol å spore influensa og andre sykdommer i andre deler av verden.

- Fra et teknologisk perspektiv er dette bare begynnelsen, sier Eric E. Schmidt, konsernsjef i Google.

Gro som sjef

KLAR TREND: Den brune streken viser tendensen i Google-søk på influensa og beslektede ord og begreper. Den blå streken viser offisielle influensatall fra amerikanske helsemyndigheter.
KLAR TREND: Den brune streken viser tendensen i Google-søk på influensa og beslektede ord og begreper. Den blå streken viser offisielle influensatall fra amerikanske helsemyndigheter. Foto: ILLUSTRASJON: Google Flu Trends

Google. org er en stiftelse som hvert år mottar noen milliarder dollar, en prosentandel av overskuddet i konsernet, som er avsatt til vitenskapelige og humanistiske formål.

- Dette er et eksempel på en tjeneste som utnytter store søkedatamengder. Jeg kjenner ikke til at denne tjenesten skal prøves ut i Norge. Det kan hende at det kreves for store statistiske data til at man kan få fram pålitilige nok søkemønstre, sier Knut Magne Risnvik, teknologidirektør i Google Norge, til Klikk.no.

LES OGSÅ: Ti som forandret verden

Stiftelsen Google.org har for øvrig en norsk tilknytning.

- Google.org er ledet av Larry Brilliant, som var Gro Harlem Brundtlands nestkommanderende da hun var sjef i Verdens Helseorganisasjon (WHO), sier Risvik.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning