iOS 7 er lansert

Slik blir nye iPhone

iPhone, iPad og iPod får nytt og oppgradert operativsystem – iOS 7. Her er de viktigste endringene.

iOS 7: I kveld lanserte Apple iOS 7. Nyhetene her vil også dukke opp i nye iPhone til høsten - enten den vil hete iPhone 5S eller iPhone 6.
iOS 7: I kveld lanserte Apple iOS 7. Nyhetene her vil også dukke opp i nye iPhone til høsten - enten den vil hete iPhone 5S eller iPhone 6. Foto: Skejrmbilde fra Apple.com
Publisert Oppdatert

Det var ventet at Apple-sjefen Tim Cock ville lansere en ny versjon av iOS på Apples utviklerkonferanse WWCD California i USA i kveld. iOS 7 skal også berede grunnen for Apples neste mobil, trolig iPhone 5S eller iPhone 6. iOS 7 blir tilgjengelig i løpet av høsten. Det betyr også trolig at Apple-fans verden over må smøre seg med tålmodighet noen måneder til før de vet hvordan Apples nye mobil blir.

Før Apple-sjefen Tim Cock lanserte nye iOS 7, rakk han å lansere to nye Macbook Air, en ny versjon av Mac OS X med navn Maverick og en ny stasjonær PC, Mac Pro.

Den viktigste endringen på iOS 7 er den visuelle fornyingen som har funnet sted. Som mange har rapportert om tidligere, har Apples sjefsdesigner, Jon Ive, gått for et flatere og renere design enn på tidligere versjoner av iOS.

Store endringer

Tim Cock kaller endringene de største på iOS siden lanseringen av iPhone i 2007.

iOS 7 får en helt ny fargepalett, ny font (Helvetica over alt) og det brukes mye gjennomsiktighet. Til og med app-ikoner blir gjennomsiktige.

Basert på bildene fra diverse livesendinger i kveld, ser grensesnittet veldig rent og pent ut.

Et nytt kontrollpanel dukker opp om du slider fingeren opp fra bunnen av skjermen og skal gi tilgang til ofte brukte funksjoner og innstillinger, som lysstyrke på skjermen, flymodus, nettverk med mer.

Multitasking

Alle Apples egne apper har også fått en overhaling og er redesignet for å passe Apples nye stil. Game Center har også fått seg en overhaling med ny logo og nye farger.

Apple lover også mulighet for multitasking på alle apper og en intelligent oppdateringsfunksjon skal gi forkjørsrett til apper du bruker ofte. Disse skal også oftere hente inn data enn apper du ikke bruker like hyppig. Apple lover også god batterilevetid på iOS 7.

Nettleseren Safari har også fått noen nyheter, som enklikkstilgang til alle favoritter via en tredimensjonal digital «rollodex»-funksjon, (ikke ulikt slik du kan bla i vinduer i Windows) og Safari får også støtte for Apples nye tilbud til deg som vil la Apple passe på alle passordene dine, kalt Keychain. Keychain blir et skybasert program som skal funger på tvers av alle iOS-enheter.

Apple lanserte også en ny musikkspiller og en ny funksjon for å oppdage ny musikk, kalt iTunes Radio. Den appen er gratis om du velger å vise reklame. Appen streamer musikk basert på din smak, ikke helt ulikt den amerikanske tjeneste Pandora. Er du abonnent av iTunes Match, så er den helt gratis og reklamefri. iTunes Match koster cirka 25 dollar i året.

Tyverisikring

En ny låsefunksjon skal gjøre livet surere for mobiltyvene. Finner noen i iPhone og klarer å slå av «Find my iPhone»-funksjonen, så skal det ikke være mulig å reaktivere mobilen.

Nye iOS 7 får også flere muligheter for å dele bilder. Det ser ut til at det skal bli lettere å dele og detla i andres fotostrømmer. I tillegg kommer en ny funksjon, Air Drop, som skal gjøre det lettere å dele bilder med andre iOS enheter.

iOS 7 skal også få en bedre integrering mot bilbransjen og Apple viste frem et bilde med mange kjente bilprodusenter listet opp.

iOS kommer til iPhone 4 og senere, iPad 2 og senere, iPad mini og iPod touch 5. generasjon.

Les også:

Test: Kanonbra norsk reiseradio

Blir dette årets sommerhit? Bose Sondlink mini?

Slik blir de nye Haswell PC-ene

Test: Asus Padfone er mobil og nettbrett i samme enhet

Kan du disse iPhone-tipsene?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning