Poseidon P8 på vei

Derfor har Norges nye overvåkingsfly fått navnet «Vingtor»

Det er ikke hvilket som helst fly Luftforsvarets første Poseidon-maskin får navnet sitt fra. 

FERDIG MALT: «Vingtor» er lakkert. Tailnummer 9582 på halen. Der ser du også symbolet for «the Saint» («Helgenen»), som har fulgt skvadronsmiljøet gjennom mange år og som stammer fra detektivserien med samme navn, opprinnelig med Roger Moore i hovedrollen.
FERDIG MALT: «Vingtor» er lakkert. Tailnummer 9582 på halen. Der ser du også symbolet for «the Saint» («Helgenen»), som har fulgt skvadronsmiljøet gjennom mange år og som stammer fra detektivserien med samme navn, opprinnelig med Roger Moore i hovedrollen. Foto: Luftforsvaret
Sist oppdatert

Det første av Norges fem nye maritime overvåkingsfly befinner seg nå i lakkeringshalen til Boeing i Seattle.

Nylig kunngjorde Luftforsvaret navnene på de fem P-8A Poseidon-maskinene, som skal erstatte både Luftforsvarets P-3 Orion-fly og DA-20-­flyene som benyttes til signaletterretning.

– Det første flyet får navnet «Vingtor.» Dette viderefører en tradisjon i Luftforsvaret i snart 80 år, sier Torgeir Aas, oberst og brukerkoordinator for P-8A i Luftforsvaret.

Arv fra DA-20-flyene

Fly to og tre vil bære navnene «Viking» og «Ulabrand». Nummer fire og fem skal hete «Hugin» og «Munin», navn de arver fra DA-20-flyene som flys av Luftforsvarets 717-skvadron.

«Vingtor» er et navn med stor symbolverdi i norsk forsvarshistorie. Norges første «Vingtor» var en del av «Catalina-­avdelingen», forløperen til 333-skvadronen, som ble opprettet 8. februar 1942 på østkysten i Skottland.

Catalina-flyene ble kjente og kjære langs norskekysten. Skvadronens første tokt til Norge den 17. april 1942 ble også ilddåpen til «Vingtor».

TIL EVENES: Nå fortsetter arbeidet med å klargjøre flyet til rollen som Norges nye maritime overvåkingsfly. «Vingtor» er ventet å ankomme Evenes på nyåret. På halen ser man symbolet for «the Saint» («Helgenen»), som har fulgt skvadronsmiljøet gjennom mange år og som stammer fra detektivserien med samme navn, opprinnelig med Roger Moore i hovedrollen.
TIL EVENES: Nå fortsetter arbeidet med å klargjøre flyet til rollen som Norges nye maritime overvåkingsfly. «Vingtor» er ventet å ankomme Evenes på nyåret. På halen ser man symbolet for «the Saint» («Helgenen»), som har fulgt skvadronsmiljøet gjennom mange år og som stammer fra detektivserien med samme navn, opprinnelig med Roger Moore i hovedrollen. Foto: Luftforsvaret
<b>HELTEFLY:</b> «Vingtor» – Consolidated Catalina I (PBY-5) – var Norges første Catalina.
HELTEFLY: «Vingtor» – Consolidated Catalina I (PBY-5) – var Norges første Catalina. Foto: Forsvarets museer

Krigskors med sverd

23. mai samme år var «Vingtor» på oppdraget som er omtalt som «krigskors-turen»: En hemmelig radiostasjon som i lang tid hadde levert etterretningsrapporter om den tyske skipstrafikken på Vestlandet var blitt oppdaget av Gestapo.

Nordmennene måtte hentes ut, og britene ga redningsoppdraget høyeste prioritet. Forholdene var verst tenkelige.

Les også: (+) Tyskernes siste udåd på norsk jord var brutal og grufull

<b>ØYNE I LUFTE:</b> Et amerikansk P-8A Poseidon over forsynings-skipet USNS Laramie og destroyeren USS Porter i Svartehavet. 
ØYNE I LUFTE: Et amerikansk P-8A Poseidon over forsynings-skipet USNS Laramie og destroyeren USS Porter i Svartehavet. 

Det var klar himmel og god sikt ved hentestedet Stavenes i Sunnfjord. «Vingtor» strøk lavt over skjærgården, plukket opp flyktningene og var på vingene igjen etter 12 minutter med dyrebar last om bord: Radiooperatørene Eivind Viken og Ole Snefjellå, samt Chester og Petrine Saltskår, som hadde bistått agentene, og deres drøyt to år gamle sønn Harald.

Hele «Vingtor»-besetningen på ni mann ble tildelt den høyeste militære utmerkelsen, Krigskorset med sverd.

<b>TRENING:</b> P-8A Poseidon fra Royal Australian Air Force´ skvadron 11 på trening over Sørishavet. 
TRENING: P-8A Poseidon fra Royal Australian Air Force´ skvadron 11 på trening over Sørishavet. 

Malt i kjærlighet

1. mai 1942 var Nordahl Grieg med på tokt da to mann og 500 kilo våpen ble satt i land nær Rørvik med «Vingtor».

Etterpå skrev han «Med nordmenn over Norge», der han blant annet forteller om maskingeværskytteren som sto på kne bak blisteret med et norsk flagg i hånden. « ... det var et blikkflagg malt i kjærlighet hjemme på stasjonen.

Han viste det fram, urørlig og stirrende, til landet der nede; og menneskene reiste seg brått opp i de små fiskebåtene eller sprang bortover svabergene, som for å følge oss.

Aldri har jeg sett noe skjønnere enn dette malte blikkflagget, og dette lyset av lykke og smerte på ansiktet hos den knelende mannen som holdt det – og gjenskjæret hos menneskene der nede, så dyrebare hver eneste ukjente av dem, i det steinete, elskede landet vårt.».

Les også: (+) Skipene overraskes av en fryktinngytende drapsmaskin. Da tar den norske kapteinen en nærmest ufattelig avgjørelse

<b>HAR KJØPT:</b> Australia har allerede flere P-8A Poseidon i tjeneste. Norge får sine første fly i begynnelsen av 2022. Alle flyene, med norske tilpasninger, mannskap og utstyr, skal være på plass i løpet av 2025.
HAR KJØPT: Australia har allerede flere P-8A Poseidon i tjeneste. Norge får sine første fly i begynnelsen av 2022. Alle flyene, med norske tilpasninger, mannskap og utstyr, skal være på plass i løpet av 2025.

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2021, og sist oppdatert 06/09 2021.

Les også