Sprek mobil med fem tommers skjerm

Test av Dell Streak

Vil du ha den største skjermen du får tak i på noe som fremdeles kan kalles en mobiltelefon?

Dell Streak har en vanvittig svær skjerm.
Dell Streak har en vanvittig svær skjerm. Foto: Mobili.no
Publisert Oppdatert
F.v: Samsung Galaxy Tab, Dell Streak og iPhone 4.
F.v: Samsung Galaxy Tab, Dell Streak og iPhone 4. Foto: Mobili.no
Streak leveres med 30 dagers prøveversjon av Exchange-programmet Touchdown.
Streak leveres med 30 dagers prøveversjon av Exchange-programmet Touchdown. Foto: Mobili.no

Spesifikasjoner

Type: Berøringsskjerm

Størrelse: 152,9 x 79,1 x 10 mm, 220 gram

Skjerm: 800 x 480 piksler, 5 tommer, TFT, Kapasitiv

Operativsystem: Android 1.6 (2.2 i desember)

Nettverk: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSPA 900/2100

Internett: Edge, HSPA, Wi-fi 802.11b/g

Bluetooth: 2.0 + EDR

GPS: AGPS, Google Maps

Minne: 512 MB RAM, 512 MB ROM

Minnekort: MicroSD (16 GB medfølger)

CPU: 1 GHz

USB: Proprietær

Medieutgang: 3,5 mm minijack

Kamera: 5 MP

Batteri: 1530 mAh, 400 timer standby, 9,5 timer tale

Pris: Fra 4700 kroner

Etter at Google tok mobilbransjen med storm med Android-plattformen, har stadig flere produsenter fått øynene opp for operativsystemet.

Siden plattformen er tilgjengelig for hvem som helst, fungerer den også på mange måter som en døråpner inn til mobilmarkedet for produsenter vi tradisjonelt ikke forbinder med mobiltelefoner.

For eksempel Dell.

Fra før har Samsung og HTC lanserte mange gode Android-mobiler, som HTC Desire og Samsung Galaxy S.

Dell Streak er et produkt som nok får mange til å sikle.

Med 1 GHz prosessor, 512 MB arbeidsminne og Android under panseret matcher den på papiret mange av de mest avanserte telefonene på markedet i dag.

Det mest interessante er likevel skjermen, som sprer seg over romslige fem tommer.

Del

Vanvittig bra oversikt

Med denne skjermstørrelsen får du en vanvittig bra oversikt over både startskjermer, hovedmenyer og enkeltprogrammer.

I likhet med andre produsenter som har tatt i bruk Android har også Dell laget sitt eget menysystem som ligger oppå originalmenyene.

Resultatet er både brukervennlig og oversiktlig, og Dell har gjort en bra jobb med å utnytte skjermstørrelsen til det fulle.

At det går kjapt å starte programmer og at det er bra respons i skjermen er også med på å dra opp inntrykket.

Sværing

Når det er sagt, vil nok nettopp den store skjermen være hovedårsaken til at Streak slett ikke passer for alle - for her snakker vi om en sak som veier ubeskjedne 220 gram.

Den er også ganske nøyaktig dobbelt så stor som for eksempel iPhone 4 , og du kan forvente at den stikker opp av bukselommen.

Sist, men ikke minst, er det bare å venne seg til at folk kikker på deg om du skulle snakke i telefonen på offentlig sted.

For dette er digre saker.

I gråsonen

Samtidig som Streak er betydelig større enn vanlige telefoner, er den også betydelig mindre enn tablets som Samsung Galaxy Tab. Selv om vi heller mest mot å kalle den en mobiltelefon, er det ingen tvil om at vi befinner oss i gråsonen her.

Om du ikke lar deg skremme av verken vekt eller dimensjoner, samtidig som du vil ha størst mulig skjerm og fremdeles få plass til telefonen i lommen, er du i målgruppen for Streak.

Bakdeksel-trøbbel

Designmessig er vi delvis fornøyd med Dell Streak.

Byggekvaliteten er bra, skjermen har ripesikkert Gorilla-glass og vi liker den diskréte fronten med sort, blank finish. Men baksiden er ikke like forseggjort.

Blant annet hadde vi litt problemer med at bakdekselet gled av når vi hadde telefonen i lommen. Dette hadde ikke vært like plagsomt om det ikke var for at telefonen slår seg av når dette skjer. Her hadde det definitivt vært på sin plass med en bedre låsemekanisme.

Bra på basisfunksjonene

Streak fungerer fint til både ringing og tekstmeldinger, med god batteritid, bra lydkvalitet i samtaler og et oversiktlig og greit skjermtastatur.

Skjermtastaturet finnes foreløpig ikke i norsk versjon, men dette skal ifølge Dell komme på plass i midten av desember - sammen med muligheter for å oppgradere til Android 2.2.

Telefonen kjører for øyeblikket på Android 1.6, men når det er så kort tid igjen til du kan oppgradere er ikke dette noen betydelig svakhet.

God surfetelefon

Av trådløs teknologi har Streak blant annet Wi-Fi-støtte og HSPA, noe som gjør at du får bra internetthastigheter samme om du surfer via det trådløse hjemmenettverket ditt eller via mobilnettet.

Den medfølgende nettleseren fungerer bra, og den store skjermen gjør Streak til en veldig kapabel surfetelefon. Om du vil ha en enda bedre surfeopplevelse kan du laste ned Operas nyeste mobilnettleser: Opera Mobile 10.1 Beta, som ble sluppet ut på Android Market denne uken.

Ingen filmkonge

Dell Streak har dessverre ikke særlig bred støtte for filmformater, og kan blant annet ikke spille av Divx/Xvid-formatene, som er blant hyppigst brukte når vi snakker om komprimert film.

Den funker dog helt fint om du tar deg tid til å konvertere filmene dine.

Lydkvaliteten ved musikkavspilling er godkjent, noe som sammen med et ganske så bra mediebibliotek gjør Streak til en bra musikktelefon.

Labert kamera

Kameraet i Streak er ikke mye å skryte av. Det starter for tregt og er generelt for lite responsivt etter vår smak, og bildene blir heller ikke allverdens.

Se eksempelbilder tatt med kameraet her

Konklusjon

Dell Streak er definitivt ikke et produkt for alle, men for noen vil den være helt perfekt. Og med noen mener vi de som setter skjermstørrelsen foran alt annet. For i praksis får du ikke noe annet enn en helt vanlig Android-telefon med ekstra diger skjerm her.

Les den fullstendige testen hos Mobili.no »

Les også:

Lær hvordan du får DVD-ene dine over på mobilen

De beste billigmobilene

Supertynn super-TV
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen