Samsung Galaxy Note III

Størst av de store

Samsung Galaxy Note III er «størst» blant de store mobilene. En gigantisk skjerm, super batterilevetid, nydelig design og nok kraft er en solid vinneroppskrift.

BATTERIKONGEN: Samsung Galaxy Note III satte ny rekord i vår batteritest.
BATTERIKONGEN: Samsung Galaxy Note III satte ny rekord i vår batteritest. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Ytelse

+ Funksjoner

+ Design

+ Skjerm

+ Batterilevetid

- Pris

- Størrelse

Tredje generasjon Galaxy Note fra Samsung overgår seg selv på mange områder. Mens den første Galaxy Note, med en skjerm på 5,3 tommer, ble møtt med en solid dose skepsis og noe latter fra konkurrentene, stilnet kritikken etter at Samsung på kort tid solgte over 10 millioner enheter av gigantmobilen. Galaxy Note II fikk en skjerm på 5,5 tommer, mens årets versjon, Galaxy Note III, har fått en skjerm på 5,7 tommer.

Sammenlignet med en iPhone 5, som har en skjerm på 4 tommer, er forskjellen enorm. Vi målte den synlige skjermstørrelsen på Galaxy Note III til å være over dobbelt så stor - eller 102,6 prosent for å være nøyaktig - enn iPhone 5. Til tross for denne gigantiske skjermen, så oppleves ikke Galaxy Note III som for stor. Den er for eksempel bare marginalt større enn supermobilen Xperia Z1 fra Sony selv om den kun er utstyrt med en 5 tommers skjerm.

Likevel er Galaxy Note III så stor at du helst ikke vil gå rundt med den i bukselommen, men gjør seg bedre i jakkelommen eller i ryggsekken.

PENN: Samsungs S Pen har fått parkeringsplass på undersiden av mobilen.
PENN: Samsungs S Pen har fått parkeringsplass på undersiden av mobilen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nydelig design

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Note III

 • Operativsystem: Android 4.3
 • Skjerm: 5,7 tommer Amoled
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Prosessor: 2,3 GHz, fire kjerner
 • Internminne: 2 MB
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Minnekort: Ja, maks 64 GB
 • Batteri: 3200 mAh
 • 4G: Ja
 • Kamera: 13 megapiksler
 • SAR-verdi: 0,29 W/gk
 • Størrelse: 79 x 151 x 8 mm
 • Vekt: 168 g
 • Annet: Støtter ANT+, støtter 4K ut,

Det er baksiden som virkelig plasserer Galaxy Note III i en klasse for seg. Her er billig plast bytter ut med et deksel, som også er i plast, men dekket med et stoff som nesten ser og føles ut som skinn. Med imiterte sømmer langs kantene gir dette Galaxy III et eksklusivt preg.

På fremsiden er den heldekkende glassforsiden rammet inn av en sølvfarget metallramme som stikker litt fremom skjermen. Det gjør at selve skjermen ikke gnis mot bordflaten om du snur mobilen med skjermen ned.

Full av overraskelser

Brukervennligheten på Galaxy Note III er rett og slett veldig god. På mange områder synes vi Samsung er like flinke til Apple til å lage løsninger som «bare virker».

Som for eksempel at du får en liste med anbefalte programmer når du putter inn hodetelefonene, og snarveiene som dukker opp når man er inne i «magasin-appen» (Flipboard) som dukker opp når du flikker opp fra skjermens nederste kant. Galaxy Note III er som sine «søstre», som Galaxy S4 og Galaxy S4 Active, full av såkalte smarte funksjoner som «Luftbevegelse», «Luftvisning» og «Luftkommando». Ikke alle er verken like nyttige eller like intuitive, men samtidig så gir det mobilen en ekstra dimensjon og gjør at man i lang tid fremover kan oppdage og lære seg nye ting på mobilen.

God til notater

UHD: En litt rar kontakt på undersiden støtter både vanlig micro-USB, men i tillegg støtter den Samsungs egen proprietære kabel. Utgangen skal også støtte 4K-video ut.
UHD: En litt rar kontakt på undersiden støtter både vanlig micro-USB, men i tillegg støtter den Samsungs egen proprietære kabel. Utgangen skal også støtte 4K-video ut. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

S Pen, er også et element som gjør at Galaxy Note III skiller seg positivt ut. Den nye pennen er bedre å notere med enn på tidligere versjoner og vi synes også at skjermen fungerer bedre til notater enn på de foregående Note-mobilene. Men det beste av alt er at Samsung nå har åpnet for å synkronisere notatene mot andre apper, som Evernote. Det gjør at notatene ikke lenger er isolert på mobilen, men kan brukes på tvers av både enheter og plattformer.

Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Svært god ytelse

Galaxy Note III kjemper mot Sony Xperia Z1 om å være den råeste mobilen akkurat nå. Begge kjemper stort sett side om side i de fleste testene vi har satt dem på, så ser vi litt stort på det er dette en kamp som ender uavgjort. Men på ett punkt skiller Galaxy Note III seg ut. Det er på batterilevetiden. Her klokket vi Galaxy Note III inn på 12 timer og 55 minutt. Det er over tre timer mer enn vår forrige rekord, som var HTC One V som vi testet sommeren 2012. Det er også nesten tre timer bedre enn noen av mobilene vi har testet i år.

I vanlig bruk opplever vi også en «uendelig» lang og god batterilevetid. Her tror vi du med normalt bruk vil kunne slippe å lade hver kveld. Trolig mer hver andre eller tredje kveld.

Vi må også nevne at skjermen er svært god. Den er lyssterk, har pene farger og med full HD er man sikret god oppløsning. Skal vi pirke på noe må det være at vi opplever at skjermen til iPhone 5 har bedre kontrast. Først og fremst fordi hvitt på Galaxy Note III ikke er så hvitt som på iPhone 5. Det gjør noe med kontrasten.

Konklusjon

Det er i grunn bare størrelsen som gjør at vi ikke kan anbefale Galaxy Note III til alle - om de er på jakt etter en av markedets beste smarttelefoner.

STOR: Samsung Galaxy Note III er stor og man trenger stort sett begge hender for å betjene mobilen.
STOR: Samsung Galaxy Note III er stor og man trenger stort sett begge hender for å betjene mobilen. Foto: Hallvard Lunde Hallvard Lunde, HjemmePC

Er du typen som er avhengig av å ha mobilen i bukselommen, så tror vi du vil finne Galaxy Note III for stor.

Er ikke det tilfelle, så er det bare å løpe og kjøpe. For skal du ha den aller beste og smarteste mobilen nå er det noen få modeller som gjelder. Det er Sony Xperia Z1 og Galaxy Note III som sammen med HTC One og Samsung Galaxy S4 som gjelder om du skal ha en Android-mobil, Nokias nye Lumia-mobiler, som Lumia 1020, om du vil gå for Windows og selvsagt kommende iPhone 5S om du har gått for iOS.

I denne forsamlingen stikker Galaxy Note III seg ut som et veldig godt valg. Foruten at størrelsen kan være litt upraktisk for enkelte, så finner vi ingen åpenbare svakheter med Samsung Galaxy Note III og 6-eren er på trygg grunn. Enkelte vil kanskje synes den er dyr, men sammenlignet med Apples priser på toppmodellen av iPhone 5S, så fremstår Galaxy Note III nesten som rimelig.

Les også:

Bose lanserer multiromsløsning - skal konkurrere mot Sonos

TEST: Sony Vaio Duo: Liten PC - stort nettbrett

Test: Dette er den beste kameramobilen

Disse mobilene har best batterilevetid
FLOTT: På baksiden har Samsung byttet ut plast mot plast, men nå et plastdeksel som ser ut som om det er laget i et eksklusivt skinnmateriale.
FLOTT: På baksiden har Samsung byttet ut plast mot plast, men nå et plastdeksel som ser ut som om det er laget i et eksklusivt skinnmateriale. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning