Nye Nokia-mobiler

Slik skal Nokia slå tilbake

Nokia lanserte sin nye toppmodell Lumia 920 i dag. Den byr på PureView-kamera og trådløs lading.

AVANSERT: Nokia Lumia 920 byr både på trådløs lading, kraftig bildestabilisering og avanserte kartfunksjoner.
AVANSERT: Nokia Lumia 920 byr både på trådløs lading, kraftig bildestabilisering og avanserte kartfunksjoner. Foto: Nokia
Publisert Oppdatert
GLATT: Nokia Lumia 920 har et stilrent design. Kameraet lager ingen klump på mobilkroppen.
GLATT: Nokia Lumia 920 har et stilrent design. Kameraet lager ingen klump på mobilkroppen. Foto: Nokia

Nokia har slitt i motbakke siden iPhone tok verden med storm. Heller ikke selskapets mobiler basert på Windows Phone 7, som Lumia 800, har greid å vekke særlig begeistring hos forbrukerne.

Nå kan det endre seg, for nå er Windows Phone 8 her, og med det har mobilprodusentene fått muligheten til å lage langt råere mobiler basert på Windows.

Strømgjerrig

Og Nokia har virkelig lagt seg i selene med Lumia 920. Den byr på en skjerm på 4,5 tommer med 720p-oppløsning, tokjerners prosessor på 1,5 GHz og 32 GB innebygget lagring.

Batteriet er på 2000 mAh, og Nokia hevder at kombinasjonen av Snapdragon-prosessoren og Windows Phone 8 skal bruke 30% mindre batteri enn konkurrentene.

Veldig spennende er det også at Nokia tilbyr trådløs lading med Lumia 920. Det følger nemlig med en ladeplate som du bare legger telefonen oppå for å lade den. Du trenger altså ikke fomle med ladeledning lenger.

Diverse ladetilbehør skal være tilgjengelig når 920 kommer i salg. Blant annet en høyttaler fra JPL hvor du kan spille av musikk og lade samtidig bare ved å legge mobilen oppå høyttaleren. Ingen plugg nødvendig.

TRÅDLØS LADING: Nokia Lumia 920 byr på trådløs lading ved hjelp av en ladeplate du bare legger mobilen oppå.
TRÅDLØS LADING: Nokia Lumia 920 byr på trådløs lading ved hjelp av en ladeplate du bare legger mobilen oppå. Foto: Nokia

Superstødig kamera

NYTT OS: Lumia 920 kjører splitter nye Windows Phone 8. Det skal ha klare forbedringer overfor eksisterende Windows Phone 7.
NYTT OS: Lumia 920 kjører splitter nye Windows Phone 8. Det skal ha klare forbedringer overfor eksisterende Windows Phone 7. Foto: Nokia

Telefonen har også fått Nokias imponerende PureView kamerateknologi, som vi fikk se tidligere i år i PureView 808. Det skal dog være en nedskalert versjon hvor du bare får 8,7 megapikslersbilder, ikke 38 som på PureView 808.

Lumia 920 imponerer likevel med en imponerende kamerastabilisering som Nokia hevder skal være 15% mer stødig enn bildestabiliseringen på proffesjonelle systemkameraer.

Denne bildestabiliseringen fungerer selvsagt også under videoopptakene i full HD.

Windows 8

Også microsoft var på plass under lanseringen for å skryte av Windows Phone 8.

Blant annet hvordan kamerafunksjonen tillater tredjepartsfunksjoner rett i kamerafunksjonen. Her kan du legge på filtereffekter a la Instagram, eller lage 360 graders Panoramabilder.

Microsoft fortalte også at det nå finnes over 100.000 Windows Phone-apper i Windows Marketplace.

Lillebror

Nokia Lumia 920

 • SKjermstørrelse: 4,5 tommer
 • Skjermoppløsning: 1280 x 768 piksler
 • OS: Windows Phone 8
 • Kamera 8,7 megapiksel PureView
 • Front-kamera: 1,2 MP med 720p
 • Intern lagring: 32 GB
 • Data: 3G opp til 24 Mbps, LTE opp til 100 Mbps
 • Wi-fi: 802.11 b/g/n
 • NFC: Ja
 • GPS: a-GPS
 • Prosessor: 1.5GHz Dual Core
 • Batteri: 2000 mAh
 • Mål: 13 x 7,08 x 1,07 cm
 • Vekt: 185 gram

Nokia lanserte også en litt billigere variant i dag.

Lumia 820 har samme prosessor som Lumia 920, men en litt mindre 4,3 tommer skjerm med 800 x 480 piksler. Kameraet har heller ikke den samme bildestabiliseringen som vi finner på Lumia 920.

Lumia 820 vil få utbyttbare deksler slik at du enkelt kan endre farge på mobilen. Også 820 vil støtte trådløs lading.

4G også i Norge

Begge mobilene støtter LTE-nettverket, og ser ut til å bli lansert globalt med denne funksjonen, noe som kan bety at vi endelig får en ordentlig 4G-telefon i Norge.

Når mobilene er tilgjengelig og hva de vil koste sier Nokia foreløpig ikke noe om, annet enn at de vil komme senere i år.

Les også:

Dette er det beste actionkameraet

LILLEBROR: Nokia Lumia 820 er en billigere variant med mindre skjerm og uten den kraftige bildestabiliseringen som storebror Lumia 920 har.
LILLEBROR: Nokia Lumia 820 er en billigere variant med mindre skjerm og uten den kraftige bildestabiliseringen som storebror Lumia 920 har. Foto: Nokia

Windows 8 PC-ene du kan bruke som nettbrett

Verdens største mobil blir større

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning