Enkelt med HDMI

Slik får du storskjerm på mobilen

Det finnes mange grunner til å ta i bruk HDMI-utgangen på mobilen din.

HDMI: Med HDMI får du både lyd og bilde overført fra mobil til TV. Og det er enkelt.
HDMI: Med HDMI får du både lyd og bilde overført fra mobil til TV. Og det er enkelt. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
Publisert Oppdatert

Nesten alle toppmodellene på markedet i dag kan kobles til TV-en din via HDMI, og med bildekvaliteten og multimediemulighetene som finnes i moderne mobiltelefoner begynner dette å bli et høyaktuelt bruksområde.

Utviklingen ser ikke akkurat ut til å bremse ned, og de kommende supermobilene er mer tilpasset multimedieinnhold enn noensinne. Her er det altså bare å rydde plass til mobilen i mediesenteret først som sist.

Hvorfor koble mobilen til TV-en?

DETALJER: Et bilde tatt med et bra mobilkamera gjør seg bedre på en stor skjerm.
DETALJER: Et bilde tatt med et bra mobilkamera gjør seg bedre på en stor skjerm. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Det er mange grunner til å velge en stor TV-skjerm fremfor mobilskjermen. For eksempel er det veldig greit å kunne vise frem bildene du har tatt med kameraet i større format, spesielt om du har en Sony Ericsson Xperia Arc eller andre telefoner med spesielt bra kamera.

Film er også blitt mer utbredt på mobiltelefoner, enten det er snakk om opptak du har gjort med kameraet, TV-serier eller spillefilmer. Også disse kan spilles av med både lyd og bilde via HDMI.

Til slutt har du selvsagt musikk. Selv om det kanskje ikke er et must å se låtnavn og lignende på storskjerm når du er alene er det definitivt en fordel i sosialt lag.

SOSIALT: Med flere personer i rommet er det gunstig å vise informasjon om musikken på storskjerm.
SOSIALT: Med flere personer i rommet er det gunstig å vise informasjon om musikken på storskjerm. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Er det hovedsaklig disse bruksområdene du er ute etter kan DLNA fungere like greit om du har en TV, Playstation 3 eller andre apparater som støtter denne teknologien.

Fordelen med DLNA er at det er trådløst, og du dermed har mer frihet i forhold til hvor mobilen din ligger i rommet. Men på mange områder er HDMI soleklart å foretrekke fremfor DLNA.

Med HDMI speiler du bildet fra mobilskjermen din, i motsetning til DLNA, som i praksis bare leser filene på telefonen og spiller dem av på en ekstern avspiller.

Med HDMI styrer du altså mobilen på vanlig måte, og kan navigere rundt akkurat som du pleier, og lyden du vanligvis hører på mobilen blir overført til TV-en eller forsterkeren du har koblet kabelen til.

SPEILING: Med HDMI speiler du bildet fra mobilskjermen, og kan spille fantastiske saker som Robo Defense på storskjerm.
SPEILING: Med HDMI speiler du bildet fra mobilskjermen, og kan spille fantastiske saker som Robo Defense på storskjerm. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Og dette er spesielt nyttig om du er blant dem som har byttet ut de vanlige musikkfilene dine med streamingtjenester som Wimp eller Spotify. Disse fungerer ikke med DLNA, så her er HDMI, en Bluetooth-adapter eller en vanlig lydkabel de eneste alternativene om du vil ha musikken din over på større høyttalere.

Skal du vise dokumenter, for eksempel Evernote-notater eller presentasjoner er også HDMI veien å gå, for å ikke å nevne de flotte spillene du finner til alle mobilplattformer. Både Angry Birds og Robo Defense når et nytt nivå underholdningsmessig med større skjerm og bedre lyd.

Når vi først er i gang kan vi nevne YouTube, surfing med nettleseren, gjennomgang av kalender og egentlig alle andre mobilfunksjonene du er vant til å bruke til daglig. Disse funker akkurat slik du er vant til når du kobler til TV-en.

Hvordan komme i gang?

FOR ALLE: Notater og presentasjoner kan vises til alle.
FOR ALLE: Notater og presentasjoner kan vises til alle. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

For å ta i bruk HDMI-mulighetene på telefoner med Android og Symbian trenger du tre ting:

  • En TV eller projektor med HDMI-inngang
  • En telefon som kan sende signaler til HDMI-inngangen (Micro-HDMI, Mini-HDMI eller MHL)
  • HDMI-kabel som bruker en av standardene ovenfor.

Det varierer hvilken standard som brukes av de forskjellige produsentene. For eksempel bruker Nokia N8 Mini-HDMI, Sony Ericsson Xperia Arc og LG Optimus 3D bruker Micro-HDMI mens Samsung Galaxy S II og HTC Sensation bruker MHL. Sistnevnte bruker ikke en dedikert utgang, men sender signalene fra Micro USB-tilkoblingen.

Her må du altså passe på at du får akkurat det tilbehøret som trengs til din telefon. I noen tilfeller får du med en adapter med overgang til vanlig HDMI. Da trenger du kun en helt standard HDMI-kabel av samme typen som brukes for å koble Blu Ray-spilleren til TV-en din.

Det har for øvrig akkurat begynt å komme TV-er med MHL-tilkobling, slik at du slipper en overgang. Disse vil i tillegg forsyne telefonen din med strøm når den er tilkoblet. Men foreløpig vil de aller fleste trenge en MHL-overgang for telefoner med slik utgang. Dette har vi testet på Samsung Galaxy S II, og det fungerer i praksis på samme måte som med en vanlig HDMI-tilkobling.

Er det vanskelig å sette opp?

I de få tilfellene vi har hatt problemer med å få HDMI til å fungere har det vært noe i veien med telefonen. I alle andre tilfeller har vi ikke gjort annet enn å koble kabelen til TV-en og valgt riktig HDMI-kanal, så har ting fungert. Ikke noe hokus pokus her, altså.

Husk for øvrig på at skjermbildet på TV-en ofte vil vises utifra hvordan du holder telefonen. Om den er stående vil du se skjermbildet på høykant, og dermed få svarte områder på sidene av skjermbildet på TV-en. Best resultat får du altså om du holder telefonen i liggende modus.

Hva med iPhone 4?

iPhone 4 kan kobles til TV-en via HDMI om du kjøper Apple Digital AV Adapter, men da er du begrenset til å vise bilder og video på skjermen. Du får altså ikke den samme speilingen som hos de andre produsentene. Siden iPad 2 støtter speiling spørs det om vi ikke får se en endring i neste iPhone-versjon, som skal vises frem for første gang neste uke.

Flere mobiltips leser du hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Ras av nye mobiler og nettbrett

Terningkast seks til råtøff mobilhøyttaler

De beste telefonene i fire prisklasser

Her er de heteste ryktemobilene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning