Ny iPhone til Norge i juli

Slik er nye iPhone 4

i juli blir det igjen kø for en ny mobil fra Apple.

NY: I slutten av juli kommer nye iPhone 4 til Norge.
NY: I slutten av juli kommer nye iPhone 4 til Norge. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
MULTITASKING: Apple har omsider gitt etter og gitt kundene sine multitasking. Det betyr at man kan gjøre to ting på en gang - høre på musikk og surfe samtidig.
MULTITASKING: Apple har omsider gitt etter og gitt kundene sine multitasking. Det betyr at man kan gjøre to ting på en gang - høre på musikk og surfe samtidig. Foto: Produsent

- Dette forandrer alt. Igjen.

Det er budskapet fra et selskap med selvtillit, men så har Apple aldri heller vært spesielt beskjedne på egne produkters vegne.

I går kveld norsk tid ble nye iPhone 4 lansert på Apples store utviklerkonferanse i California i USA.

Men, har de forandret alt?

Del på Facebook Del

Vel, det kommer kommentatorer, bloggere, twitrere og testere til å svare på mange ganger de neste ukene.

I første omgang får vi nøye oss med å se på hva Apple faktisk har levert.

Familielikhet

Visuelt ligner nye iPhone på den versjonen Gizmodo "fant" på en bar tidligere i år.

Den lanserte versjonen ser imidlertid langt mer ferdig og polert ut.

Visuelt er det heller ingen tvil om slektskapet med tidligere modeller.

Apple skuffer ikke når det kommer til design.

Den 3,5 tommer store skjermen med en imponerende oppløsning på 960 x 640 punkter (mer enn en gammel TV-skjerm (CRT) er pakket inn i det Steve Jobs hevder er markedets minste smarttelefon. 24 prosent tynnere enn iPhone 3G S. Tykkelsen er på 0,93 centimeter.

Ifølge Apple gir dette 326 piksel per tomme, som skal være så tett at det menneskelige øye ikke klarer å skille de enkelte pikslene når telefonen holdes på en normal avstand. Dette skal gjøre skal få video, tekst og bilder til å se skarpere, penere og mer realistisk enn før.

Overflaten er laget av en type glass (aluminosilicate glass) om inneholder aluminiumoksid og silisium som skal gjøre overflaten flere ganger sterkere enn plastikk og motstå riper bedre enn tidligere. Både forsiden og baksiden har fått en "impregnering" på overflaten som skal gjøre det lettere å holde telefonen ren.

Ny prosessor

iPhone 4 har fått en ny prosessor fra Apple med navnet A4. Den skal gi lang batterilevetid og god ytelse.

A4-prosessoren i iPhone 4 er samme type som sitter i Apples iPad og skal ifølge Wikipedia yte 1 GHz.

Det er på nivå med Snapdragon-prosessoren som blant annet sitter i HTC Desire og Sony Ericsson Xperia X10.

Videotelefoni

Blant høydepunktene Apple lister opp på nye iPhone er videotelefoni. Det er neppe en revolusjon og har vært prøvd før uten spesielt stor suksess. I dag er det primært PC-baserte løsninger som Skype og MSN Messenger som brukes til videotelefoni. Hvorvidt Apple har klart å lage en brukervennlig løsning som folk ønsker å bruke gjenstår å se.

5 megapikslers kamera

Kameraet på iPhone 3G S har vært brukbart, men ikke mer enn det. På iPhone 4 får vi et kamera med en oppløsning på 5 megapiksel.

Det er på nivå med kameraene vi finner i HTC Desire og HTC Legend, men langt bak modellene Satio og Xperia X10 fra Sony Ericsson som har henholdsvis 12,1 og 8,1 megapikslers.

Kameraet til iPhone 4 er i tillegg utstyrt med LED-blits og kan filme video med HD-kvalitet.

Omsider har Apple også fått på plass multitasking, slik at man for eksempel kan bruke musikktjenesten Spotify samtidig som man surfer på nettet. Det vil mange hevde var på høyt tid. Det er det nye operativsystemet OS 4 sørger for at multitasking kommer på plass. Det nye OS 4 vil også bli tilgjengelig for iPad og iPhone 3G S og iPhone 3G, men multitasking blir ikke tilgjengelig for iPhone 3G.

Kommer i juli

Ifølge pressemeldingen fra Apple kommer nye iPhone til Norge i slutten av juli. I USA er prisen satt til 299 dollar for versjonen med 16 GB og 299 dollar for versjonen med 32 GB.

24. juni kommer iPhone til de første europeiske landene, som Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Forhåndsbestillingene starter 15. juni.

En billigversjon av iPhone 3G S blir også tilgjengelig for 99 dollar.

Les også:

Disse mobilene gir mest for pengene

Toppmobil til 2.400 kroner

Perfekt PC for folk i farten

VIDEOTELEFONI: Apple har oppfunnet videotelefoni igjen. Kanskje blir det Apple som får folk til å ville se den de snakker med.
VIDEOTELEFONI: Apple har oppfunnet videotelefoni igjen. Kanskje blir det Apple som får folk til å ville se den de snakker med. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning