Slik blir mobilen din sprek og rask igjen

Treg Android-telefon?

Smarttelefoner blir fort trege. Det fikser du lett.

FÅ YTELSEN TILBAKE: Det finnes mange triks for å få Android-mobilen din sprek igjen.
FÅ YTELSEN TILBAKE: Det finnes mange triks for å få Android-mobilen din sprek igjen. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no
Publisert Oppdatert

I dag får du kjøpt avanserte smarttelefoner i alle prisklasser, og stadig flere bytter ut den gamle ring-og-send-SMS-mobilen sin med noe hakket mer spenstig.

Men masse teknologi, funksjoner og muligheter har slett ikke bare fordeler. En telefon som er lynkjapp og morsom å bruke de første ukene kan plutselig begynne å oppføre seg særdeles tregt - på samme måte som en vanlig datamaskin.

Hva som er årsaken til treghetene vil selvsagt varierer mellom hvert enkelt tilfelle, men oftest kan du være sikker på at det har med apps og/eller widgets å gjøre.

Siden vi i redaksjonen både er veldig glad i nye apps og widgets og har fått utdelt fint lite sunt folkevett opplever vi gang på gang at telefonene våre blir trege. Gjennom årenes løp har vi heldigvis lært oss hvordan vi får sprekheten tilbake. Her er de vanligste løsningene.

Slå telefonen av og på

Dette er alltid det første vi prøver, rett og slett fordi det er den løsningen som funker oftest.

REBOOT: Det eldste trikset i boken er også det beste.
REBOOT: Det eldste trikset i boken er også det beste. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Det som skjer når du slår telefonen av og på er at samtlige prosesser som har startet etter forrige gang du slo den av og på avsluttes. Om en av disse prosessene for eksempel har hengt seg opp eller på andre måter har begynt å oppføre seg slemt, er dette måten å bli kvitt den på.

NB! På enkelte modeller, blant annet HTCs 2011-telefoner, er det lagt inn en såkalt hurtigoppstart-funksjon. Denne funksjonen gjør at telefonen starter opp vanvittig mye raskere enn normalt, ved at den "husker" prosessene som kjørte da du slo den av.

Disse prosessene vil du at telefonen skal glemme, og det gjør den om du fjerner batteriet.

Fjern krevende widgets

Samme hvor glade vi er i widgets vil vi alltid være mer glad i å ha en responsiv telefon.

Hver eneste lille widget tar en bit av arbeidsminne og prosessorkapasitet, og spesielt widgets som synkroniserer hyppig mot servere på internett har en tendens til å lage spetakkel.

Om du har startskjermene dine fulle av vær- Facebook- LOLCats- og andre widgeter som henter informasjon fra internett er det altså bare å smekke dem i søppelbøtta og se om ikke ytelsen blir bedre.

KREVENDE: Widgets kan dra mye ressurser fra telefonen din.
KREVENDE: Widgets kan dra mye ressurser fra telefonen din. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Produsentene har en tendens til å selv laste startskjermene med widgets før de sender dem til butikkhyllene. Om du ikke bruker disse så anbefaler vi at du like greit fjerner dem med én gang.

Begrens synkroniseringen

Telefoner i dag kan synkronisere Facebook, Twitter, e-post, kalender, kontaktliste, notater og en hel del andre ting mot internett.

Om du skulle være blant dem som gjør alt dette samtidig, og i tillegg har stilt inn telefonen til å sjekke mot serveren kontinuerlig eller veldig ofte, så risikerer du ikke bare å få en treg telefon, men også å kvele batteriet.

Med mindre du er helt nødt til å få alle statusoppdageringer på sekundet er det like greit å gå inn i innstillingene og sette ting til manuell oppdatering.

Sjekk om du har installert noe tull

Med det enorme utvalget av nyttige apps, spill, widgets og annet snacks på Android Market er det fort gjort å bli litt ukritisk og laste ned alt man føler er kjekt å ha der og da. Dersom telefonen din plutselig ble treg like etter at du installerte noe nytt og tøft sier det seg selv hva som forårsaker treghetene.

Og da er det bare å rydde opp.

Ha også i bakhodet at det slett ikke er alt på Android Market som egner seg like bra på svakt spesifiserte telefoner som HTC Wildfire S og Samsung Galaxy 551 som på sterkere modeller som Sony Ericsson Xperia Arc eller HTC Sensation.

For eksempel er det enkelt å bytte ut hele menysystemet på telefonen din med et helt annet, men det varierer veldig hvor mye maskinvareressurser disse krever. Om du har en telefon med 600 MHz-prosessor og 128 MB arbeidsminne bør du for eksempel ikke satse på et menysystem med tonnevis av effekter og animasjoner.

Sjekk om produsenten har oppdatert telefonen

En sjelden gang er det ikke din egen, men produsentens feil at telefonen din går tregt. De fleste gangene dette er tilfelle er produsentene ganske kjapt ute med en oppdatering som ordner problemet.

For å sjekke om produsenten har noen nye oppdateringer ute går til til Innstillinger - Om telefonen - Programvareoppdatering.

Du kan også bruke den medfølgende synkroniseringsprogramvaren og oppdatere med datakabel via PC, men det er tungvint.

OPPDATER: Om produsenten er skyld i problemene kommer det ofteste en oppdatering.
OPPDATER: Om produsenten er skyld i problemene kommer det ofteste en oppdatering. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

Start med blanke ark

Noen ganger har vi slått telefonen av og på ti ganger, vi har fjernet hver eneste widget og vi har deaktivert alt som heter synkronisering. I tillegg har vi ikke installert noen skumle apps, og telefonen virker i det store og det hele å være slik den var da vi slo den på første gang. Bortsett fra at den fremdeles er skikkelig treg.

Dette faller inn under kategorien "Vi har ikke den fjerneste anelse om hva problemet er", og løses enklest ved å gjenopprette fabrikkinnstillingene.

Vær obs på at du da sletter alle data på telefonen, så husk å kopiere bilder og annen data du vil beholde over på minnekortet eller en datamaskin. Om du bruker minnekortet til backup må du passe på å ikke huke av for "slett alle data fra SD-kort".

HTC har plassert funksjonen for fabrikkinnstillinger noe annerledes enn de andre produsentene:

Sony Ericsson, Samsung, LG, Stock Android: Innstillinger - Personvern/personlig/privat - Fabrikkinnstillinger

BLANKE ARK: Dette menyvalget er siste utvei, men fikser oftest problemene.
BLANKE ARK: Dette menyvalget er siste utvei, men fikser oftest problemene. Foto: FOTO: Marius S. Eltervåg/Mobili.no

HTC: Innstillinger - SD & telefonminne - Fabrikkinnstillinger

Dette vil i de aller, aller fleste tilfeller gi deg en telefon som er like sprek som den dagen du kjøpte den, med mindre det er noe galt i maskinvaren.

Andre løsninger

Om du noengang har eid en Nintendo NES har du sannsynligvis også utviklet helt egne metoder for å få slitte spillkassetter til å fungere. Dette gjelder til en viss grad også mobiltelefoner, og ryktene skal ha det til at alt fra å rikke på minnekortet til å legge inn Exchange-innstillingene på nytt har fikset Android-trøbbel rundtomkring i landet.

Vi skal selvsagt ikke gå inn på hvert enkelt tilfelle her - men om ingen av metodene vi har nevnt fungerer så er det gode odds for at du finner en hjemmesnekret løsning ved å google litt rundt.

Les flere Android-tips hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Disse gjør Android-mobilen smartere

Slik rydder du Android-telefonen din

Slik velger du riktig smartmobil

De beste smartmobilene i fire prisklasser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning