Nettjeneste avslører telefonbløffere:

Sjekk om du blir ringt av svindlere

Oppringt av ukjent nummer i det siste? Tenk deg om før du ringer tilbake.

NY SVINDEL: Utenlandske telefonsvindlere kan lure deg for store summer.
NY SVINDEL: Utenlandske telefonsvindlere kan lure deg for store summer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

En ny type telefonsvindel er på frammarsj. Det dreier seg om å oppringninger fra ukjente fra numre, som passer på at du akkurat ikke rekker å ta telefonen.

Ringer du tilbake, går du i fella. Konsekvensen kan bli uventet høye telefonregninger.

Irritasjon og svindel

De siste ukene har det vært spesielt mange telefoner fra Italia, nærmere bestemt Vatikanstaten (!), ifølge brukerforumet whocallsme.com.

På dette nettstedet rapporterer folk som blir oppringt fra ukjente numre om hvilke numre de blir ringt opp fra, og deler erfaringer med andre brukere. Mange hundre numre blir diskutert.

Les også: Telenor tok 40.000 for fire kvelder

Mange rapporterer numre som begynner på 391, et italiensk forvalg. De oppringte kommer fra mange ulike land, som Irland, Danmark, Spania, Bulgaria, Slovenia og Norge.

Flere av dem som har blitt oppringt er overbevist om at de er utsatt for svindelforsøk. Noen mener det handler om svindyre chat-tjenester, slik at en selv samtale på noen få sekunder kan få en drøy pris.

«This call is a Fraud service that connects you to a premium phone line. Do not call back. If you do call back, call your Phone provider to clear your bill at once,» skriver en av posterne i forumet.

Les også: Hacker seg inn i nettbanken din

Sperrer nummeret

Telenor er godt kjent med denne typen svindel.

- Vi blokkerer slike numre for oppringing fra Norge, så fort vi får verifisert dem, sier Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor.

Fenomenet går i bølger, men det kommer stadig inn henvendelser fra brukere som mistenker at de er svindlet, forteller Meling.

Les også: Test av mini-pc-er

Vær varsom!

Ved å ringe svært mange, kan svindlerne tjene store beløp, selv om det stort sett er beskjedne beløp på hver oppringing.

- Vår enkle oppfordring er at hvis nummeret er langt og ukjent, bør du ikke ringe opp igjen, sier Meling.

Du kan ikke regne med å få beløpet refundert av teleoperatøren. Men ved å få nummeret sperret kan du i hvert fall bidra til å bremse svindlerne.

Se video: - Hvem står feilparkert?

Paypal

Et av numrene diskutert på whocallsme.com er 402-935-7733. Noen gir seg ut for å være fra nettbetalingssystemet Paypal og ber deg bekrefte bevegelser på kontoen.

Men det skal mye til for at noen fra Paypal ringer. Flere forumbrukerne melder om uautoriserte Paypal-betalinger på opptil 100 dollar.

Andre brukere hevder samtalene fra Paypal er legitime, og at selskapet ringer dersom det skjer unormalt store bevgelser på kontoen.

Uansett har Paypal-kontoer vært utsatt for svindelopplegg før. Det gjelder derfor å være på vakt.

SE VIDEO: Nå kommer trådøs HD

Har du fått mistenkelige telefonhenvendelser? Fortell oss om det i kommentarfeltet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning