Suveren monstermobil

Samsung Galaxy Note 4: Førsteinntrykket

Mobilflaggskipet til Samsung, Galaxy Note 4, imponerer. I dag kommer den i salg og her er vårt førsteinntrykk.

SKRIV I VEI: Galaxy Note 4 er utstyrt med en penn som du kan bruke for å ta notater, tegne eller redigere bilder og utklipp med.
SKRIV I VEI: Galaxy Note 4 er utstyrt med en penn som du kan bruke for å ta notater, tegne eller redigere bilder og utklipp med. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert
PARKERING: S Pen har fast parkeringsplass inne i telefonen.
PARKERING: S Pen har fast parkeringsplass inne i telefonen. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Samsung skapte egenhendig kategorien «mobiler med svære skjermer», da de lanserte den første Galaxy Note i 2011. I løpet av et halvår solgte Samsung 10 millioner Galaxy Note og Samsung fikk bekreftet at det var liv laga for mobiler med stor skjerm. Mens den første Galaxy Note var på 5,3 tommer, er dagens Galaxy Note 4 på hele 5,7 tommer.

Men selv om skjermen har vokst med 0,4 tommer i løpet av tre år, så har Galaxy Note 4 krympet i både bredde og tykkelse i forhold til den første utgaven av Note. Mobilen er nå 1,3 millimeter tynnere og den er 4,4 millimeter smalere. Det er kun på lengden at nye Note 4 er større en den opprinnelige Note, men kun med 6,6 millimeter.

Sammenlignet med iPhone 6 Plus, som har en 5,5 tommers skjerm, så oppleves Galaxy Note 4 som en mindre mobil til tross for at den altså har en skjerm som er 0,2 tommer større. Det skyldes nok primært at iPhone 6 Plus er en lang mobil. Den er 4,6 millimeter lenger, men er ørlite grann tynnere og smalere. Galaxy Note 4 er også bare 4 gram tyngre enn iPhone 6 Plus - og da har Galaxy Note 4 inkludert en penn.

Pent håndverk

Byggekvaliteten på Galaxy Note 4 er nydelig. Den fasettslipte aluminiumsrammen er laget med litt innsving på «langsidene». Det gjør både at man får et godt grep på mobilen og knappene blir litt tilbaketrukket i forhold til hjørnene. Der iPhone 6 Plus, med sin runde og glatte form, føles som om den vil gli ut av hånden, så ligger Galaxy Note 4 fjellstøtt. Den noe ruglete baksiden i jukseskinn hjelper også til på grepet.

Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nydelig skjerm

KUNSTSKINN: Baksiden har beholdt kunstskinnet vi kjenner fra tidligere modeller.
KUNSTSKINN: Baksiden har beholdt kunstskinnet vi kjenner fra tidligere modeller. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Den 5,7 tommer store OLED-skjermen på Galaxy Note 4 er nydelig. Den har langt høyere oppløsning og pikseltetthet enn iPhone 6 Plus. Oppløsningen på 2560 x 1440 punkter gir en pikseltetthet på 515 piksel per tomme (PPI), mens LCD-skjermen til iPhone 6 Plus har full HD-oppløsning og 401 PPI. Side om side med iPhone 6 Plus ser vi tydelige forskjeller. Fargene på Galaxy Note 4 har mer metning uten at det blir for overdrevent og kontrastene er helt klart bedre. Dette gir seg utslag i ting som at himmelen er blåere og sort er svartere på Galaxy Note 4. Personlig er vi ikke i tvil om at skjermen på Galaxy Note 4 er den beste mobilskjermen på markedet akkurat nå.

Rå kraft

Basert på de ytelsestestene vi har rukket å kjøre på Galaxy Note 4, så legger den seg helt i tet hva ytelse angår. På ytelsestesten Geekbench 3 skårer den langt bedre enn iPhone 6-duoen, mens den på AnTuTu-testen legger seg litt bak. Det er spesielt på «regnetesten» Linpack at iPhone virkelige skiller seg ut og ligger langt over både Note 4 og de andre konkurrentene og viser at Apple har mye krefter på lur i sin nye A8-prosessor med 64 bits arkitektur.

Godt kamera

Vi har ikke rukket å teste 16 megapiksels kameraet til Galaxy Note 4 like grundig som i våre vanlige mobiltester, men første inntrykket er godt. Vi har notert oss at autofokusen henger godt med, noe vi ofte synes mobilkameraene har et problem med. I tillegg har fotoappen til Samsung mye å by på, som noen manuelle valg, muligheten for å filme med begge kameraene samtidig og i tillegg så finnes den en rekke scenevalg. Det vi savner er et par snedige videofunksjoner som tidsforløp og saktefilm som en del av «standardpakka» til fotoappen.

Pulsmåler

Galaxy Note 4 har som toppmobilen Galaxy S5 blitt utstyrt med en pulsmåler. Ved å holde fingeren over sensoren ved siden av blitsen på baksiden av mobilen, så måles pulsen din. Pulsmåleren kan også brukes når du tar selfies. Ved å holde over måleren vil kameraet ta et bilde når du slipper fingeren. Da slipper du uskarpe bilder fordi du må trykke på utløserknappen på skjermen.

KOMPAKT: Til tross for en mindre skjerm, så oppleves iPhone 6 Pluss som en større mobil enn Galaxy S4. Den ekstra lengden på iPhone 6 bidrar til dette inntrykket.
KOMPAKT: Til tross for en mindre skjerm, så oppleves iPhone 6 Pluss som en større mobil enn Galaxy S4. Den ekstra lengden på iPhone 6 bidrar til dette inntrykket. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Note 4

 • OS: Android 4.4.4
 • Skjerm: 5,7 tommer OLED (AMOLED)
 • Oppløsning: 2560 x 1440, 515 PPI
 • Prosessor: 2,7 GHz Quad Core
 • RAM: 3 GB
 • Intern lagring: 32 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 128 GB
 • Kamera: 16 MP
 • Frontkamera: 3,8 MP
 • 4G: Cat. 6, 300/50 Mbit/s
 • WiFi: 802.11 ac/a/n/b/g
 • Mål: 7,6 x 153,5 x 8,5 mm
 • Vekt: 176 gram
 • Annet: Pulsmåler, fingeravtrykksleser

Vi må også nevne pennen. Det viktigste her er at skjermen har fått en ny overflate som ikke gjør den like «glatt» som tidligere. Det gjør at det føles litt mer naturlig å skrive på skjermen ved at pennen får litt mer motstand - som på et papir. Den medfølgende pennen er ok å skrive på, men ergonomisk sett er den litt liten, noe som kan gjøre det litt slitsomt om du skal notere lange sekvenser. Men som en ekstrafunksjon er pennen et stort pluss.

Foreløpig konklusjon

I løpet av noen timer med Galaxy Note 4 er det klart at Samsung på ny har klart å lage en svært attraktiv mobil. Note-serien (med penn) har vært populære og ifølge Samsung selv er Note-brukerne deres mest fornøyde kunder. Og vi forstår dem. Med mye kraft, en nydelig skjerm og mange funksjoner pakket inn i et lekkert design - ja, så har vi en vinner.

Galaxy Note 4 er ingen billigmobil. Laveste nettpris i dag er 6138 kroner.

Les også:

Test: Er dette den perfekte bærbare PC-en?

Så bra er kameraet på iPhone 6

Dette hodesettet får terningkast 6

TREKLØVER: Ikke så lett å se hvem som har størst skjerm. Fra venstre Sony Xperia Z3 med 5,2 tommers skjerm, i midten Samsung Galaxy Note 4 med 5,7 tommers skjerm og til høyre iPhone 6 Plus med 5,5 tommers skjerm.
TREKLØVER: Ikke så lett å se hvem som har størst skjerm. Fra venstre Sony Xperia Z3 med 5,2 tommers skjerm, i midten Samsung Galaxy Note 4 med 5,7 tommers skjerm og til høyre iPhone 6 Plus med 5,5 tommers skjerm. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen