iPhone 6 og iPhone 6 Plus

Så bra er kameraet på nye iPhone 6

Vi har testet kameraene på nye iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

Sist oppdatert
MOTLYS: Her viser Sony Xperia Z3 at det takler motlys bedre enn iPhone 6. Oppløsningen på Sony er satt til 8 megapiklser, så her har faktisk Sony mer å gå på når det kommer til detaljer. iPhone klarer ikke å gjøre bildet lyst nok i de mørke områdene.
MOTLYS: Her viser Sony Xperia Z3 at det takler motlys bedre enn iPhone 6. Oppløsningen på Sony er satt til 8 megapiklser, så her har faktisk Sony mer å gå på når det kommer til detaljer. iPhone klarer ikke å gjøre bildet lyst nok i de mørke områdene. Foto: HjemmePC

Mens mobilprodusenter som Nokia og Sony har levert mobiler med henholdsvis både 40 og 20,7 megapikslers oppløsning på Nokia Lumia 1020 og Sony Xperia Z3 og Xperia Z2, har Apple på sine to nye iPhone 6 modeller valgt å holde antall megapiksler uendret.

Både kameraet på iPhone 6 og iPhone 6 Plus har et kamera på 8 megapiksel og f/2.2 som den største blenderåpningen. Apple oppgir at kamerat er «nytt», selv om spesifikasjonene er de samme som på iPhone 5S.

Dette er nytt

Blant nyheten i kameraet i iOS 8 og iPhone 6 er at man kan ta panoramabilder på opp til 43 megapiksler og at man har fått såkalt tidsforløpmodus, som lar deg ta timelaps-video. I tillegg kan man nå ta saktefilm (slow motion effekt) med opp til 240 bilder per sekund mot 120 bilder per sekund på iPhone 5S.

Video kan også spilles inn i full HD-oppløsning med 30 eller 60 bilder per sekund. På iPhone 6 og iPhone 6 Plus kan du også ta opp video med kontinuerlig autofokus.

Merk deg også at det som skiller kameraet på iPhone 6 Plus og iPhone 6 er at førstnevnte, altså iPhone 6 Plus, er utstyrt med en optisk bildestabilisator. Dette er en funksjon som fysisk beveger på objektivet for å utjevne bevegelser kameraet blir utsatt for når du fotograferer håndholdt eller bevegelser som oppstår når du løper bak «knøttet» for å filme den første «løpeturen».

Den optiske stabiliseringen gjelder dog kun foto - på video er det programvare som tar seg av stabiliseringen, og denne funksjonen har både iPhone 6 og 6 Plus.

Vi har kun brukt kameraet noen timer, men har kjørt det gjennom vår vanlige testrutine. Det gjør at vi kan foreta noen konklusjoner om det nye kameraet på iPhone 6 og iPhone 6 Plus alt nå. Vi har likevel ikke fått brukt kameraet over like lang tid som vi vanligvis gjør når vi tester mobiler og vi har heller ikke fått testet hvor godt iPhone 6 fotograferer under dårlige lysforhold, så vi kommer selvsagt tilbake med en oppdatert og fullverdig test på et senere tidspunkt.

Vi har brukt Sony Xperia Z3 som referanse i denne testen. Vi har tidligere testet kameraet på de fleste toppmobiler, og da var det Nokia Lumia 1020 sin stakk av med seieren. Siden det er en utgående modell har vi valgt ikke å bruke denne som referanse denne gangen.

Førsteinntrykket

Visuelt er det lite nytt med selve kameraprogrammet på iPhone 6 og iPhone 6 Plus i iOS 8. Foruten nyhetene vi har nevnt, så er de identiske med kameraprogrammet vi finner i iPhone 5S. Noen vil kanskje synes at selve kamera-appen er for enkel.

Kameraet er lett tilgjengelig fra låst skjerm (bare flipp opp kamerasymbolet fra låseskjermen) som tidligere, men vi til fotobruk synes vi likevel at en dedikert utløserknapp, slik Sony Xperia Z3 er utstyrt med, er å foretrekke. Det gir både en rask aktivering av kamerafunksjonen og det gir deg et bedre grep når du skal fotografere.

DETALJER: Her har vi Zoomet inn cirka 150 prosent og klippet ut en detalj fra bildet. Vi ser ikke veldig store forskjeller i detaljer og skarphet, men Sony har lagt seg på et fargenivå som nok er mer riktig enn den fra iPhone, som har valgt en gulere og varmere farge.
DETALJER: Her har vi Zoomet inn cirka 150 prosent og klippet ut en detalj fra bildet. Vi ser ikke veldig store forskjeller i detaljer og skarphet, men Sony har lagt seg på et fargenivå som nok er mer riktig enn den fra iPhone, som har valgt en gulere og varmere farge. Foto: HjemmePC

Stor versjon av bildene

Se større versjon av bildene i denne saken her:

Testbilde i motlys

Testbilde normalt lys

Testbilde detaljer

I praktisk bruk ser vi at Apples løfte om raskere autofokus absolutt holder mål. Den endrer seg lynraskt, og mye raskere enn på iPhone 5S, når du flytter fokuspunktet fra nært til fjernt og tilbake.

Det er nyttig siden man kan unngå uskarpe bilder når man raskt skal fange et «øyeblikk».

Gode bilder

Resultatene fra testplakatene våre viser at iPhone 6 og 6 Plus har som forventet veldig lik bildekvalitet. I den grad det er noen forskjell fikk vi marginalt bedre videoskarphet og korn fra iPhone 6, men ikke nok til å gjøre noe fra eller til.

iPhone-modellene gir svært skarp video på 1080p med lite korn og støy. Her er resultatene bedre enn hva vi fikk fra Xperia Z3 på 1080p.

På lave ISO-verdier gir iPhone 6 og 6 Plus fine bilder med lite korn og støy, men vi savner å kunne stille hvitebalansen manuelt da automatikken synes å la seg lure lett.

Når det kommer til detaljskarphet har ikke iPhone sitt 8 megapikselkamera mye å hamle opp med mot Sony Xperia Z3 sine 20 megapiksler. Her fikk vi nesten like skarpe bilder fra Z3 sine 4K-opptak som fra iPhone sine stillbilder, skjønt det er langt mer støy å spore i 4K-opptakene. 1080p-opptakene er ikke fullt like gode som de vi fanget med iPhone 6 og 6 Plus.

Mens Xperia Z3 kan tilby opptak i 4K, kan iPhone gi saktefilm med 240 bilder i sekundet. Z3 kan også skyte saktefilm, men bare med 120 bilder i sekundet.

Sony Xperia Z3 har nok litt bedre stillbilder enn hva iPhone 6 kan by på. Z3 har også veldig mange manuelle innstillinger, mens iPhones kameraapp er svært begrenset. Til gjengjeld gir iPhone bedre videoopptak. Her er det mulig at tredjepartsprogrammer kan gi økte valgmuligheter for iPhone-fotografer.

Vi har bare sammenlignet resultatene ved lave ISO-verdier siden iPhone ikke lar deg stille inn ISO manuelt.

En funksjon som kan være nyttig er den nye HDR-funksjonen som nå har et auto-modus. Det vil si at kameraet vil ta flere bilder og kombinere disse i situasjoner der det er høyt dynamisk omfang i motivet eller du tar bilder i dårlig belysning. Står HDR på auto, slår funksjonen automatisk inn når det trengs, og det vises i søkeren.

Konklusjon

Kameraene på iPhone 6 og iPhone 6 Plus er gode. Til video er de hakket bedre enn Sony Xperia Z3, men ikke mye. Er 4K-opptak viktig for deg, så får du ikke det på Apple sine nye telefoner denne gangen.

SMÅ FORSKJELLER: I mer vanlig lys finner vi ikke de helt store forskjellene mellom Xperia Z3 og de to iPhone-modellene. Bildene er presentert med det formatet de kommer ut av kameraet. Bildet fra Xperia Z3 er bredere fordi Sony som standard bruker 16:9-formatet, mens Apple fortsatt fotograferer i 4:3-formatet.
SMÅ FORSKJELLER: I mer vanlig lys finner vi ikke de helt store forskjellene mellom Xperia Z3 og de to iPhone-modellene. Bildene er presentert med det formatet de kommer ut av kameraet. Bildet fra Xperia Z3 er bredere fordi Sony som standard bruker 16:9-formatet, mens Apple fortsatt fotograferer i 4:3-formatet. Foto: HjemmePC

På stillbilder gjør også kameraene på iPhone en god jobb, men fotoprogrammet har få valg for manuelle innstillinger - noe som trekker ned. På den andre side så blir det mindre å forholde seg til for en vanlig bruker. På iPhone er det «sikt og skyt» som gjelder. Bildekvaliteten til nye iPhone er god, men vi ser at lysmåleren lar seg lure litt under vanskelige motlysforhold. Sony kan også med sine 20,7 megapiksler by på bilder med mer skarphet og detaljer.

Saktefilmfunksjonen med 240 bilder i sekundet tror vi blir en «vinner» hos mange. Men for å konkludere: Kameraet på iPhone 6 og iPhone 6 Plus er gode, men ikke best. Men for den jevne forbruker tror vi det er godt nok.

Vi kommer tilbake med flere detaljer rundt hvor gode kameraene på de nye iPhone modellene er under dårlige lysforhold.

Les også:

Slik utnytter du WiFi-signalet best

Test: Rimelig actionkamera fra Contour

De beste appene for videoredigering på iPad

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også